Skip to main content
Hardloopsolken
Top 10 beste hardloopsokken

Top 10

Beste loopsokken

Loopsokken zijn onmisbaar voor een comfortabele loopervaring. Wij nemen jullie mee in de wereld van loopsokken en ontdek waarom ze veel meer zijn dan alleen maar sokken. Met goede loopsokken heb je geen last van blaren, zweetvoeten en nare geurtjes. Er zijn zoveel verschillende loopsokken, maar welke moet je nu kiezen? Als je dit blog hebt gelezen, dan ben je een echte loopsokkenexpert.

  1. 3 redenen om voor loopsokken te kiezen
  2. Onze tips voor loopsokken
  3. Welke verschillende soorten loopsokken bestaan er?
  4. Alles over compressiesokken
  5. Top 10 beste loopsokken
Shop loopsokken
Nike Hardloopsok

3redenen om voor loopsokken te kiezen

Opsomming 1

Voorkomen van blaren

Loopsokken zijn naadloos of hebben platte naden, waardoor wrijving en irritaties op de huid worden verminderd. Bovendien zijn loopsokken anatomisch gevormd en hebben een kleine maatvoering, waardoor er niet te veel of te weinig stof rondom je voeten zit. Dit helpt bij het voorkomen van blaren, vooral tijdens langere runs.

Opsomming 2

Optimale vochtregulatie

Sommige loopsokken zijn ontworpen met extra ondersteuning in specifieke gebieden, zoals de hak, achillespees of voetboog. Loopsokken zorgen voor demping en bescherming op alle drukpunten waar wrijving kan ontstaan tussen de voet en de schoen. Dit kan de stabiliteit en het comfort verbeteren tijdens het lopen, vooral als je last hebt van voetproblemen. Je kan ook kiezen voor compressiekousen, ook wel bekend als de hoge sokken tot aan de knieën. Deze compressiekousen stimuleren de doorbloeding van de kuiten waardoor je minder kans hebt van kuit- en achillespeesklachten.

Opsomming 3

Ondersteuning en comfort

Sommige loopsokken zijn ontworpen met extra ondersteuning in specifieke gebieden, zoals de achillespees of voetboog. Dit kan de stabiliteit en het comfort verbeteren tijdens het lopen, vooral als je last hebt van voetproblemen. Je kan ook kiezen voor compressiekousen, ook wel bekend als de hoge sokken tot aan de knieën. Deze compressiekousen stimuleren de doorbloeding van de kuiten waardoor je minder kans hebt van kuit- of scheenbeenklachten.

Compressport sokken
Injinji soks
“Als loper heb je maar twee dingen nodig. Goede loopschoenen en de juiste loopsokken.”

Daan Glorie – Productexpert

Onze tips voor loopsokken

Opsomming 1

Hoge sokken

Kies voor een middelhoge of hoge loopsok tijdens een trailrun. Met een hoge loopsok voorkom je namelijk dat er zand en ander vuil in je loopschoenen terecht komt.

Opsomming 2

Compressiesokken

Bij lange afstanden zoals halve en hele marathons komt vaak veel vermoeidheid om de hoek kijken. Dan is het raadzaam om te kiezen voor een sok met extra compressie rondom de enkel of kuiten.

Opsomming 3

Dunne sokken

Bij warm weer is het fijn om een hele dunne loopsok te dragen zoals de Bauerfeind Ultralight Mid Cut en Nike Multiplier No-Show. Daardoor kunnen je voeten nog beter ademen en voorkom je zweetvoeten. Sommige lopers kiezen voor een dunne loopsok als ze een wedstrijd gaan lopen, omdat je dan meer schoencontact en krachtoverdracht ervaren.

Opsomming 4

Teensokken

Heb je altijd last van blaren tussen de tenen of tenen die over elkaar groeien? Dan kunnen wij de Injinji loopsokken aanbevelen, omdat bij deze sok de tenen van elkaar worden gescheiden en je voeten daardoor in een natuurlijke stand kunnen bewegen.

Opsomming 5

Vrolijke loopsokken

Wil je functionele en vrolijke loopsokken? Ga dan voor de loopsokken van Stance. Dit Amerikaanse merk werkt samen met artiesten en designers voor het creëren van unieke loopsokken. Stance loopsokken zijn ook altijd leuk om te geven als cadeautje.

Wat zijn de verschillen binnen loopsokken?

Je zult misschien wel denken: “Hoeveel verschil kan er nou zijn tussen loopsokken?” Er zijn meer variaties in loopsokken dan je zult denken. Er zijn een aantal dingen om te overwegen voordat je een loopsok gaat kopen. Wij geven je er een aantal adviezen over en vertellen welke je precies moet kiezen.

Dikte van de loopsok

Loopsokken bestaan in verschillende diktes. Wil je een dunne of juist wat dikkere loopsok? Alles heeft te maken met de omstandigheden waarin je gaat lopen en wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn qua comfort, demping, gevoel, contact en krachtoverdracht. Zo zijn de Bauerfeind Ultralight en Falke RU5  ideale loopsokken als je meer gevoel met je schoen wil hebben.

Lengte van de loopsokken

Ga jij voor no show, enkelhoogte of de hoge compressiekous? No-show betekent dat je deze loopsok niet boven je loopschoen ziet uitkomen. Deze worden het meest gedragen in de zomer. De enkelhoge loopsokken zijn het meest populair en geven in sommige gevallen wat ondersteuning aan de enkels. Compressiekousen stimuleren de doorbloeding van de kuiten en zorgen voor een sneller herstel na een looptraining of wedstrijd.

Loopsokken voor verschillende runs

Ben je van plan om een marathon te lopen of ga je de deur uit voor een trailrun? Wist je dat de sokkenkeuze nogal uitmaakt wat voor type run je doet? Zo heeft de Compressport Pro Marathon Sock bepaalde zones voor meer ventilatie en een hoger ademend vermogen tijdens het lopen van de marathon. Bovendien geeft deze sok een effectievere drukverdeling rondom de enkels. Merken zoals Nike, adidas en Falke hebben specifieke sokken ontworpen voor trailrunning zodat je meer steun ervaart bij het lopen op onverharde paden.

Loopsokken met extra ondersteuning

Heb je vaak klachten of problemen met je voeten? Overweeg dan een loopsok met extra ondersteuning of compressie. Er bestaan loopsokken met ondersteuning rondom de voetboog, enkels, kuiten en zelfs de achillespees. Een voorbeeld hiervan is de Falke Achilles. Deze bevat een geïntegreerde sportbandage in het sokweefsel en siliconennoppen voor het masseren van het weefsel aan de zijkant van de achillespees.

Hardloop- en compressiesokken
Compressport

Alles over compressiesokken

Je ziet steeds vaker lopers met hoge kousen in allerlei fancy kleurtjes. Deze kousen noemen we compressiesokken of compressiekousen. Maar hoe werken ze precies en wat is het voordeel? Compressiesokken voor sport worden gekenmerkt door hun hoge en slanke pasvorm vanaf de voeten tot net onder de knieën.

De doorbloeding wordt verbeterd omdat de druk op de bloedvaten de spierpomp verbetert en de toename van het beenvolume vermindert tijdens het sporten. Dit betekent dat je sneller herstelt, omdat afvalstoffen zoals lactaat sneller worden afgevoerd. Wij raden compressiekousen vooral aan voor lopers die regelmatig last hebben van hun kuiten, scheenbenen of degene die beter wil herstellen na zijn run. Lees meer in ons blog over compressiekousen.

Shop compressiesokken

Top 10 beste loopsokken

Hierbij een overzicht van de top 10 beste loopsokken. Deze sokken voor lopen staan in willekeurige volgorde. Bij elk model staat aangegeven of de loopsok ontworpen is voor het lopen in specifieke weersomstandigheden of voor een bepaald type run.

Dalke R

Falke RU4 Cool

De Falke RU4 Cool is de ideale loopsok voor verschillende loop activiteiten. De sok geeft medium demping en goed schoencontact, wat ideaal is voor duurlopen of als je voor snelheid gaat. Door de unieke pasvorm en snelle vochtafvoer geeft deze sok ultiem comfort tijdens jouw looptrainingen.

Nike Multiplier socks

Nike Multiplier Socks 2-Pack

Het Multiplier Socks 2-pack voor zowel dames als heren is een 2-pack loopsokken met een lengte tot boven de enkel. De loopsokken geven ondersteuning bij de middenvoet en zijn vochtafvoerend. Deze loopsok kan je het hele jaar door dragen door de medium dikte. De Nike Multiplier no-show socks zijn ook verkrijgbaar in een lagere no-show variant.

Injinji sokken

Injinji Run Lightweight No-show/Coolmax

De Injinji Run Lightweight No-show/Coolmax zijn unieke teensokken voor het lopen. Deze loopsokken zijn in korte tijd populair geworden doordat elke sok in een eigen compartiment zit. De stof tussen de tenen zorgt ervoor dat er geen huid-op-huidwrijving is. Deze wrijving is namelijk de boosdoener voor blaren en hotspots. Deze loopsok voorkomt blaren, laat de voet genieten van vrijheid en voert zweet effectief af.

Compressport Pro Racing v4

Compressport Pro Racing Socks V4.0 Run High

Compressport is een 100% Zwitsers merk met een groot aanbod compressieproducten gericht op het verleggen van grenzen. Zo is de Compressport Pro Racing Sock V4 lichtgewicht, ventilerend en bevat siliconen inzetstukken rond de binnenkant van de zoom zodat de sok niet zal afzakken. Ga je voor een nieuw persoonlijk record? Overweeg dan zeker de sokken van Compressport.

Stance Run Light

Stance Run Light Quarter Unisex

Het merk Stance onderscheidt zich door functionele loopsokken met unieke designs. Ze werken vaak samen met artiesten of filmstudio’s zoals Marvel voor het maken van prachtige loopsokken. De Stance Run Light Quarter voor mannen en vrouwen zijn voorzien van de Infiknit-technologie. Dit betekent dat de uitgebreide duurzaamheid van de voorvoet en maximale hielversterking slijtage voorkomt. Zeg maar dag tegen stinksokken, want dankzij de Feel360-technologie blijven je voeten droog en fris.

Bauerfeind Ultralight Mid Cut

Bauerfeind Ultralight Mid Cut

“Lightgewicht, maar met een stevige compressie”, zo zou je de Bauerfeind Ultralight Mid Cut kunnen omschrijven. Deze loopsok is een echte allrounder en kan je gerust het hele jaar door dragen. Deze dunne sokken stabiliseren de middenvoet en het spronggewricht. Door de compressie rondom de enkels zal deze sok gegarandeerd nooit afzakken. Het hiel- en teengedeelte van de sok is wat dikker om blaren te voorkomen.

Falke RU Trail

Falke RU Trail

De Falke RU Trail loopsokken zijn speciaal ontwikkeld voor trailrunners. Doormiddel van een gebreid verband worden de enkels gestabiliseerd waardoor de kans op een verzwikking wordt geminimaliseerd. Het materiaal van de sokken is sneldrogend waardoor de voeten droog blijven, zelfs op natte sokken.

Odlo Ceramicool

Odlo Ceramicool Reflective Socks

Een loopsok met reflectie? Ja, je leest het goed, dit bestaat inmiddels ook in de wereld van loopsokken. Dankzij de reflecterende garens aan de bovenkant ben je ook goed zichtbaar wanneer het begint te schemeren. De Odlo Ceramicool Reflective Socks zijn ontworpen om te dragen wanneer het warm is.

Falke RU5 Short

Falke RU5

De Falke RU5 is de meest dunne en technische sok. Bedoeld voor wedstrijdlopers, waaronder marathonlopers, die voor snelheid gaan. De sokken bieden ultiem schoencontact en krachtoverdracht. De hiel en voorvoet zijn verstevigd terwijl de meshpanelen bij de wreef zorgen voor comfortabele ventilatie van de voet. De RU5 is ook verkrijgbaar in een lagere variant, namelijk de Invisible.

Nike Spark Lightweight

Nike Spark Lightweight

De Nike Spark Lightweight Socks voor zowel dames als heren zijn functionele loopsokken. Deze sokken zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die het liefst op blote voeten lopen. De lichtgewicht sokken voeren vocht effectief af, zodat je voeten droog en fris blijven tijdens het lopen en verdelen daarnaast de druk over de voeten. De Nike Spark Lightweight is verkrijgbaar in 2 verschillende hoogtes, namelijk: No show (lage variant), ankle (enkelhoogte) en Crew (hoge variant).

Eindsprint

Met goede loopsokken maak je niet alleen je outfit compleet, je maakt ook het lopen zoveel aangenamer. Vergeet blaren, zweetvoeten en nare geurtjes. Houd je voeten warm in de winter en laat ze afkoelen in de zomer met de juiste loopsokken.
Wat vind jij een fijne loopsok? Dat is persoonlijk, dus verdiep je in de verschillende merken met elk hun eigen kwaliteiten en eigenschappen. Heb je vaak last van je voeten tijdens het lopen? Denk dan aan een loopsok met een specifieke ondersteuning voor je voetboog, enkels of kuiten.

Enthousiast geworden om een loopsok aan te schaffen? Bekijk dan onze loopsokken collectie in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Shop loopsokken