Skip to main content

Lopen in de winter

Lopen in de winter kan uitdagend zijn door de kou, regen, sneeuw en gladde wegen. De drempel om de deur uit te gaan is toch net wat groter dan in de zomer. Toch hoeft dit je niet tegen te houden. Met de juiste voorbereiding en geschikte loopkledij wordt het juist een unieke en plezierige ervaring. In dit blog delen we onze 10 beste tips om ook in de winter comfortabel, veilig en gemotiveerd te blijven lopen.”

Bekijk alle winterloopkledij

3 redenen waarom lopen in de winter goed voor je is

Opsomming 1

Het is gezond

In de winter brengen we veel tijd binnen door, terwijl de frisse lucht buiten heel goed is voor onze gezondheid. Het maakt ons energiek, veerkrachtig en houdt ons gezond. Als het vriest of de temperatuur onder de -15 graden daalt, kan een Buff uitkomst bieden. Hierdoor wordt de lucht die je inademt verwarmd, wat het ademen een stuk comfortabeler maakt tijdens het lopen in de kou.

Opsomming 2

Het maakt je een betere loper

Lopen in koude omstandigheden maakt je een sterkere en meer doorgewinterde loper. Continuïteit is de sleutel om een betere loper te worden. Als je blijft trainen, ook in de winter, voorkom je dat je terugvalt en verklein je de kans op blessures. Lopen in de kou vergt aanpassingen in je tempo en intensiteit, vooral bij sneeuw of ijs, maar het is een uitstekende manier om je lichaam weerbaar te maken.

Opsomming 3

Slecht weer bestaat niet met de juiste kledij (en schoenen)

Loopkledij speelt een grote rol in je comfort tijdens de winter. Kies voor kledij die je warm houdt, maar die ook ademend is. Combineer deze met loopschoenen die grip bieden op gladde of besneeuwde wegen. Denk aan schoenen met extra grip of waterdichte materialen zoals GORE-TEX. Voeg accessoires zoals een muts, handschoenen, en hoofdband toe om warm te blijven tijdens het rennen.

“Lopen in de winter geeft altijd een extra boost als je de strijd aangaat met het weer. Ook de natuur laat zich van zijn mooiste kant zien: krakende sneeuw en adembenemende uitzichten vanaf verschillende hoogtes”

Daan Glorie – Productexpert

10 tips voor loper in de winter

Als je in de winter gaat lopen, is het vooral belangrijk om je warm genoeg aan te kleden. Je kan beter een laag loopkledij teveel aantrekken, want je kan altijd een laagje uitdoen. Afhankelijk van waar je woont, wil je je misschien warmer kleden of kiezen voor waterdichte materialen. We delen onze 10 tips voor lopen in de winter, gebaseerd op ervaringen van onze productexperts.

Opsomming 1

Kleed je in lagen

Het drie-lagensysteem is essentieel om warm, droog en comfortabel te blijven tijdens winterse runs. Het bestaat uit drie lagen die optimaal samenwerken. De onderlaag bestaat uit vochtregulerende thermokledij dat zweet en vocht van je huid afvoert, zodat je droog blijft. De tussenlaag zorgt voor isolatie en houdt de warmte vast. De buitenlaag is wind- of waterdicht, waardoor je beschermd bent tegen regen, wind en sneeuw. Ontdek meer over het drie-lagensysteem in ons blog over winterloopkledij.

Opsomming 2

Investeer in goede loopschoenen met grip

Gladheid door sneeuw en ijs is een uitdaging. Kies voor loopschoenen met extra grip of trailschoenen. Veel trailschoenen hebben een extra stevig bovenwerk zodat je voeten warmer blijven in koude omstandigheden. Je kan ook kiezen voor waterdichte loopschoenen. Deze zijn vaak voorzien van GORE-TEX technologie, wat een speciale coating is aan de binnenzijde waardoor de schoenen volledig waterdicht zijn. Als je meer wilt weten kun je ons speciale blog “Wat is GORE-TEX?” lezen.

Opsomming 3

Draag een muts of hoofdband

Je verliest veel warmte via je hoofd. Een loopmuts of hoofdband zorgt ervoor dat je hoofd warm blijft zonder dat je oververhit raakt. Er zijn loopmutsen die extra dik zijn of reflecterende elementen bevatten zodat je beter zichtbaar bent. Een hoofdband voor het lopen in de winter is ook handig, want je kan daardoor haar en zweet uit je gezicht houden.

Opsomming 4

Gebruik handschoenen en sokken van goede kwaliteit

Houd je vingers warm met goede handschoenen en voorkom koude tenen met dikkere loopsokken. Er bestaan ook loopsokken met Merinowol waardoor je voeten ook warm blijven in extreem koude omstandigheden. Handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en ook hierbij heb je de keuze om voor een wind- of waterdichte variant te gaan. De meeste loophandschoenen hebben ook speciale vingertippen aan de duim en wijsvinger voor het bedienen van een telefoon.

Opsomming 5

Draag een looppet

Een looppet kan je beste vriend zijn tijdens het lopen in de winter. Hij zorgt ervoor dat regen en sneeuw uit je gezicht blijft en ook kan het zweet efficiënt opnemen. De meeste looppetten zijn gemaakt van lichte, ademende materialen en hebben een compact design zodat je ze in een looptight kunt opbergen.

Opsomming 6

Maak jezelf zichtbaar

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent tijdens winterse runs. Draag reflecterende loopkledij en gebruik loopverlichting zoals een LED-vest of hoofdlamp. Er bestaat ook loopverlichting zodat je zelf beter zicht hebt, zoals een hoofdlamp of een vest met een borstverlichting.

Cadeaus verlichting
Opsomming 7

Pas je tempo aan de omstandigheden aan

Op gladde wegen of besneeuwde paden is het belangrijk om rustiger te lopen om uitglijden te voorkomen. Verplaats je intervaltraining naar een andere dag of kies ervoor om een rustige duurloop te gaan doen. In het bos of lokale park liggen bovendien vaak grindpaden of andere onverharde paden die beter begaanbaar zijn, omdat de natuur sneeuw tegen heeft gehouden.

Opsomming 8

Blijf gehydrateerd

Het kan verleidelijk zijn om in de winter minder water te drinken, maar je lichaam verliest nog steeds vocht, zelfs in de kou. Zorg ervoor dat je tijdens je run voldoende drinkt.

Opsomming 9

Wees voorbereid op de kou

Als je ver van huis gaat lopen, zorg dan dat je warm blijf na afloop. Een extra warme loopjas in je auto of in je tas voorkomt dat je afkoelt nadat je gestopt bent met rennen. Of drink een thee of andere warme drank, want van binnenuit opwarmen is de meest efficiënte manier om jezelf snel weer op temperatuur te krijgen.

Opsomming 10

Neem met lange duurlopen een looprugzak mee

Bij lage afstanden (langer dan een uur) adviseren wij om een looprugzak mee te nemen. Daardoor kan je drinken, sportvoeding of een extra setje loopkledij meenemen. De omstandigheden tijdens je lange duurlopen kunnen veel afwisselen, dus bereid je voor op een regenbui, sneeuw of koude temperaturen die op je pad komen.

Hardloopverlichting

Wist je dat…

“Mensen die joggen in koude temperaturen verbranden maar liefst 34% meer calorieën dan mensen die lopen bij minder koude temperaturen. In de kou ga je namelijk rillen waardoor je spieren de aanmaak van het hormoon irisin stimuleren. Dit hormoon zet de bruine vetcellen aan het werk om hitte te produceren en je lichaamstemperatuur zo in stand te houden. Zorg er dus voor dat je genoeg sportvoeding meeneemt tijdens het lopen van lange afstanden.”

5 meest gestelde vragen over lopen in de winter

Eindsprint: maak lopen in de winter leuk en uitdagend

Met de juiste voorbereiding en uitrusting wordt lopen in de winter niet alleen aangenaam, maar zelfs leuk. Door de kou te trotseren, bouw je veerkracht op en word je sterker als loper. Vergeet niet om goed zichtbaar te zijn, jezelf warm te kleden en je trainingen aan te passen aan de weersomstandigheden. Maak gebruik van onze looptips en geniet van prachtige winterse runs.

Wil je meer weten over lopen in de winter?

Bekijk de onderstaande blogs voor meer inspiratie.

Blijf op de hoogte via ons whatsapp kanaal

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste reviews? Volg dan nu ons WhatApp kanaal waarin wij niet alleen reviews delen, maar ook diverse informatieve blogs, expert video’s en allerlei nieuws rondom lopen. Klik op de link hieronder om onze groep te bekijken en te volgen.

Volg ons WhatsApp kanaal!Blog homepagina