Spikes

sort-descending

Producten 91-120 van 206

Atletiek spikes kopen

Spikes zijn essentieel voor iedere serieuze baanatleet. Spikes voor atletiek worden gebruikt tijdens wedstrijden en trainingen en zorgen voor meer grip en een krachtigere afzet tijdens het rennen, sprinten, werpen en springen. Spikes hebben meestal metalen puntjes die vervangen kunnen worden wanneer deze bot worden of wanneer je bijvoorbeeld een andere lengte puntjes wilt. Het aantal spikepuntjes en het type schoen verschilt vaak per onderdeel. De nieuwste en populairste spikes voor alle atletiekonderdelen vind je altijd online bij All4running. Bij All4running vind je spikes voor heren en spikes voor dames.

Verschillende typen spikes

Er zijn veel verschillende typen spikes. Elk atletiek onderdeel heeft eigenlijk haar eigen unieke specialistische schoenen. Er bestaan ook allround spikes die geschikt zijn voor vrijwel alle atletiekonderdelen en cross country spikes die geschikt zijn voor het lopen van crosswedstrijden. De Hyper serie van ASICS en de Zoom Rival serie van Nike zijn bekende spikes. Zowel de Hyper als de Nike Zoom Rival komen uit in verschillende modellen voor verschillende onderdelen. Je hebt bijvoorbeeld de Nike Zoom Rival D en de Asics Hyper LD voor de lange afstanden; de Nike Zoom Rival S en de Asics Hypersprint voor de sprint onderdelen; de Nike Zoom Rival M en de Asics Hyper MD voor de middellange afstanden, en de Nike Zoom Rival XC voor crosswedstrijden. All4running heeft een ruim assortiment aan atletiek spikes, zo wel van Nike en ASICS als van adidas en New Balance. 

Allround spikes

Allround atletiek spikes zijn geschikt voor vrijwel alle onderdelen van de baanatletiek. Ze lijken vaak op middellange afstand spikes. Ze zijn licht van gewicht en hebben een zool die lichte demping biedt. 

Sprint spikes 

Sprint spikes zijn zo gefinetuned dat je er de hoogste snelheden mee kan bereiken. Ze zijn vaak erg herkenbaar door hun gestroomlijnde uiterlijk, dunne hiel en gecurvde voorvoet. Ook hebben ze vaak een ritsje welke de veters wegwerkt om zo nog minder weerstand te creëren. Om ook grip te garanderen tijdens de enorme krachten die vrijkomen met een sprint hebben sprint spikes meer puntjes dan de meeste andere spikes. Omdat sprinters bijna alleen maar op hun voorvoet lopen hebben de schoenen een zo dun mogelijke hiel en bieden ze vrijwel geen demping. De harde en stugge plaat onder de voorvoet geeft weinig flexibiliteit om zo min mogelijk energie verloren te laten gaan. Om het maximale uit sprint spikes te halen moeten deze erg nauw op de voet gedragen worden. Let wel op dat ze de juiste maat zijn en dat ze niet te krap zitten. Bij All4running vind je sprint spikes voor heren en sprint spikes voor dames.

Middellange afstand spikes 

Bij de baanatletiek vallen de 800 meter tot de 1500 meter onder de middellange afstanden. Alle kortere afstanden vallen onder de sprint en alle langere afstanden vallen onder de lange afstand. De middellange afstand spike is dan eigenlijk ook een spike die tussen de sprint en de lange afstand spikes in valt. Het is een lichtgewichte en snelle schoen, maar heeft wel een volledige zool welke enige demping biedt. Deze spikes worden vaak gebruikt door hordelopers omdat ze snel genoeg zijn voor de korte afstanden, maar ook wel wat demping bieden voor tijdens de landingsfase. Ook worden deze spikes vaak als allround spikes gebruikt.

Lange afstand spikes 

In de baanatletiek zijn alle afstanden boven de 3000 meter lange afstanden. Spikes voor lange afstanden hebben een meer flexibele en vlakkere zool en bevatten minder puntjes. De zool is volledig doorgetrokken en is wat dikker om zo ondersteuning en demping te bieden aan de voeten. Ondanks dat ze wel strak om de voet zitten, vallen lange afstand spikes iets ruimer dan sprint spikes.

Cross spikes

Cross spikes lijken erg op lange afstand spikes. Ze hebben meestal maar 6 puntjes en de zool heeft een goed profiel met groeven om water af te voeren. The slijtzool is ook wat duurzamer dan andere spikes omdat de omstandigheden tijdens een cross meer vragen van de slijtzool. Omdat de ondergrond vaak niet vlak is bieden deze typen spikes ook wat meer ondersteuning aan de middenvoet. Wanneer er veel harde ondergrond is op een parcours dan kan men altijd de puntjes vervangen met blinde puntjes. Zo blijft de schroefdraad beschermd en heb je evengoed genoeg grip.

Hoogspringen

Hoogspring spikes hebben een platte en dikke zool. De slijtzool biedt de mogelijkheid om vier puntjes onder de hiel toe te voegen en de tussenzool biedt enige demping om de voet te ontlasten. Deze puntjes zorgen voor grip in de bocht en tijdens de afzet fase. De puntjes in de hiel zorgen samen met de stijve zool voor een krachtige afzet. Vaak hebben hoogspring spikes een band over de voetboog om de pasvorm te optimaliseren en om de voeten op hun plaats te houden. Ook helpt dit om de enkel te ondersteunen. Hoogspring spikes worden ook wel voor speerwerpen gebruikt.

Speerwerpen

Spikes voor speerwerpen hebben veel weg van hoogspring spikes; ze hebben puntjes in de hiel, hebben een stijvere en platte zool en ze hebben vaak een band over de voetboog. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee typen spikes. Zo zijn er speerwerp spikes met een hoge en lage schoen en hebben ze verstevigde tenen en een hielblok. Een hoge schoen beschermt de enkel, de verstevigde tenen gaan slijtage tegen wanneer de voet over de grond wordt gesleept en het hielblok beschermt de hielen tijdens het blokkeer moment. Speerwerp spikes worden ook wel voor hoogspringen gebruikt.

Verspringen

Verspring spikes hebben veel weg van sprint spikes. Ze moeten je dan ook, net als bij de sprint, voorzien van snelheid en een krachtige afzet. Verspring spikes zijn daarom ook vaak licht van gewicht. De spikes bieden ook goede ondersteuning en zorgen, vaak met behulp van een band over de voetboog, dat de voet op zijn plek blijft. Spring spikes hebben vaak ook een wat substantiëlere plaat onder de voet. Verspring spikes worden ook wel voor hink-stap-springen en polsstokhoogspringen gebruikt.

Hink-stap-springen & polsstokhoogspringen

Alhoewel er wel spikes bestaan die specifiek voor hink-stap of polsstok gemaakt zijn is het gebruikelijker om schoenen uit te brengen die voor beide onderdelen geschikt zijn. Dit type spikes kenmerkt zich vooral door een stugge voorvoetplaat en een tussenzool die zorgt voor demping en bescherming van de voeten. Veel hink-stap-sprong en polsstokspring spikes hebben een band over die voetboog die zorgt voor een strakkere en betere pasvorm. De schoenen zijn licht van gewicht en worden ook wel voor verspringen gebruikt.

Naast de bovengenoemde spikes zijn er ook nog specialistische schoenen voor kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren. Voor deze onderdelen bestaat er allemaal een speciaal voor dat onderdeel gemaakte schoen.

Spike puntjes

Naast de verschillende typen schoenen zijn er ook verschillende puntjes. Spike puntjes kunnen verschillen in lengte, vorm en materiaal en bij de meeste disciplines heeft een bepaalde vorm of maat de voorkeur. Er bestaan spike puntjes in aantal lengtes, variërend van 5 mm tot wel 18 mm. De meest gangbare en gebruikte maat is echter 6 mm. 


Spike puntjes zijn er eigenlijk in drie verschillende vormen; piramide vorm, needle vorm en kerstboompjes vorm. De Pyramide puntjes zijn conische puntjes die van de basis naar een scherpe punt aflopen. De scherpe punt penetreert tijdens het rennen de baan en biedt zo grip. De Needle puntjes zijn scherpe, smalle puntjes die vanaf de basis tot de punt dezelfde breedte hebben. Ook dit type puntje penetreert de baan om zo grip te bieden. De kerstboom puntjes zijn gelaagde spikes zonder scherpe punt op het eind. Bekijk hier het hele aanbod spikes van All4running.

Click here to visit our Shoe Advisor