Skip to main content
Top tien beste Trailschoenen
Top tien trailschoenen

Trailrunning  > De beste trailschoenen

De 10 beste trailschoenen

Ben jij klaar voor een avontuur? Of je nu de bergen op gaat, door de bossen wandelt of single tracks verkent, trailschoenen zijn de perfecte keuze voor al jouw loopavonturen op de onverharde paden. Deze speciaal ontworpen schoenen zijn voorzien van extra grip en bescherming, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over glibberige stenen of scherpe rotsen onder jouw voeten. Maar welke trailschoen moet je nu kiezen? Wij zetten verderop in dit blog de 10 beste trailschoenen op een rijtje. Trek je wegschoenen uit en ga binnenkort op ontdekkingstocht met jouw nieuwe trailschoenen!

Shop damestrailschoenenShop herentrailschoenen
Top tien beste trailschoenen 2023

3voordelen van trailschoenen

Opsomming1

Bovenwerk specifiek gemaakt voor trailrunning

Het bovenwerk van trailschoenen is extra stevig afgewerkt en biedt bescherming tegen stenen en takken. De meeste trailschoenen zijn waterafstotend, maar er bestaan ook Gore-Tex modellen die volledig waterdicht zijn. Zo blijven je voeten droog en comfortabel.

Opsomming 2

Noppenprofiel voor optimale grip

Het grootste voordeel is dat trailschoenen jou veel grip geven bij het lopen op onverharde paden. Dankzij een uniek noppenprofiel krijg je ook in de meest uitdagende omstandigheden (zoals blubber en sneeuw), toch een hele goede grip. Daardoor blijf je overeind, maar kan je ook makkelijk in je pasritme blijven. Hoe meer afstand tussen de noppen, hoe makkelijker de blubber kan loslaten van de schoen.

Opsomming 3

Extra stabiliteit en bescherming voor je voeten

Trailrunning kan veel vragen van je lichaam. Aan de ene kant heb je een zachtere ondergrond die voor wat demping zorgt. Anderzijds is het nadeel dat jouw enkels en lichaam qua stabiliteit worden uitgedaagd. Daarom zijn veel trailschoenen voorzien van een zogenoemde rotsplaat. Deze biedt bescherming voor je voeten en zorgt voor een rotatiestijfheid zodat de kans op verzwikking een stuk kleiner is.

Top tien trailschoenen
Trailschoenen top 10
Top tien trailschoenen
Bij het kiezen van een trailschoen is het belangrijk om te weten wat je doelstellingen zijn. Ga je bijvoorbeeld voor het uitlopen van je trail of ga je voor een podiumplek?

Daan Glorie – Productexpert

De vier categorieën trailschoenen

Voordat je een trailschoen kiest is het belangrijk om te weten wat je doelstellingen zijn. De ene loper wil graag een trailrun finishen terwijl de andere loper gaat voor snelheid en wellicht wil strijden om een podiumplaats. Voor elke loper is er een geschikte trailschoen te vinden. Globaal gezien kan je trailrunningschoenen in 4 categorieën onderverdelen:

  • Allround: dit zijn trailschoenen waarmee je alle afstanden en trainingen kunt doen.
  • Lange afstand: trailschoenen met extra veel demping voor het lopen van lange afstanden (vanaf 21 km)
  • Hybride: trailschoenen geschikt voor zowel het lopen op de weg als op onverharde paden
  • Speed: lichtgewicht trailschoenen met of zonder carbonplaat voor het lopen van snelle trailrun.

ASICS

Allround
Trabuco
Hybride
Sanoma

Lange afstand
Trabuco Max
Speed
Fuji Speed

Dynafit

Allround
Alpine
Hybride
Ultra 50

Lange afstand
Ultra 100
Speed
Sky

Brooks

Allround
Cascadia
Hybride
Cascadia

Lange afstand
Caldera
Speed
Catamount

Saucony

Allround
Peregrine
Hybride
Peregrine

Lange afstand
Xodus Ultra
Speed
Endorphin Edge

Nike

Allround
Pegasus Trail
Hybride
Pegasus Trail

Lange afstand
Zegama Trail
Speed
Terra Kiger

Salomon

Allround
Speedcross
Hybride
Sense Ride

Lange afstand
Ultra Glide
Speed
Pulsar Trail/Pro

HOKA

Allround
Challenger ATR
Hybride
Speedgoat

Lange afstand
Challenger ATR
Speed
Tecton X

Altra

Allround
Lone Peak
Hybride
Outroad

Lange afstand
Olympus
Speed
Superior

adidas

Allround
Agravic Flow
Hybride
Agravic Flow

Lange afstand
Agravic Ultra
Speed
Terrex Speed Ultra

ON

Allround
Cloudventure
Hybride
Cloudvista

Lange afstand
Cloudultra
Speed

New Balance

Allround
Fresh Foam X Hierro
Hybride
Fresh Foam X Hierro

Lange afstand
Fresh Foam X
Trail More
Speed
Fuellcell Summit
Unknown

Allround
Lange afstand
Hybride
Speed
ASICS
Trabuco
Trabuco Max
Sanoma
Fuji speed
Brooks
Cascadia
Caldera
Cascadia
Catamount
Saucony
Peregrine
Xodus Ultra
Peregrine
Endorphin Edge
Nike
Pegasus Trail
Zegama Trail
Pegasus Trail
Terra Kiger
Salomon
Speedscross
Ultra Glide
Sense Ride
Pulsar Trail/Pro
HOKA
Challenger ATR
Speedgoat
Challenger ATR
Tecton X
Altra
Lone Peak
Olympus
Outroad
Superior
Dynafit
Alpine
Ultra 100
Ultra 50
Sky
adidas
Agravic Flow
Agravic Ultra
Agravic Flow
Terrex Speed Ultra
ON
Cloudventure
Cloudultra
Cloudvista
-
New Balance
Fresh Foam X Hierro
Fresh Foam X Trail More
Fresh Foam X Hierro
Fuelcell Summit Unknown

De top 10 trailschoenen

Wij zetten de 10 beste trailschoenen voor jou in een overzicht. In onderstaande lijst staan trailschoenen uit verschillende categorieën. De lijst is willekeurig gerangschikt en bij elk model staat aangegeven waarom het model voor jou geschikt zou zijn.

Asics Trabuco Max

ASICS TRABUCO MAX

De ASICS Trabuco Max is een neutrale trailschoen met maximale demping. Dankzij de 28 mm dikke Flytefoam-tussenzool en ASICSGRIP-technologie kan je lange afstanden lopen met een optimale grip. Deze trailschoen heeft een snelvetersysteem zodat je de schoen makkelijk kunt aan- en uittrekken. De Trabuco Max heeft een prettige afwikkeling door de GUIDESOLE-technologie waarbij het hiel- en teengedeelte van de schoen omhoog staat. De Trabuco Max is geschikt voor de loper die lange afstanden wil lopen en wellicht een wat smallere voet heeft.

Type: lange afstand  Offset: 5 mm  Gewicht: 294 gr heren / 250 gr dames

Brooks Cascadia 16 trailschoen

Brooks Cascadia 16

De Brooks Cascadia is een trailschoen voor de neutrale loper. Deze trailschoen heeft DNA LOFT v2 foam wat lichter is en meer demping geeft dan zijn voorganger. De Cascadia heeft een rotsplaat (Ballastic Rock Shield) met verticale groeven waardoor je beter zijwaarts kan bewegen en je voeten beschermd zijn tegen scherpte obstakels. De Cascadia is geschikt voor de loper die een wat bredere voet of zwaardere lichaamsbouw heeft.

Type: allround + hybride  Offset: 8 mm  Gewicht: 326 gr heren / 269 gr dames

Dynafit Ultra 100

Dynafit Ultra 100

De Dynafit Ultra 100 zijn neutrale trailschoenen die zijn ontworpen voor het lopen van ultra lange afstanden. Als je van plan bent om 50km en langer te gaan lopen, dan is de Ultra 100 geschikt voor jou. Het bovenwerk beweegt met de voeten mee en beschermt tegen stof, zand en stenen. Dankzij de POMOCA-slijtzool heb je grip tijdens klimmen, dalen en in scherpe bochten. Deze trailschoenen zijn door zijn lagere offset van 6mm geschikt voor alle type ultralopers.

Type: lange afstand  Offset: 6mm  Gewicht: 310 gr heren / 270 gr dames

Saucony Peregrine 13

Saucony Peregrine 13

De Saucony Peregrine 13 is een neutrale en allround trailschoen met een veelzijdig karakter. De PWRRUN-tussenzool zorgt voor een goede energieteruggave en een responsieve afzet. De PWRTRAC-rubber slijtzool met verticale noppenpatroon is geschikt voor elke onverharde ondergrond. De Peregrine is ideaal voor de loper die een lichtgewicht en flexibele trailschoen zoekt.

Type: allround + hybride   Offset: 4 mm  Gewicht: 275 gr heren / 235 gr dames

Nike Pegasus Trail 4

Nike Pegasus Trail 4

De Nike Pegasus Trail 4 is een hybride trailschoen voor de neutrale loper. Wil je een stukje op asfalt lopen op weg naar de trail? Dat is geen probleem met de Pegasus Trail 4, want deze trailschoen heeft een prettige React foam demping en medium noppenprofiel zodat je comfortabel op asfalt en trails kan lopen. De Pegasus Trail is geschikt voor een beginnende (trail)loper die afstanden loopt van 5 km tot en met de halve marathon.

Type: allround + hybride  Offset: 10 mm  Gewicht: 295 gr heren / 243 gr dames
Blog: Lees hier meer over dit model

Salomon Speedcross 6

Salomon Speedcross 6

De Salomon Speedcross 6 zijn allround trailschoenen voor de neutrale loper. Deze trailschoen heeft een vernieuwde EnergyCell+ foam en Mud Contagrip-slijtzool die veel energie teruggeeft en een maximale grip biedt. Deze iconische trailschoen trek je makkelijk aan en uit door het Quicklace-vetersysteem. De Speedcross 6 is geschikt voor lange afstanden en zeer technische trails.

Type trailschoen: allround  Offset: 10 mm  Gewicht: 298 gr heren / 262 gr dames
Blog: Lees hier meer over dit model

adidas Agravic F

Adidas Agravic Flow 2

De adidas Agravic Flow 2 zijn comfortabele en neutrale trailschoenen. De Lightstrike-demping zorgt voor stabiliteit en reponsiviteit bij elke stap. Deze trailschoen heeft een goede grip in droge en natte omstandigheden dankzij de Continental Rubber slijtzool, die ook bekend is van fiets- en autobanden. De Agravic Flow 2 is geschikt voor de beginnende (trail)loper die zowel korte als lange afstanden wil lopen.

Type: allround + hybride  Offset: 8 mm  Gewicht: 300 gr heren / 275 gr dames

HOKA Speedgoat

HOKA Speedgoat 5

De HOKA Speedgoat 5 is een van de populairste trailschoenen voor de neutrale loper. Dit veelzijdige model is geschikt voor lange en snelle trailruns. De vernieuwde CMEVA tussenzool voelt heel energiek aan onder de voet en de Meta-Rocker geeft jou een voorwaartse afzet. De schoen is lichter dan zijn voorganger en heeft een zeer goede duurzaamheid en grip door de Vibram MegaGrip-slijtzool met 5 mm noppen. De Speedgoat 5 is geschikt voor de loper die lange afstanden wil lopen op de onverharde paden. Door de uitstekende grip kan je de Speedgoat ook goed gebruiken voor technische en zeer uitdagende trails.

Type: lange afstand  Offset: 4 mm  Gewicht: 276 gr heren / 226 gr dames

Altra Lone Peak

Altra Lone Peak 7

De Altra Lone Peak 7 is een trailschoen voor de neutrale loper. Dit 7e model is het paradepaardje op trailgebied van Altra en is zeer geliefd bij lange afstand traillopers. Deze trailschoen heeft een Orginal FootShape Fit met behoorlijk veel ruimte in de voorvoet. De AltraEGO-tussenzool geeft een goede demping en energieteruggave zodat je korte en lange trailafstanden kunt lopen. De Altra Lone Peak 7 is door de Zero Drop-technologie het meest geschikt voor een midden- en voorvoetloper. Mocht je een wat bredere voet hebben, dan is deze trailschoen de perfecte keuze voor jou.

Type: allround  Offset: 0 mm  Gewicht: 314 gr heren / 261 gr dames

On Cloudultra

On Cloudultra

De On Cloudultra is een neutrale trailschoen met maximale demping voor het lopen van middellange tot lange trailruns. De twee lagen Helion-foam en de Cloud-elementen vangen de impact op tijdens de landing en geven energie mee in een voorwaartse beweging tijdens je afzet. Dankzij de MissionGrip-slijtzool heb grip tijdens elke beweging die je maakt. De Cloudultra is geschikt voor het lopen van lange en technische trailruns.

Type: lange afstand  Offset: 8 mm  Gewicht: 295 gr heren / 245 gr dames

New Balance Trail More V3

New Balance Fresh Foam More Trail v3

De New Balance Fresh Foam X Trail More v3 zijn neutrale trailschoenen met extreem veel demping. De Fresh Foam More is ook bekend als wegschoen, maar de trailversie heeft een technischer bovenwerk en slijtvaster Vibram-rubber met noppenprofiel op de hak en voorvoet. Het Fresh Foam X in de tussenzool voelt heel zacht en comfortabel aan en de middenvoet is 8 mm breder gemaakt om jou als loper meer stabiliteit te bieden. De Fresh Foam X Trail More v3 is geschikt voor de lange afstandsloper en de loper met een wat zwaardere lichaamsbouw.

Type: lange afstand  Offset: 4 mm  Gewicht: 295 gr heren / 238 gr dames

Nike ZoomX Vaporfly Trail

NIKE ZOOMX ULTRAFLY TRAIL

In de ZoomX Ultrafly Trail loop je snelle tijden tot en met de marathon, maar ook lange duurlopen in een hoger tempo. De Nike ZoomX Ultrafly Trail zijn neutrale trailschoenen die zijn ontworpen voor snelle trainingen en wedstrijden. Geniet van het perfecte balans tussen grip, bescherming en stabiliteit en verken ongerepte natuurgebieden met deze trailschoen!

Type: lange afstand  Offset: 8,5 mm  Gewicht: 300 gr heren / 249 gr dames

Eindsprint

Wat is de beste trailschoen voor jou? Bepaal ten eerste je doel en kijk welke schoenen in de categorie vallen die voor jou relevant is. Let erop dat schoenen met een hogere offset over het algemeen geschikt zijn voor haklanders. Trailschoenen met een offset van 5 mm of lager zijn meestal geschikt voor een midden- tot voorvoetloper.

Heb je nog vragen over trailschoenen? Neem dan contact op met een van onze productexperts via onze klantenservice.