Skip to main content
Schoenrotatie
Schoenrotatie

Advies

De 10 meest gestelde vragen over loopschoenen

Je hebt alleen maar loopschoenen nodig om een loper te zijn. Voor iedere loper, wat je niveau ook is, zijn loopschoenen belangrijk. Of je nu net begint met lopen of doelgericht aan het trainen bent voor een halve marathon, loopschoenen gaan jou helpen om het vol te houden. Denk hierbij aan comfort en demping, maar ook aan de juiste mate van ondersteuning. Met dit blog duiken we dieper in de wereld van loopschoenen. Hoe lang gaan ze mee? Hoe kies ik de beste loopschoen? Bestaan er ook loopschoenen met extra grip? Lees het allemaal zodat je nog meer plezier uit het lopen haalt.

Shop loopschoenen voor damesShop loopschoenen voor heren

1ovragen en antwoorden over loopschoenen

Opsomming 1

Waarom zijn loopschoenen belangrijk?

Elke loopschoen heeft drie kenmerken waardoor ze jou tijdens het lopen zullen helpen:

  • Demping:een loopschoen heeft een unieke zachte demping waardoor de belasting op gewrichten en spieren minder zal zijn.
  • Ondersteuning: de hielkap van een loopschoen is vaak intern verstevigd en biedt ondersteuning aan jouw enkels. De hielkap zet jouw hielbot vast in de schoen waardoor de kans op schuiven ook klein is. Er bestaan ook antipronatieloopschoenen. Deze modellen hebben een correctieblokje of ondersteunend systeem waardoor je enkels niet naar binnen kunnen zakken tijdens het afwikkelen van de voeten. Wil jij weten of je antipronatie loopschoenen nodig hebt? Lees dan ons blog “wat is pronatie”?
  • Ventilerend: het bovenwerk is vaak gemaakt van synthetische materialen waardoor je voeten goed kunnen ademen. Daardoor blijven ze in alle omstandigheden droog en comfortabel. Er bestaan ook waterdichte loopschoenen met een zogenoemde GORE-TEX (GTX) bovenwerk. Daardoor blijven jouw voeten zelfs droog in hevige regen of in winterse omstandigheden.
Opsomming 2

Hoe lang gaan loopschoenen mee?

Loopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 800 km mee. Dit is afhankelijk van jouw loopstijl, welke ondergrond je loopt en hoe je omgaat met de schoenen. De slijtzool zal na 800 km behoorlijk versleten zijn en bovendien zal daardoor de stabiliteit flink afnemen. Met als gevolg dat je meer belasting krijgt op de kuiten en schenen. Wist je trouwens dat de tussenzool van loopschoenen kunnen uitdrogen? Na 1,5 jaar is de demping echt op waardoor je meer belasting krijgt op jouw spieren en gewrichten. Vervang jouw loopschoenen op tijd voordat je naar de fysiotherapeut moet.

Opsomming 3

Hoe kies ik de beste loopschoenen?

Het kiezen van de beste loopschoenen kan best wel lastig zijn. De ene loper zoekt maximaal comfort terwijl de andere loper juist een zo licht mogelijke loopschoen wil voor zijn of haar wedstrijden. Wij hebben een shoe advisor waarbij je op basis van enkele vragen en tests de juiste loopschoen krijgt geadviseerd. Bepaal voor jezelf eerst een doelstelling, want het doel bepaald ook welk type loopschoen perfect is voor jou. Zo heeft een marathonloper over het algemeen wat meer demping nodig dan de loper die zijn eerste 5km gaat lopen. Bij een marathon ga je immers veel langer lopen en is schokdemping zeer belangrijk. Wij hebben een handige koopgids gemaakt waarin je stapsgewijs kan navigeren naar de beste loopschoen voor jou.

Naar de Shoe Adivisor
Opsomming 4

Hoe kan ik mijn loopschoenen onderhouden?

Er zijn een aantal manieren om jouw loopschoenen het beste te onderhouden. Onthoud ten allen tijden dat je loopschoenen niet in de wasmachine doet! Zet je loopschoenen trouwens ook nooit neer bij de kachel. Dan zullen loopschoenen snel uitdrogen en daardoor geen demping meer hebben. Haal regelmatig de inlegzolen uit de loopschoenen, want er komt altijd veel zand, steentjes en ander vuil in de schoenen terecht. Door de inlegzool eruit te halen kan vuil eruit en zorg je ervoor dat de schoen kan ademen.

Schoenreinigingsmiddel shoppen
Marathon 10 tips advies
Marathon 10 tips schoenen
"Bepaal voor jezelf eerst een doelstelling, want het doel bepaald ook welk type loopschoen perfect is voor jou.”

Daan Glorie – Productexpert

Opsomming 5

Hoe ruim moeten loopschoenen zitten?

Het is de vuistregel bij loopschoenen om deze 1 maat groter te kopen dan jouw reguliere maat voor dagelijkse schoenen. Loopschoenen zitten wat strakker rondom de voet door het gebruik van synthetische materialen. Tijdens het lopen gaat je voet bovendien uitzetten en een beetje doorzakken, waardoor je wat meer ruimte nodig hebt bij de tenen. Bij het lopen van lange afstanden zoals halve en hele marathons is het uitzetten wat meer dan bij een 5 km, dus houdt daar rekening mee. De ruimte in de voorvoet is bovendien belangrijk, omdat je tenen naar voren schuiven door het afwikkelen van de voeten. Kies je voor de goede maat dan voorkom je blauwe teennagels en irritatie aan de zenuwen en pezen in de tenen. Op onze site staat bij elke loopschoen een maattabel. Meet jouw voeten op en tel daar 1 cm bij op om de goede maat loopschoenen te bestellen.

Opsomming 6

Wat is het verschil tussen neutrale en antipronatie loopschoenen?

Bij de neutrale loopschoenen bestaat de volledige tussenzool meestal uit één foammateriaal. Dat betekent dat je geen extra ondersteuning ervaart bij de afwikkeling van de voeten. Bij de antipronatieloopschoenen zit er in de tussenzool een blokje of bepaalde constructie die ondersteuning geeft. Meestal is dit blokje gemaakt van een wat harder materiaal zodat je bij de afwikkeling van de voeten ondersteuning ervaart. Lopers die overproneren hebben baat bij een antipronatieloopschoen.

Opsomming 7

Moet ik loopschoenen afwisselen?

Als je 3 keer of meer per week traint is het aan te raden om op verschillende schoenen te lopen. Dit noemen we ook wel schoenrotatie.  Het is bewezen dat je door loopschoenen af te wisselen blessures kan voorkomen. Bijkomend voordeel is dat je door verschillende loopschoenen te gebruiken het lichaam telkens een andere prikkel geeft om te verbeteren. Tot slot is elke loopschoen ontwikkeld voor een bepaald doel. Er bestaan 3 type loopschoenen, namelijk:

  • Allrounders: Op deze schoenen kan je elk type looptraining uitvoeren.
  • Tempo trainers: loopschoenen voor tempotrainingen en intervallen.
  • Wedstrijdschoenen: deze modellen zijn gemaakt om persoonlijke records te verbreken tijdens wedstrijden.

Wil je meer weten over schoenrotatie? Lees dan ons blog over dit thema.

Alles over schoenrotatie
Opsomming 8

Kan ik sneller lopen met bepaalde loopschoenen?

Jazeker! Zo zijn er tempo- en wedstrijdschoenen met de beste foammaterialen en soms een carbonplaat. Het dempingsmateriaal in deze schoenen is extra veerkrachtig waardoor je meer energieteruggave krijgt bij elke stap die je zet. De carbonplaat maakt de schoenen stabiel en zorgt voor een snelle afwikkeling van de voeten. Hierdoor zal je op een hogere snelheid kunnen lopen bij een lagere hartslag ten opzichte van een reguliere loopschoen.

Opsomming 9

Bestaan er loopschoenen met extra grip?

Ja en dat noemen we een trailschoen. Een trailschoen heeft een speciaal ontworpen bovenwerk met verstevigingen tegen scherpe obstakels zoals takken en stenen. Sommige trailschoenen zijn waterdicht en hebben een Gore-Tex bovenwerk. Bovendien hebben trailschoenen een noppenprofiel zodat je meer grip hebt bij het lopen op onverharde ondergrond.

Opsomming 10

Passen mijn inlegzolen of steunzolen in de loopschoenen?

In bijna alle loopschoenen kan de inlegzool eruit worden gehaald. Er is wel een uitzondering en dit heeft betrekking op de wedstrijdschoenen. In dit type loopschoenen is de inlegzool vastgelijmd en kan de standaardzool soms niet eruit of moet je deze met flink wat kracht eruit trekken.

Eindsprint

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog meer geleerd over loopschoenen en wat er belangrijk is als het gaat om het vervangen en onderhouden ervan. Je hebt maar één lichaam en wees er dus zuinig op. Als je loopschoenen op tijd vervangt voorkom je een hoop problemen.

Heb je nog vragen over loopschoenen? Of wil je juist meer weten over een bepaald model? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Shop damesloopschoenenShop herenloopschoenen