Skip to main content
Marathon Berlijn

Marathon

Alles over de marathon

De marathon is een magische afstand en voor veel lopers een éénmalige uitdaging. Wij informeren, inspireren en motiveren jou om de marathon te lopen met relevante artikelen en thema’s. Waarom ga jij een marathon lopen? Loop je voor de uitdaging of heb je een extra drive om de marathon te lopen voor het goede doel? Hoe dan ook, zorg ervoor dat je goed voorbereid aan de start verschijnt. De meeste lopers trainen 3 tot 6 maanden voor de marathon. Je moet echter wel al een halve marathon in de benen hebben, voordat je begint met een marathonvoorbereiding.

Lees meer
“Een marathon is 42 kilometer en 195 meter lang. Het wordt ook wel gezien als het koningsnummer van de loopsport, aangezien het zo’n grote afstand is.”

Daan Glorie – Productexpert

Marathon Zijbalk

Wat is een marathon?

Een marathon is 42 kilometer en 195 meter lang. Het wordt ook wel gezien als het koningsnummer van de loopsport, aangezien het zo’n grote afstand is. Waarom is de marathon 42,195 km? Dan duiken we de geschiedenisboeken in en zien dat het is ontstaan in Griekenland. In het stadje Marathon was een belangrijke veldslag waarbij de Grieken de Perzen versloegen. De boodschapper Pheidippides liep 42 km van Marathon naar Athene om het goede nieuws te brengen. Bij de Olympische Spelen in Londen 1908 werd de marathon gehouden van Windsor Castle tot de finish bij de koninklijke tribunes in het White City Stadion. Deze afstand was precies 42 km en 195 meter. Sindsdien is dit de officiële marathonafstand.

Het lopen van een marathon

Als jij een marathon wil lopen, dan begint het met een goede voorbereiding. Bouw langzaam je lange duurlopen op, test je schoenen en maak een wedstrijdplan. Zo is niet alleen de kans op succes groter, maar kan je ook meer genieten tijdens de wedstrijd. Wil je meer weten over het lopen van een marathon? Lees dan ons blog boordevol tips and tricks.

De grootste marathons ter wereld: de “Major 6”

De “Major 6” zijn de 6 grootste marathon ter wereld en als je deze hebt gelopen ontvang je een unieke gepersonaliseerde “Six Star Medaille”. De Major 6 marathons zijn: Tokyo, Londen, Boston, Berlijn, Chicago en New York. Het is niet makkelijk om aan deze marathons mee te doen, want soms moet je meedoen aan een loting voor een startbewijs. Bovendien gelden voor de Boston Marathon strenge kwalificatie-eisen per leeftijdscategorie. Deze marathons onderscheiden zich door hun unieke parcours, grote deelnemersaantallen en prachtige sfeer door de vele toeschouwers langs de kant van de weg. Bovendien kan je het lopen van de marathon combineren met een vakantie dankzij deze inspirerende en historische steden.

De grootste marathons van Nederland: Amsterdam & Rotterdam

Amsterdam Marathon

De Amsterdam Marathon is een van de grootste loopevenementen in Nederland. Ruim 20.000 deelnemers staan aan de start van deze iconische marathon met start en finish in het Olympisch Stadion. Hoe zet je een topprestatie neer in Amsterdam? Wat zijn de kenmerken van het parcours en welke schoenen kies je? Je leest het allemaal in dit blog over de Amsterdam Marathon.

Rotterdam Marathon

“De Mooiste Marathon” van Nederland. Althans, dat is wat de organisatie claimt. Met een start bij de Erasmusbrug, een prachtige route door het Kralingse Bos en een iconische finish op de Coolsingel is dit jaarlijks een marathon waar veel lopers naar uitkijken. Dit snelle parcours trekt lopers wereldwijd en veel lopers waarderen de enthousiaste aanmoedigingen langs de kant. Wil je onze tips en tricks weten over deze marathon? Lees dan ons expert blog over de marathon van Rotterdam.

Rotterdam marathon

Meer weten over marathons?

Wil je meer weten over trainen voor de marathon en trainingsschema’s? Ontdek dan onze pagina’s met loopschema’s voor de marathon, tips over sportvoeding en specifieke inzichten over loopkleding en accessoires voor de marathon.

Een marathon lopen

Wij vertellen je alles over deze iconische afstand, delen onze 10 tips en geven als bonus nog een marathonchecklist.

Meer lezen

loopschema hele marathon

Als je traint voor de marathon heb je een goed trainingsschema nodig. Wij hebben twee trainingsschema’s voor de marathon ontwikkeld, namelijk voor de beginnende en gevorderde loper.

Meer lezen

De 6 grootste marathons

In dit informatieve blog met inzichten en tips nemen we je mee op reis door de uitzonderlijke marathons van New York tot Berlijn, van Tokio tot Londen en van Boston tot Chicago.

Meer lezen

Wedstrijdkleding voor de marathon

Het dragen van de juiste wedstrijdkleding tijdens een marathon helpt jou het maximale uit je prestaties te halen. In dit blog geven wij jou enkele tips richting de ideale marathonoutfit.

Meer lezen

Carbonschoenen

Carbonschoenen zijn niet meer weg te denken in de loopwereld. Wil je weten welke carbonschoenen geschikt zijn voor jouw marathon? Lees dan onze top 10 carbonloopschoenen.

Meer lezen

Sportvoeding

Sportvoeding is zeer belangrijk om optimale prestaties te leveren. Wil je meer weten over sportvoeding voor jouw marathon? Lees dan onze koopgids sportvoeding.

Meer lezen

Drinksystemen

Als je een marathon gaat lopen is het belangrijk om tijdens lange afstanden goed te drinken. Wil je weten hoe je drinken meeneemt? Lees dan ons blog over drinken tijdens het lopen met alle tips and trics.

Meer lezen