Skip to main content
Nike Alphafly Next% 3
Nike Alphafly Next% 3

Productpreview

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 – Wereldrecordverbrekende loopschoen

De Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 heeft een wereldrecord verbroken nog voordat hij werd gelanceerd. Tijdens de Chicago marathon liep de 23-jarige Keniaanse Kelvin Kiptum naar een tijd van 2.00.35 en verbeterde het wereldrecord met ruim 30 seconden. Ben je ook zo benieuwd naar deze snelle wedstrijdschoen? Wij delen alvast wat informatie over de Alphafly 3 voor zover dat bekend is gemaakt.

Bekijk de Nike Air Zoom Alphafly Next% 3
Nike Alphafly Next% 3

3redenen waarom de Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je wil een persoonlijk record lopen op de (halve) marathon

De Nike Alphafly 3 is een carbonschoen waarmee je snelle tijden kunt lopen op de halve en hele marathon. Dankzij de extreem dikke tussenzool van ZoomX en de carbonplaat word je bij elke stap naar voren gestuwd. Gemiddeld kunnen carbonschoenen je tussen de 1-4% sneller maken op de marathon, dus dat scheelt zo een aantal minuten.

Opsomming 2

Je zoekt een loopschoen voor wedstrijden en belangrijke trainingen

Voordat je een wedstrijd gaat lopen in een carbonschoen raden wij altijd aan om een schoen eerst goed in te lopen. Dit geldt ook voor de Nike Alphafly Next% 3. Deze wedstrijdschoen is bovendien voorzien van een goede slijtzool waardoor je deze ook kan dragen tijdens belangrijke trainingen. Gebruik ze niet elke week, maar zorg ervoor dat je wel weet hoe de schoen aanvoelt bij bepaalde snelheden. Wat verstaan wij onder belangrijke trainingen? Dat zijn bijvoorbeeld marathonblokken (minutenblokken in marathontempo), intervaltrainingen (trainingen op 5-10 km snelheid) en tempotrainingen (minutenblokken op het omslagpunt).

Opsomming 3

Je bent een wat meer ervaren loper

Wij raden de Alphafly 3 aan voor een wat meer ervaren loper die al enkele halve marathons heeft gelopen. Door de dikke tussenzool is dit namelijk niet een stabiele wedstrijdschoen voor de beginnende loper. Bovendien zal je meer profijt hebben van de Alphafly als je in staat bent om een marathon binnen de 3,5 uur of sneller af te leggen. Hoe hoger de snelheid, hoe meer de Alphafly 3 je naar voren stuwt.

Nike Alphafly Next% 3
Nike Alphafly Next% 3
Nike Air Zoom Alhafly Next% 3
“De Nike Alphafly 3 is de ultieme wedstrijdschoen voor de lange afstanden. Elke loper kan met deze schoen records verpulveren.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat…

In het wedstrijdreglement van de Internationale Atletiekunie zijn er regels opgesteld voor loopschoenen. Zo mag een wedstrijdschoen maar 1 carbonplaat bevatten, mag deze een maximale zooldikte van 40 mm hebben en moet deze beschikbaar zijn voor de consument. De Nike Alphafly 3 is al goedgekeurd en voldoet dus aan alle reglementen.

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 in detail

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3
Atomknit 2.0 bovenwerk

voor een flexibele en ventilerende pasvorm.

ZoomX tussenzool

voor maximale energieteruggave en een aangename demping tijdens lange afstanden.

Carbonplaat over de volledige lengte

voor stabiliteit en energieteruggave.

Twee Zoom Air Units in de voorvoet

voor een extra responsief gevoel bij de afzet.

Nieuw ontworpen slijtzool

voor een betere grip en duurzaamheid.

Nike Vaporfly versus Nike Alphafly

Welke carbonschoen van Nike moet je kiezen? De Vaporfly of Alphafly? Beide wedstrijdschoenen zijn ontworpen voor de lange afstanden, maar de Alphafly heeft wat meer demping en is daardoor nog meer aangenaam om te dragen tijdens de marathon. Uiteraard gaat het ook om persoonlijke voorkeur. De Vaporfly is iets lichter in gewicht en wordt daardoor vaak gekozen voor wedstrijden over de afstand van 5 tot 10 km.

3kenmerken van de Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Gebaseerd op de eerste foto’s zien we een aantal veranderingen van de Alphafly 3 ten opzichte van zijn voorganger. Hieronder bespreken we er drie.

Opsomming1

Soepele afwikkeling

De Zoom Air Units zitten nu meer verborgen in de tussenzool. Het hiel- en voorvoetgedeelte bestaat nu uit één geheel met een doorgetrokken slijtzool. Dit resulteert in een soepele afwikkeling van hiel naar voorvoet. De twee Air Zoom units in de voorvoet slaan tijdens de landing energie op en tijdens de afzet geven deze jou een voorwaartse propulsie. Deze energieteruggave wordt versterkt door het ZoomX foam die boven en onder de carbonplaat ligt.

Opsomming 2

Gewichtsbesparing

De Nike Alphafly 3 is nu 15% lichter dan ooit. Deze gewichtsbesparing was mogelijk door een extra diepe en brede groef in het midden van de schoen te plaatsen. Hierdoor is de carbonplaat meer zichtbaar, waardoor de carbonplaat ook iets meer kan in- en terugveren.

Opsomming 3

Vernieuwde ZoomX dempingsmateriaal

Het ZoomX foam in de Nike Air Zoom Alpfafly Next% 3 heeft een update gekregen, waardoor deze nu nog zachter is maar bovendien meer energieteruggave geeft. Het dempingsmateriaal werkt samen met de twee Air Zoom Units voor comfort en een bouncy gevoel tijdens je lange afstanden. Rondom de Air Zoom Units is iets meer ruimte gemaakt zodat deze “luchtkussens” beter kunnen inveren.

De Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 in de test

Wij testen alle loopschoenen door onze eigen experts. Lees hier vanaf eind januari onze bevindingen.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Technische specificaties Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Offset
8 mm
Gewicht
ca. 218 gram heren / ca. 174 gram dames
Type loper
Neutraal
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
ZoomX foam

Fit

“Het Atomknit 2.0 bovenwerk zit strak, maar comfortabel om mijn voeten. Ik moest wel even de tijd nemen om de schoen goed aan te trekken, want het gebreide bovenwerk bestaat uit één geheel. Dat betekent dat de schoenlip volledig is vastgenaaid aan het bovenwerk. Daardoor trek je deze schoen aan als een soort sok. Dankzij de hiellus bij de hielkap kom ik uiteindelijk in deze schoen. Ik hoef dus niet bang te zijn dat deze wedstrijdschoen opeens los gaat zitten. De veters hebben een ribbelstructuur, waardoor deze ook op hun plaats blijven zitten. De onderkant van de hielkap is verstevigd waardoor ik veel steun rondom mijn enkels ervaar.”

Nike Alphafly Next% 3 Fit

Stride

“Wauw, dit is een hele speciale wedstrijdschoen! Vanaf de eerste kilometers voel ik maximale demping en maximale energieteruggave. Dit model is ook een stuk stabieler geworden dan zijn voorganger doordat de carbonplaat breder is gemaakt. Bovendien is er ook op de hak een goede slijtzool toegevoegd, alhoewel het meest stevige rubber op de voorvoet is geplaatst. De schoen voelt veel lichter om de voet dan de Alphafly 2 en dat komt door de grote inkeping onder de carbonplaat.”

Nike Alphafly Next% 3 Stride

Speed

“Bij elke stap word ik naar de voorvoet gepusht. Onder de voorvoet zit ook de Nike Air Unit waardoor ik een extra zetje meekrijg. Het ZoomX foam voelt eerder stevig dan heel zacht aan. Dit maakt tempotrainingen en intervaltrainingen heel aangenaam, want ik ervaar veel responsiviteit en energieteruggave. Ik kan deze schoen aanraden voor de wat snellere marathonlopers (circa 3uur 30minuten en sneller) en lopers op zoek naar een wedstrijdschoen die voor elke afstand geschikt zijn.”

Nike AlphaFly

De Nike wedstrijdschoenencollectie

Weet je niet welke Nike loopschoenen je moet kiezen? Wij maken het voor jou overzichtelijk met onze schoenenmatrix. In deze matrix heb je in één oogopslag duidelijk welke Nike wedstrijdschoenen voor jou de beste keuze is. De Alphafly en Vaporfly zijn de superschoenen voor de lange afstanden. Ben je meer liefhebber van een snelle 5 of 10 km? Kies dan voor de lichtgewicht Nike Streakfly, want deze heeft een PEBA-plaat en geeft wat meer grondcontact. De Nike Zoom Fly is gebaseerd op de Vaporfly, maar is wat stabieler doordat de zool wat meer slijtzool heeft en een bredere basis.

Voorbeeld Nike schoenrotatie

Schoenenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende loopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Bovendien heeft elke loopschoen een bepaald doel, namelijk: het lopen van een lange afstand of het lopen op snelheid. Hieronder ons advies als je verschillende Nike loopschoenen wil afwisselen.

Allround – Nike Air Zoom Pegasus 40
Tempo/interval – Nike Zoom Fly 5
Wedstrijd / marathon – Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Eindsprint

Nike heeft goed geluisterd naar de consument en atleten om de Alphafly te verbeteren. Dit is gelukt door de doorgetrokken slijtzool waardoor de schoen nu een stuk soepeler aanvoelt. Het AtomKnit 2.0 bovenwerk zit echt als gegoten om je voet en het ZoomX dempingsmateriaal zorgt voor perfecte energieteruggave bij langere afstanden. Bovendien is de Nike Alphafly 3 stabieler geworden doordat de carbonplaat iets breder is gemaakt. Als kers op de taart is de Alphafly 3 nu 15% lichter dan ooit. Aan het trainen voor de (halve) marathon? Trek dan zeker de Alphafly 3 aan om records te verbreken. Deze loopschoen is niet geschikt voor de wat zwaardere loper en voor dagelijkse trainingsruns. Ga dan eerder voor de Nike Pegasus of Vomero.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 dan un onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.