Skip to main content

Beginnen met lopen

Hoe begin je met lopen?

Om te beginnen met lopen heb je niet veel nodig; een goed paar schoenen, een comfortabele outfit en je bent er al. Lopen is dan ook één van de meest toegankelijke sporten die je kunt oppakken. Als je nog niet gewend bent aan het lopen, dan is rustig starten wel het verstandigst. Blessures door overbelasting liggen op de loer. Wij helpen je graag doormiddel van een passend loopschema. Op deze pagina vind je loopschema’s die wij hebben ontwikkeld voor elke beginnersgroep. Maak voor schoenen die bij jou passen een afspraak bij een van onze winkels of doorloop de Shoe Advisor.

Lees meer
“Een loopschema is geen verplichting, maar wel een heel verstandige leidraad om je lijf te laten wennen aan eentonige spierbelasting.”

Menno Munster – Productexpert

Tien tips voor het lopen van een marathon

3dingen die je moet doen voor je gaat starten met lopen

Opsomming 1

Maak een plan

Voordat je gaat starten is het belangrijk om een plan te hebben. Hoe lang ga je lopen, welke route neem je, wat trek je aan? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Opsomming 2

Zorg voor de juiste uitrusting

Het is misschien even een investering maar een goed paar loopschoenen maakt het lopen een stuk aangenamer. De demping, de ondersteuning en het ademend vermogen van een goede loopschoen maakt echt een groot verschil.

Opsomming 3

Houd het simpel

Er is heel veel informatie beschikbaar over lopen en hoe je dat zou moeten doen, maar het belangrijkste is dat je gewoon lekker de deur uitgaat. Naarmate je meer loopt zul je vanzelf steeds meer interesse krijgen in alle details van het lopen.

Start direct!

Wanneer ben je een beginnend loper? Dat ben je namelijk niet alleen als je nog nooit hebt gesport of gelopen. Ook de enthousiaste zwemmers, de fanatieke powerlifters en de hobbymatige tennissers onder ons vallen in die categorie. “Maar normaal gesproken sport ik vier keer per week in de sportschool!” Dan zul je absoluut een goede basisconditie of een fit lichaam hebben, maar lopen is een hele andere belasting van je lijf. Het is daarom van belang om het lopen gestructureerd op te pakken. Dat kan met een van onze loopschema’s.

Neem de tijd

Een loopschema is geen verplichting, maar wel een heel verstandige leidraad om je lijf te laten wennen aan eentonige spierbelasting. Als je normaal gesproken al regelmatig sport, zullen je hart en longen weinig moeite hebben met de belasting. Echter is het op spier-, pees- en gewrichtsniveau een heel ander verhaal. Om ook al die delen van je lijf te laten wennen aan de schokbelasting raden we je aan om 6 tot 8 weken het lopen rustig op te bouwen. Voelt het daarna goed? Dan kun je het rustig uit- en opbouwen. Voelt het nog niet helemaal goed en twijfel je? Durf dan ook een stapje terug te doen. Je loopt voor jezelf, niet voor een ander. Wil je het lopen opbouwen? Onze loopschema’s helpen je jouw conditie en uithoudingsvermogen op te bouwen.

Bekijk alle loopschema's

Variatie in je trainingen

Om je lichaam niet te eenzijdig te belasten is het belangrijk om variatie te hebben in je trainingen. Je kunt variëren in het tempo dat je loopt, de ondergrond waar je de training op uitvoert maar er zijn ook andere soorten trainingen die je een betere loper maken. Denk eens aan een krachttraining om efficiënter te lopen of een lenigheidstraining zodat je soepeler te gaat bewegen. Op onze pagina training en herstel lees je hier alles over.

Bekijk alle trainingen
Tien tips voor het lopen van een martathon

Pak je rust!

Elke sporter houdt van rust. Klinkt dat gek? We leggen het je uit. Rust is net zo belangrijk als belasting. Je loopt immers niet met het doel om geblesseerd of overtraind te raken. Je wilt gemakkelijker, langer of sneller kunnen lopen. In rust herstel je. Dat is essentieel om je fitheid op peil te houden of te vergroten. Zie het als een glas water. Je drinkt het leeg en hebt nog dorst. De enige manier om de dorst te lessen, is het glas weer te vullen. Je lijf is het glas, de dorst jouw trainingsdoel en het water is je energie. Zonder aanvulling blijft je trainingsdoel buiten bereik.

Schok- en spierbelasting

Lopen lijkt zo gemakkelijk, trek je schoenen aan en gaan. Er wordt vaak niet bij stilgestaan dat lopen een belastende sport voor je lichaam is. De schokbelasting van 3 keer 10 boxjumps in de crossfitbox of burpees in de sportschool is in vergelijking met lopen nagenoeg nihil, ondanks dat het misschien wel zo voelt. Tijdens het lopen krijgt je lijf bij iedere pas een schok van 3 tot 4 keer je lichaamsgewicht te verduren. Je voet waarop je landt, vangt deze schok op. Deze schok wordt doorgegeven via het onder- en bovenbeen naar het heupgewricht en de lage rug. Als je lijf dit niet gewend is, kan dit veel teweegbrengen. Spierpijn mag en zal optreden, maar 48 uur na de belasting moet het wel afnemen. Is dit niet het geval? Dan ben je echt te hard van stapel gegaan, dus even een stapje terug.

Wat zijn goede loopschoenen?

Als je gaat starten met lopen is het verstandig om dit op de juiste schoenen te doen. Een loopschoen is speciaal gemaakt om de loopbeweging zo goed mogelijk te ondersteunen. Loopschoenen hebben daarom veel demping, in tegenstelling tot andere sportschoenen die vaak stugger zijn en daardoor minder geschikt voor lopen. Als je al die verschillende schoenen ziet op onze site kan het voor een beginner een beetje overweldigend zijn. In onze blog met veelgestelde vragen over loopschoenen beantwoorden wordt er heel veel duidelijk. Als je op basis van jouw eigenschappen en looptechniek een schoenadvies zoekt, kun je gebruikmaken van de Shoe Advisor.

Naar de Shoe advisor
Marathon 10 tips schoenen
Marathon 10 tips advies
Nike Recovery Foam Roller
Resistance band

Handige hulpmiddelen

Lopen is een ideale manier om in beweging te blijven. Om je conditie en gezondheid optimaal op peil te houden, zijn er ook verschillende attributen en hulpmiddelen die hieraan bij kunnen dragen. Denk aan het gebruik van een springtouw om je coördinatie en uithoudingsvermogen te trainen. Of een resistance band om meer kracht op te bouwen. Maar ook foamrollers dragen bij aan een gezond lijf. Hiermee kun je je spieren na je trainingen als het ware masseren om het herstel van je lijf te bevorderen.

Shop trainingsattributen
Nike Recovery Foam Roller
Resistance band

Veelgestelde vragen

Wanneer je gaat starten met lopen, dan zit je waarschijnlijk een hoop vragen over hoe je dat het beste kunt doen. Maak je niet druk, je bent zeker niet de enige. Wij hebben de 10 meestgestelde vragen over lopen voor je op een rijtje gezet en beantwoord.

De meest gestelde loopvragen

Meer over beginnen met lopen

Ga je beginnen met lopen en wil je weten wat er verder nog bij komt kijken? Ontdek dan onze pagina’s met loopschema’s, de beste loopschoenen en artikelen met tips en inzichten over sportvoeding en loopbenodigdheden.

Meest gestelde vragen over lopen

Als je net begint met lopen zit je met allerlei vragen. Wij beantwoorden de 10 meest gestelde vragen en helpen jou op weg zodat je nog meer kan genieten van het lopen.

Meer lezen

Meest gestelde vragen over loopschoenen

Je hebt alleen maar loopschoenen nodig om een loper te zijn. Met dit blog duiken we dieper in de wereld van loopschoenen.

Meer lezen

Top tien beste loopschoenen

Op zoek naar de beste loopschoenen? Er bestaan loopschoenen voor elke type loper, maar welke loopschoen moet je nu kiezen? Wij zetten de top 10 beste loopschoenen voor jou op een rijtje.

Meer lezen

Loopschema's

Wij vertellen jou alles over loopschema’s, waarom ze nuttig zijn en hoe je er het beste mee kunt omgaan. Op deze pagina vind je schema’s voor 5 en 10 km, maar ook trainingsschema’s voor de halve en hele marathon.

Meer lezen

Sportvoeding

Sportvoeding is zeer belangrijk om optimale prestaties te leveren. Wil je meer weten over sportvoeding voor jouw trainingen? Lees dan onze koopgids sportvoeding.

Meer lezen