Skip to main content

Trailrunning

Alles over trailrunning

Trailrunning is misschien wel de mooiste manier van lopen die er bestaat. In de natuur, klimmen over heuvels, lopen door de blubber en slalommen door het hoge gras. Het lopen op onverharde paden is populairder dan ooit, maar hoe begin je nu met trailrunning? Welke materialen heb je nodig en heb je dan echt specifieke trailschoenen nodig? Wij hebben een aantal artikelen geschreven over trailrunning waarin we deze vragen beantwoorden.

Elk merk heeft trailschoenen en specifiek ontworpen trailkleding en accessoires zodat jij veilig en goed voorbereid op pad kan. Of het nu gaat om een trail in de bergen of in de bossen, met de juiste trailitems kan je nog meer genieten van trailrunning.

Lees meer
"Trailrunning voelt aan als een soort mini-avontuur. Je gaat lopen op nieuwe plekken en paden, weet niet waar je uitkomt en hebt prachtige uitzichten zodra je een beklimming hebt overwonnen.”

Daan Glorie – Productexpert

Salomon Sense Ride 5 hardloopschoenen

Wat is trailrunning?

Trailrunning is het lopen op onverharde paden. Dit kan lopen in een bos bij jou in de omgeving zijn tot lopen in de hoge bergen in Zwitserland. De essentie is dat je gaat lopen in de natuur in plaats van op de weg, asfalt en klinkers. Veel lopers vinden het lopen op trails veel leuker omdat het hun associeert met avontuur, je minder op tijd focust en de uitdaging aangaat met de elementen.

Starten met trailrunning

Als jij wilt starten met trailrunning, dan is dat eigenlijk heel makkelijk. Met de meeste allround loopschoenen kan je ook prima een stuk onverhard lopen. Echter, als je loopt op een technisch uitdagend parcours dan kan je niet zonder trailschoenen. Deze loopschoenen hebben een technisch ontworpen bovenwerk dat bescherming biedt tegen scherpe obstakels, maar je voeten ook drooghouden bij het lopen in regenachtige omstandigheden. Er bestaan ook volledig waterdichte loopschoenen, die zijn voorzien van GORE-TEX technologie waarbij er een speciale coating aan de binnenkant van de loopschoen zit. Hoe uitdagender jouw trailrun, hoe meer grip je wilt hebben. Let dus bij de aanschaf van trailschoenen ook op het profiel van de slijtzool.

Shop trailschoenenNaar de Shoe Advisor

4verschilende soorten trailschoenen

Net zoals loopschoenen voor op de weg verschillen trailschoenen in ondersteuning, stabiliteit en demping. Lees ook ons blog over de top 10 beste trailschoenen. In het kort zijn er vier verschillende categorieën:

Opsomming 1

Trailschoenen gericht op snelheid

Deze trailschoenen zijn licht in gewicht, hebben vaak een wat meer flexibele zool en zijn soms voorzien van een carbonplaat voor een snelheidsimpuls.

Opsomming 2

Trailschoenen gericht op comfortabel (lang) lopen

Deze trailschoenen hebben meer demping, dikkere zolen en een mix tussen grove en platte noppen voor een optimale grip.

Opsomming 3

Trailschoenen die waterdicht zijn

Deze trailschoenen hebben een GTX (Gore-Tex) waterdicht bovenwerk. Dit bovenwerk is voorzien van een extra beschermende laag aan de binnenkant zodat je voeten droog blijven, ook als het regent of sneeuwt.

Opsomming 4

Hybride trailschoenen

Deze trailschoenen zijn geschikt voor het lopen op trails, maar ook op verharde paden zoals op asfalt en grindpaden. Deze trailschoenen hebben vaak een wat platter noppenprofiel.