Skip to main content
Marathon Berlijn

Marathon   >  Wedstrijdkleding

Wedstrijdkleding voor de marathon

Het dragen van de juiste wedstrijdkleding tijdens een marathon helpt jou het maximale uit je prestaties te halen. Een goed gekozen outfit minimaliseert wrijving, reguleert je lichaamstemperatuur en biedt de optimale ondersteuning.
Waar moet je precies op letten bij het selecteren van je wedstrijdoutfit? In dit blog geven wij jou enkele tips richting de ideale marathonoutfit. Ontdek daarnaast enkele topcollecties die populair zijn onder marathonlopers.

Shop loopkleding

3kenmerken van wedstrijdkleding

Opsomming 1

Comfort en bewegingsvrijheid

Wedstrijdkleding is vaak ontworpen met technische materialen die vocht afvoeren, ademen en licht van gewicht zijn. Dit zorgt voor een comfortabele pasvorm en houd je droog en koel tijdens de hele race. Bovendien bieden wedstrijdkledingstukken vaak een ergonomische pasvorm, waardoor je optimale bewegingsvrijheid hebt om efficiënt te kunnen lopen zonder belemmeringen.

Opsomming 2

Opbergmogelijkheden en functionele eigenschappen

Wedstrijdkleding kan speciale eigenschappen bevatten, zoals zakken voor het meenemen van sportgels en water, ingebouwde compressie voor extra spierondersteuning of reflecterende details voor het lopen bij weinig licht.

Opsomming 4

Minimale wrijving

Met de juiste wedstrijdkleding voorkom je ongemakken en mogelijke blessures tijdens de marathon. Loopkleding voor de wedstrijd is doorgaans naadloos of heeft platte naden, waardoor het risico op schuren en irritatie wordt verminderd.

Nike runner
Wedstrijdkleding shorts
adidas Adizero short
“Met een wedstrijdoutfit voel ik mij extra klaar voor de marathon. Het geeft mij zelfvertrouwen, kracht en in de beste wedstrijdkleding voel ik mij nog sneller.”

Daan Glorie – Productexpert

Wedstrijdkleding Compressiekous

5vragen en antwoorden over marathon wedstrijdkleding

Opsomming 1

Hoe kleed je je vóór een marathon?

Zorg ervoor dat je spieren warm blijven voor een marathon. Trek een comfortabele, losse loopbroek aan samen met een langemouwenshirt en een loopjack. Meestal reis je een aantal uren voor de start af en je wilt niet met koude spieren aan de start verschijnen.

Opsomming 2

Hoe kleed je je tijdens een marathon?

Dit hangt geheel af van de omstandigheden tijdens jouw marathon. De meeste marathons vinden plaats in het voor- of najaar. Het weer kan dan letterlijk alle kanten op gaan. Wees dus voorbereid op alle omstandigheden en houd de weersberichten goed in de gaten. Trek bij warm weer zo min mogelijk aan. Denk hierbij aan een singlet (shirt zonder mouwen), een korte broek en dunne loopsokken. Mocht het slecht weer zijn, denk dan aan een langemouwenshirt, arm sleeves of een winddicht jack die jou bescherming biedt tegen uitdagende weersomstandigheden. Het voordeel van arm sleeves is dat je deze makkelijk kan uittrekken mocht het te warm zijn.

Opsomming 3

Wat trek je je aan ná de marathon?

Neem altijd extra setjes droge kleding en een handdoek mee. Bij veel marathons is het niet mogelijk om direct een warme douche te nemen. Trek zo snel mogelijk je bezwete wedstrijdoutfit uit en kleed je van top tot teen zo warm mogelijk aan. Zweet en bacteriën kunnen namelijk in de stof van je kleding gaan zitten en dit zorgt voor irritatie van de huid.

Opsomming 4

Waarom zijn loopsokken zo belangrijk?

Loopsokken dienen te zorgen voor grip, comfort, ademend vermogen en het bieden van juiste ondersteuning tijdens het lopen. Dit is belangrijk om blessures, irritaties en blaren te voorkomen tijdens het sporten. Je kan eventueel ook kiezen voor compressiekousen. Deze lange kousen helpen je om te herstellen of preventief blessures te voorkomen.

Shop loopsokken en compressiekousen
Opsomming 5

Wat zijn onmisbare accessoires voor de marathon?

Met goede kleding en de juiste loopschoenen is jouw marathonoutfit nog niet compleet. Immers; hoe neem je gels mee? Ga je ook water of sportdrank meenemen? Hoe bescherm je jezelf tegen UV-stralen? Een aantal accessoires kunnen een echte game changer zijn. Denk hierbij aan een pet, arm sleeves, een startnummerband, looprugzak, zweetband of zonnebril. Wil je meer weten of drinksystemen voor het lopen? Lees dan ons blog over de diverse mogelijkheden.

Shop loopaccessoires

Kledingcollecties voor wedstrijden

Er zijn een aantal merken die specifieke wedstrijdkleding hebben ontworpen. Deze kledingcollecties zijn afgestemd op de behoeften van lange-afstandslopers tijdens een wedstrijd. De kleding is ontwikkeld met het oog op comfort, prestaties en functionaliteit, om lopers te helpen hun prestaties te leveren tijdens de race. Hierbij enkele voorbeelden van wedstrijdcollecties:

Nike Aeroswift

De Aeroswift collectie bestaat uit de beste wedstrijdgear van Nike. Deze kleding is gemaakt voor snelheid met de nieuwste technologie voor het leveren van optimale prestaties en het zorgt ervoor dat je niet afgeleid raakt. De gestroomlijnde ontwerpen zijn licht en strak, zodat je je vrij kunt bewegen.

Populaire items

Nike loopkleding shoppen

adidas Adizero

De adidas Adizero collectie is een favoriet onder marathonlopers vanwege de lichtgewichte ontwerpen en prestatiegerichte eigenschappen. De Adizero shirts, singlets en shorts zijn gemaakt van technische stoffen die zweet afvoeren en ventilatie bieden, waardoor je comfortabel blijft, zelfs bij hoge temperaturen. Het gestroomlijnde ontwerp en de ergonomische pasvorm zorgen voor een optimale aerodynamica, wat kan resulteren in verbeterde tijden en prestaties tijdens de race.

Populaire items

adidas Adizero shoppen

Saysky Combat

De Combat collectie is gemaakt om in te strijden! Producten in deze collectie zijn goed te gebruiken tijdens intensieve trainingen en voor wanneer je moet presteren op een wedstrijd. Combat kleding is het pronkstuk van de rijke Saysky collectie.

Populaire items

Saysky Combat shoppen

Fusion Tempo!

De Fusion Tempo wedstrijdkleding collectie bevat een strakke looptight en een lichtgewicht singlet. Het short heeft compressie tegen vermoeidheid van je spieren. Bovendien zijn de strakke, elastische zakken groot genoeg voor de meeste telefoons en het meenemen van sportvoeding. Het Fusion Tempo Run Singlet is rekbaar, vochtafvoerend en sneldrogend.

Populaire items

Fusion loopkleding shoppen

ASICS Metarun

Ontworpen met de behoeften van serieuze lopers in gedachten, biedt ASICS MetaRun loopkledingcollectie alles wat je nodig hebt om je marathonprestatie naar een hoger niveau te tillen. Deze geavanceerde kledinglijn is vervaardigd met hoogwaardige materialen en innovatieve technologieën om je comfort en prestaties te optimaliseren tijdens je lange afstandsinspanningen.

Populaire items

ASICS Metarun shoppen
Stride Runner Mobile

Tips voor jouw marathon wedstrijdoutfit

Kies voor technische materialen

Ga voor kleding gemaakt van technische materialen zoals polyester, nylon of merinowol. Deze materialen zijn ademend, vochtregulerend en sneldrogend, waardoor je comfortabel blijft tijdens de hele race.

Probeer je outfit uit tijdens training

Het is belangrijk om je wedstrijdoutfit uit te proberen tijdens je lange duurlopen en andere trainingen. Zo kun je ervoor zorgen dat de kleding comfortabel zit en geen schuren of irritatie veroorzaakt.

Gebruik RunGuard

Met RunGuard sportzalf voorkom je irritatie van blaren of schuurplekken tijdens het lopen. Dankzij RunGuard kun je zonder irritaties gaan sporten. RunGuard heeft veel weg van BodyGlide en is ideaal voor lopers. De stick zorgt ervoor dat de RunGuard gemakkelijk aan te brengen is. Het is een dun laagje wat je preventief aanbrengt op de plek van de irritatie.

Kies voor laagjes

Het weer tijdens een marathon kan onvoorspelbaar zijn, dus het is een goed idee om te kiezen voor kleding die in laagjes gedragen kan worden. Zo kun je gemakkelijk aanpassen aan veranderde temperaturen tijdens de race. Draag in koude omstandigheden een thermoshirt zodat je lichaam de warmte kan vasthouden. 

Ga voor een BH met goede ondersteuning

Een goede sport-bh is van cruciaal belang voor vrouwen die een marathon lopen. Het biedt compressie om de borsten op hun plaats te houden en beweging te verminderen. Daarnaast wordt wrijving en zelfs borstblessures zoals verstuikingen of steurtjes in het borstweefsel voorkomen. Enkele voorbeelden van een goede sport-bh zijn de Shock Absorber Ultimate Run Bra en de Brooks Dare Crossback Run Bra 2.0.

Draag comfortabele sokken en schoenen

Kies voor naadloze, vochtregulerende sokken en draag loopschoenen die goed ingelopen zijn en voldoende ondersteuning bieden. Zorg ervoor dat je de juiste maat en pasvorm hebt om blaren te voorkomen. Over het algemeen koop je loopschoenen altijd 1 maat groter dan je reguliere vrijetijdsschoenen. Tijdens het lopen gaat je voet namelijk uitzetten en daarom heb je net even wat meer ruimte nodig in loopschoenen. 

Naar de Shoe AdvisorShop loopschoenen

Eindsprint

Maak je wedstrijdoutfit van top tot teen compleet zodat je vol zelfvertrouwen aan de start staat van de marathon. Test jouw marathongear tijdens de training en verdiep je in de accessoires die jou kunnen helpen om het maximale uit je prestaties te halen.

Net zo enthousiast geworden als wij over wedstrijdkleding voor de marathon? Bekijk de loopkleding dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Sportbh