Skip to main content

Productreview

adidas Adizero Adios Pro 4 – Verpulver je records

De adidas Adizero Adios Pro 4 is dé ultieme wedstrijdschoen als je persoonlijke records wilt verpulveren op de halve en hele marathon. Met een combinatie van Lightstrike Pro, Energy Rods 2.0 en een vernieuwd bovenwerk is de schoen niet alleen lichter dan ooit, hij is ook nog eens extra comfortabel. De Lighttraxtion slijtzool is gewichtbesparend en geeft je optimale grip tijdens elke wedstrijd. Deze schoen is heel snel, kan jij hem bijhouden?

Wat is nieuw?

    • Nieuw lichtgewicht en ademend Lightlock bovenwerk.
    • Zachter Lightstrike Pro dempingsmateriaal met hoge energieteruggave.
    • Energy Rods 2.0 verrijkt met carbon hebben meer teensprong gekregen.
    • Nieuwe slijtzool met Lighttraxion-technologie.

De adidas Adizero Adios Pro 4 lanceert begin 2025.

Bekijk de damesmodellenBekijk de herenmodellen

3redenen waarom de adidas Adizero Adios Pro 4 geschikt is voor jou

Opsomming 1

Je wil een van de snelste wedstrijdschoenen die er bestaat

Met slechts 205 gram, twee lagen Lightstrike Pro superfoam en een carbonconstructie is de Adios Pro 4 van adidas een van de snelste wedstrijdschoenen die er bestaan. Op de vorige versie zijn al meerdere nationale, Europese en Wereldrecords gelopen. Bovendien staat de schoen telkens op het podium bij de grote Major marathons. Dit laat zien dat het niet alleen een snelle schoen is, maar ook de keuze van de meeste topatleten. Het Lightstrike Pro foam is lichtgewicht en heeft de hoogste energieteruggave, waardoor je op hoog tempo kan doorlopen, ook als je vermoeid raakt.

Opsomming 2

Je zoekt een carbon wedstrijdschoen die stabiel is

De adidas Adizero Adios Pro 4 is een wedstrijdschoen met carbon die geschikt is voor (halve) marathonlopers van elk niveau. Het maakt niet uit of je 2,5 uur of 4 uur onderweg bent, want carbonconstructie loopt parallel met je teengewricht waardoor je efficiënter zal afwikkelen. Bovendien is de hiel wat breder ten opzichte van andere carbonschoenen, waardoor je veel stabiliteit ervaart tijdens de landing.

Opsomming 3

Je traint voor de halve of hele marathon

De Pro 4 van adidas is ontworpen voor het lopen van halve en hele marathons. Deze carbonschoen heeft een zooldikte van bijna 4 cm waardoor je veel demping en comfort ervaart tijdens het lopen van lange afstanden. Ben jij van plan om een kortere race te lopen van 5 of 10 km? Dan kan je ook kiezen voor de adidas Adizero Takumi Sen, want dit model heeft een dunnere tussenzool waardoor hij lichter in gewicht is en iets beter presteert tijdens het lopen op een bochtig parcours.

“We hebben er even op moeten wachten, maar het wachten wordt enorm beloond. De adidas Adizero Adios Pro 4 is lichter, sneller en comfortabeler dan ooit.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat…

De atleten van adidas de Pro 4 uitgebreid hebben getest in het lab, maar ook tijdens trainingen op de weg? De atleten waren heel enthousiast. Een van de atleten gaf aan: “de adidas Adizero Adios Pro 4 voelt heel gebalanceerd aan. Het voelt echt als een verlengde van mijn lichaam waardoor ik op hoog tempo kan blijven lopen”.

De adidas Adizero Adios Pro 4 in detail

Lightlock bovenwerk

Het Lightlock bovenwerk is een geweven structuur dat een hoge slijtvastheid biedt en optimale ondersteuning, zelfs in natte omstandigheden.

Lightstrike Pro dempingsmateriaal

Zeer responsief foam van adidas, biedt lichtgewicht demping en energieteruggave.

Energy Rods 2.0 carbonconstructie

Carbonconstrucie die zorgt voor een efficiënte en explosieve afwikkeling.

Lighttraxion en Continental slijtzool

Nieuw type rubber dat lichter in gewicht is, maar dezelfde stevige grip kan bieden in race-omstandigheden. Op de voorvoet zit een strook van Continental voor extra duurzaamheid.

3kenmerken van de adidas Adizero Adios Pro 4

Opsomming 1

Lichtgewicht en ijzersterk bovenwerk

Het Lightlock bovenwerk is een nieuw type materiaal dat adidas heeft ontwikkeld om de voet beter te omsluiten, zonder drukpunten of irritaties. Het materiaal heeft een geweven structuur waardoor het dun, ijzersterk en waterafstotend is. Bovendien is het bovenwerk lichtgewicht, zeer ademend en biedt het ondersteuning zonder onnodig gewicht.

Opsomming 2

Maximale energieteruggave dankzij Lightstrike Pro en Energy Rods 2.0

Het Lightstrike Pro foam in de tussenzool is een zeer responsief foam met een hoge energieteruggave bij elke stap. Dit betekent dat je sneller kunt lopen met minder energieverlies, perfect voor wedstrijden waarbij elke seconde telt. De Energy Rods 2.0 zijn carbonbuisjes die parallel liggen met je teengewrichten(zie de 2e foto van rechts bovenaan de pagina). Deze zorgen voor een unieke ondersteuning van je middenvoet en geven een explosieve afzet. Ten opzichte van de voorganger zijn de carbonbuisjes in de voorvoet wat steiler omhoog gemaakt voor een efficiëntere krachtoverdracht tijdens je wedstrijden.

Opsomming 3

Lighttraxion en Continental slijtzool

De Lighttraxion slijtzool is ontworpen voor extreme grip tijdens trainingen en wedstrijden. Het materiaal is licht van gewicht, maar biedt toch voldoende tractie, zelfs op natte wegen. Het zorgt ervoor dat je tijdens snelle bochten en rechte stukken maximale controle hebt. Op de voorvoet is er Continental geplaatst voor meer grip en duurzaamheid tijdens de afzet.

Interview over de adidas Adizero Adios Pro 4

Wij mochten een aantal vragen stellen aan de productexperts bij adidas over de nieuwste Adizero Adios Pro 4 wedstrijdschoen. Wat zijn de veranderingen ten opzichte van zijn voorganger en voor wie is hij het meeste geschikt?

Wat is de doelgroep van de adidas Adizero Adios Pro 4?

“De adidas Adizero Pro 4 is gemaakt voor een grote groep lopers, dus niet alleen de lopers die de marathon onder de 3 uur lopen. Het stabiele karakter van de schoen is behouden, maar de schoen is nu lichter geworden en de demping iets zachter om comfort te geven tijdens het lopen van lange afstanden. Dus ook lopers die 4 uur lopen op de marathon kunnen kiezen voor de Adios Pro 4.”

Zijn er aanpassingen gedaan aan de carbon Energy Rods?

“Ja, er zijn lessen getrokken vanuit de innovatie van de adidas Adizero Adios Pro Evo. Dit is een zeer exclusieve carbon wedstrijdschoen van slechts 138 gram, de lichtste op de markt. De rocker (ronding van de voorvoet) begint nu eerder, vanaf ongeveer 2/3 van de schoen. Er zijn veel onderzoeken gedaan en deze rocker laat de loper efficiënter afwikkelen en dus lopen.”

Hoe is de Adios Pro 4 stabieler gemaakt?

Het volume in de voorvoet is wat breder gemaakt voor meer stabiliteit. Als extra voordeel is dat er wat meer foam in de voorvoet is geplaatst. Daardoor ervaar je meer comfort tijdens de afzetfase.

Wat is het verschil in materiaal van het bovenwerk ten opzichte van de Pro 3?

Het Lightlock bovenwerk is heel zacht, heeft meer stretch en omhelst je voeten ten opzichte van de Pro 3. Het vetersysteem is wat smaller en rechter gemaakt zodat er minder druk op de voet komt. Het ripstopgeweven materiaal is lichtgewicht en vochtafvoerend. Het materiaal biedt stretch aan de zijkanten waardoor je voet wat steviger in de schoen staat.

Zijn er aanpassingen gedaan aan het Lightstrike Pro dempingsmateriaal?

Ja, het dempingsmateriaal is wat zachter gemaakt waardoor het ook lichter aanvoelt onder je voeten. Dit foam is ook ontwikkeld vanuit de innovatie met de Adios Pro Evo.

Hoe verschilt de slijtzool ten opzichte van de vorige versie?

Het Lighttraxion rubber is ontwikkeld om dezelfde duurzaamheid en tractie te geven als het Continental rubber, maar is wel wat lichter in gewicht. Op de voorvoet is er wel een strook Continental geplaatst onder de bal van de voet. Tijdens de afzet heb je daardoor meer grip. Dit is ook gebaseerd op de data van de atleten die op wedstrijdtempo liepen waardoor we de afwikkeling van de slijtzool konden zien.

adidas Adizero Adios Pro 4 versus Adizero Prime X

De adidas Adizero Adios Pro 4 en Adizero Prime X zijn beiden wedstrijdschoenen met carbon. Het grote verschil is dat de Prime X een dikkere tussenzool heeft en naast Carbon Energy Rods ook een carbonplaat bevat. In de legale wedstrijdschoenen zijn twee carbonplaten verboden en mag de zooldikte niet hoger zijn dan 4 cm. Atleten die strijden voor een podiumplaats mogen dus geen wedstrijd lopen op de Prime X, maar kunnen hem wel inzetten voor snelle en lange trainingen. Met de Prime X loop je gemakkelijk snelle tijden door de hogere energieteruggave.

adidas Adizero Adios Pro 4
Offset Gewicht Foam Kenmerken
6 mm (39 mm hiel / 33 mm voorvoet) 205 gram unisex Lightstrike Pro Hoge energieteruggave met één laag carbon
Adidas Adizero Prime X 2 Strung
Offset Gewicht Foam Kenmerken
7 mm (50 mm hiel / 43 mm voorvoet) 295 gram unisex Lightstrike Pro Hoge energieteruggave met twee lagen carbon

De adidas Adizero collectie

De Adizero collectie is al jaren een favoriet onder lopers. Met de toevoeging van innovatieve technologieen zoals Energy Rods en Lighstrike Pro foam blijft adidas een hoge standaard zetten voor wedstrijdschoenen. Het doel is om lopers de tools te geven die ze nodig hebben om elke race te domineren. De adidas Boston is de temposchoen met glasvezelbuisjes en superfoam waardoor je op een hoog tempo kan trainen. De Adizero Adios Pro en Adizero Prime X zijn de ultieme wedstrijdschoenen met door carbon verrijkte Energy Rods. De Prime X heeft een illegale zooldikte en twee carbonplaten voor maximale energieteruggave tijdens trainingen én wedstrijden. Voor de Elite lopers is de Adizero Adios Pro Evo ontworpen, de lichtste carbonwedstrijdschoen die ooit is gemaakt.

Wil je de beste adidas wedstrijdschoen kiezen? Vul dan onze online shoe advisor in of bekijk onze schoenmatrix waarin we de schoenen rangschikken qua demping en energieteruggave (responsiviteit).

Voorbeeld adidas schoenrotatie

Schoenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende loopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Bovendien heeft elke loopschoen een bepaald doel, namelijk: het lopen van een lange afstand of het lopen op snelheid. Hieronder ons advies als je verschillende adidas loopschoenen wil afwisselen.

Allround – adidas Supernova Rise / Prima
Tempo / interval – adidas Adizero Boston
Wedstrijd – adidas Adizero Adios Pro 4 / Takumi Sen

De adidas Adizero Adios Pro 4 in de test

Wij testen alle loopschoenen door onze eigen experts. Lees hier binnenkort de bevindingen van Daan Glorie.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Technische specificaties adidas Adizero Adios Pro 4

Type schoen
Wedstrijdschoenen
Offset
6 mm (39 mm hiel / 33 mm voorvoet)
Gewicht
Ca. 205 gram
Type loper
Neutrale loper
Type demping
Lightstrike PRO

Werwachtingen

“De adidas Adizero Adios Pro 3 was mijn favoriete wedstrijdschoen allertijden. Ik heb al mijn PR’s erop gelopen waaronder mijn 2.40.43 marathon in Rotterdam vorig jaar. De schoen is lichtgewicht, heeft een ongelooflijke energieteruggave en is bovendien zeer stabiel. Vooral die stabiliteit en duurzaamheid sprak mij aan, want de Continental zool heeft het goed volgehouden tot wel 600 km. Ik ben benieuwd hoe de Adios Pro 4 aanvoelt en of hij nog steeds geschikt is voor een grote doelgroep; van de 4 uur marathonloper tot de eliteloper.”

test

Fit

“Het vernieuwde Lightlock bovenwerk is veel zachter en zit echt als gegoten om mijn voeten. Vooral het vetersysteem en het ademend vermogen is flink verbeterd. De vetergaten zijn naar achteren geplaatst waardoor er geen druk meer is op de voorvoet en tenen zoals bij de Pro 3. Bij de vorige versie was het heel lastig om de pasvorm echt goed te krijgen, maar de Pro 4 heeft een makkelijkere instap en ik hoefde weinig te veteren tot de schoen goed zat. De hielkap is iets flexibeler geworden, maar gaf mij wel voldoende steun bij het lopen in bochten.”

Stride

“Wat meteen opvalt is het veel zachtere Lightstrike Pro dempingsmateriaal. In eerste instantie dacht ik dat dit ten koste zou gaan van de stabiliteit, maar dit is niet het geval. Deze wedstrijdschoen is zeer stabiel en ook een goede keuze voor lopers die op de hiel landen. Ik land zelf ook op de hak en overproneer met mijn rechtervoet, maar dit was geen probleem op deze snelle racer. De schoen voelt een stuk lichter aan dan de voorganger en nodigde mij echt uit om het beste uit mijn trainingen en wedstrijden te halen.”

Speed

“Ja dit is echt een hele snelle wedstrijdschoen! Mijn marathontempo ligt zo rond de 3.47 per km en dan komt de schoen echt tot leven. De voorvoet is agressiever waardoor ik voor mijn gevoel met een hogere pasfrequentie kan lopen en mijn snelheid ook gedurende langere tijd kan vasthouden. Het totaalplaatje klopt voor deze schoen. Hij is lichtgewicht, stuwt je naar voren door de EnergyRods 2.0 en het vernieuwde foam geeft meer energie terug. Ik raad wel aan om deze wedstrijdschoen een halve maat groter te kopen dan de Adios Pro 3, want hij valt wat kleiner.”

Eindsprint

Met de Adizero Adios Pro 4 laat adidas zien dat ze carbonschoenen goed kunnen doorontwikkelen, maar de grote kracht van de schoen niet veranderen. Deze wedstrijdschoen is nog steeds geschikt voor elke marathonloper, of je nu 4 uur of 2,5 uur onderweg bent. De vernieuwde slijtzool geeft een goede grip en dankzij de carbon Energy Rods voel je veel stabiliteit. Maar het belangrijkste is; deze carbonracer is enorm snel. Met slechts 205 gram en vernieuwd Lightstrike Pro foam krijg je maximale demping en energieteruggave voor de lange afstanden. Als je wilt schitteren op de 5 of 10 km adviseren wij de adidas Adizero Takumi Sen.

De adidas Adizero Adios Pro 4 is vergelijkbaar met de Saucony Endorphin Elite en de Nike Vaporfly 3. Dit zijn allemaal snelle carbonwedstrijdschoenen voor het lopen van halve en hele marathons. Het grote verschil is dat de adidas geen carbonplaat, maar carbonbuisjes heeft waardoor er meer superfoam in de voorvoet zit. Daarnaast is de basis van de hiel behoorlijk breed, waardoor de Pro 4 ook stabiel is als je wat meer op je hak landt.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de adidas Adizero Adios Pro 4 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze productexperts via onze klantenservice.

Blijf op de hoogte via ons whatsapp kanaal

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste reviews? Volg dan nu ons WhatsApp kanaal waarin wij niet alleen reviews delen, maar ook diverse informatieve blogs, expert video’s en allerlei nieuws rondom lopen. Klik op de link hieronder om onze groep te bekijken en te volgen.

Volg ons WhatsApp kanaal