Skip to main content
Drinken tijdens het hardlopen
Drinksystemen all4running

Advies

Drinken tijdens het lopen

Voor een optimale loopervaring is het belangrijk om goed te drinken. Als de lichaamstemperatuur stijgt, heb je vocht nodig om het lichaam af te koelen, vooral door te zweten. Alle organen, waaronder spieren en hersenen, hebben voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Als de temperatuur te ver oploopt moet ook het hart harder werken, omdat er meer bloed naar de huid gaat en er dus minder bloed beschikbaar is voor de spieren.
Een goede vochthuishouding is dus erg belangrijk, maar hoe pak je dat aan?

Shop drinksystemen en bidons
Drinken tijden
s hardlopen

Hoeveel moet ik drinken?

Wanneer je meer dan twee of meer procent aan vocht verliest, kan dit een negatieve invloed hebben op je coördinatie, je reactievermogen en je gemoedstoestand. Als je alleen drinkt als je dorst hebt, kun je te laat zijn. Het dorstgevoel is niet altijd te vertrouwen als maat van vochtverlies en kan verstoord raken door stress, een zeer warme omgeving of de luchtvochtigheid. Het is daarom beter om een drinkplan te hebben. Ga je voor een duurloop van een uurtje de deur uit, dan is het meestal niet noodzakelijk om tijdens het lopen te drinken. Heb je echter een langere training op het programma staan of loop je in hoge temperaturen? Dan is het heel belangrijk om ook tijdens het lopen vocht tot je te nemen. Een handige richtlijn om hierbij aan te houden is 125 – 250 ml per kwartier.

Drinken tijdens trailrunning

Tijdens trailrunning is drinken ook zeer van belang. Omdat je minder hard loopt heb je ook minder wind om je af te koelen, maar je produceert wel even veel warmte. Het is verstandig om van tevoren goed te kijken hoe ver de verzorgingsposten uit elkaar liggen, zodat je kunt inschatten hoeveel drinken je mee moet nemen. Bij sommige ultratrails is het zelfs verplicht om met minimaal 1 liter water te starten.

Waar er bij gewone loopevenementen vaak water wordt aangereikt in kartonnen bekertjes, mogen deze bij trails soms niet gebruikt worden omdat de wedstrijden plaatsvinden in de natuur. Dan kan een Speed Cup een goede oplossing zijn. Deze bekertjes steek je makkelijk bij je en kun je snel vullen bij een verzorgingspost.

Drinksystemen zijfoto
Drinksystemen
Drinksystemen
"Als je alleen drinkt als je dorst hebt, kun je te laat zijn. Zorg daarom dat je en drinkplan hebt.”

Daan Glorie – Productexpert

Nathan waterzak

3manieren om water mee te nemen tijdens het lopen

Er zijn verschillende manieren waarop je drinken mee kunt nemen tijdens het lopen. Wat het beste bij je past is afhankelijk van hoeveel vocht je nodig hebt en wat je naast het vocht nog meer met je mee wilt nemen.

Opsomming1

Bidons en Softflasks

Een bidon is misschien wel de bekendste manier om drinken mee te nemen. Een harde plastic fles waaruit je makkelijk kunt drinken. Dit is vooral handig bij trainingen waarbij je weer terugkomt op dezelfde plaats zoals een baantraining of een bostraining. Omdat het niet optimaal is om de bidon constant in je hand te houden zijn er ook heupbanden waarin je een bidon kwijt kunt en speciale drinkgordels met kleinere flesjes.

Het nadeel van een bidon is dat de drank gaat klotsen in de bidon. Daarom zijn er tegenwoordig ook softflasks van o.a. het merk Hydrapack. Dit zijn flesjes gemaakt van een flexibel materiaal waardoor je minder last hebt van het geklots. Deze flesjes zijn ook makkelijk mee te nemen in een loopvest of heupband. Als je een broek hebt met een strakke zak kun je daar ook een softflask in kwijt.

Shop bidons en softflasks
Opsomming 2

Drinkvesten

De makkelijkste manier om softflasks en andere dingen zoals gels en je telefoon mee te nemen is in een drinkvest. Met deze aansluitende en compacte “hesjes” heb je alles bij de hand en dicht op je lichaam. Als je de flask niet elke keer uit het zakje wilt halen zijn er ook speciale softflasks met slangetjes.

Shop drinkvesten
Opsomming 3

Waterzak voor in rugzak

Als je van plan bent om zeer veel te gaan drinken, bijvoorbeeld bij een lange trailrun, dan kan het zijn dat je niet genoeg hebt aan een bidon of een softflask. Dan is een waterzak een goede optie. De waterzakken hebben vaak een reservoir van tussen de 1 en 2 liter en kun je in een rugzak meenemen. Bijna alle speciale drinkvesten of rugzakken hebben een speciaal haakje aan de binnenkant waaraan je waterzak kunt bevestigen. De waterzakken hebben een slangetje zodat je zonder problemen kunt drinken wanneer jij dat wilt.

Shop waterzakkenShop rugzakken voor waterzakken

Handige accessoires voor bidons en drinksystemen

Rietjes

Sommige softflasks hebben zogenaamde drinkrietjes. Dit maakt dat je je softflask in de schouderband van je rugzak kunt laten zitten als je wilt drinken. Op deze manier hoef je niet te stoppen tijdens je run.
De Salomon soft flask straw is bijvoorbeeld een los rietje dat je op alle Salomon soft flasks kunt gebruiken.

Waterfilter

Met een waterfilterdop kun je water uit natuurlijke waterbronnen filteren, zodat je simpel en makkelijk water kunt drinken. Het grote voordeel van deze filterdop is dat je nooit grote hoeveelheden water mee hoeft te sjouwen. Met natuurlijke waterbronnen worden koude bergrivieren bedoeld, waarin regenwater direct naar het dal stroomt. Het is niet de bedoeling om dit te gebruiken bij stilstaand water of water op hogere temperaturen.

Eindsprint

Er zijn verschillende manieren om op een gemakkelijke manier water mee te nemen tijdens je run. Hoeveel je moet drinken om goed gehydrateerd te blijven, is per persoon afhankelijk. De een zweet nu eenmaal meer dan de ander. Neem in ieder geval niet te kleine slokjes. Je maag registreert dan niet dat er iets binnenkomt en dat vergroot de kans op een klotsbuik. Naast vocht is het ook belangrijk om je koolhydraten en je elektrolyten goed te blijven aanvullen om tot een topprestatie te komen. Wil je daar meer over weten? Lees dan onze koopgids over sportvoeding.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.