Skip to main content
Intervaltraining

Lopen op hartslag – hoe doe je dat?

Lopen op hartslag is niet alleen heel effectief, maar ook heel leerzaam. In dit blog leren wij jou alles over trainen op hartslag. Hoe begin je? Op welke hartslag moet je trainen en hoe word je sneller? Wij delen met jou een praktisch stappenplan zodat je vandaag nog kunt beginnen met lopen op hartslag. Vertel je het ons dan binnenkort als je weer een persoonlijk record hebt gelopen?

In dit artikel:
3 voordelen van trainen op hartslag
3 stappen om te starten met hartslagtraining
4-weken schema voor lopen op hartslag
Tips voor trainen op hartslag
5 Meest gestelde vragen over lopen op hartslag

Lopen op hartslag

Het hart is de belangrijkste motor voor lopers. Tijdens een inspanning hebben je spieren meer zuurstof nodig. Als reactie gaat je hartslag omhoog voor het rondpompen van het zuurstof naar de spieren. Als je hartslag heel hoog is zal het hart minder goed werken. Het is daarom belangrijk om tijdens trainingen niet te vaak op een hele hoge hartslag te trainen. Door op de juiste hartslag te trainen voorkom je overbelasting en train je bovendien heel gevarieerd. Bovendien, hoe meer variatie, hoe sneller je zal gaan lopen.

Intervaltraining

3 voordelen van trainen op hartslag

Opsomming 1

Trainen op de juiste intensiteit

Door het trainen op hartslag kan je heel goed de intensiteit in de gaten houden. Jouw persoonlijke hartslagwaardes geven je duidelijkheid of je op lage of hoge intensiteit aan het trainen bent. Uiteraard is trainen op gevoel ook belangrijk, want soms voelt trainen op lage hartslag alsnog zwaar aan. Geef jezelf minimaal 3 weken de tijd om te wennen aan trainen op hartslag.

Opsomming 2

Gevarieerd trainen

De meeste lopers maken geen progressie, omdat ze altijd “grijs” trainen. Dat betekent dat de training niet langzaam genoeg is om conditie op te bouwen en ook niet zwaar genoeg om snelheid te verbeteren. Door het trainen op hartslag leer je om veel in zone 1 en 2 te lopen, maar tegelijkertijd ook wekelijks rondom de anaerobe drempel (zone 4) te lopen. Daardoor wordt zowel het aerobe als anaerobe systeem geprikkeld.

Opsomming 3

Loop persoonlijke records

Door het trainen op hartslag zal je binnen enkele maanden al flinke progressie maken. Geen persoonlijk record is meer veilig. Hoe komt dat? Dankzij hartslagtraining ga je zowel de vetverbranding als de koolhydraatverbranding optimaliseren, zodat je uiteindelijk sneller gaat lopen op een lagere hartslag. In wedstrijden zal je bovendien steeds sneller doorhebben op welke hartslag je kan “weggaan”, waardoor je tempo ook veel stabieler is tijdens de race.

Intervaltraining
Intervaltraining zijfoto
Intervaltraining
“Dankzij hartslagtraining ga je zowel de vetverbranding als de koolhydraatverbranding optimaliseren, zodat je uiteindelijk sneller gaat lopen op een lagere hartslag.”

Daan Glorie – Productexpert

Training

3stappen om te starten met hartslagtraining

Hieronder zie je de drie stappen die je moet ondernemen om te beginnen met je training.

  • Koop een hartslagmeter (en sporthorloge) zodat je nauwkeurig de hartslag kan bepalen tijdens trainingen en wedstrijden.
  • Doe een veldtest. Kies een wedstrijd waarbij je in de laatste kilometer echt alles geeft. De maximale hartslag die je dan bereikt kan je gebruiken voor het berekenen van de hartslagzones. In dit blog hebben we ook een hartslagprotocol die je kan uitvoeren tijdens een training.
  • Bereken jouw hartslagzones op basis van de tabel bij “uitleg hartslagzones”. Train volgens het 80-20 principe. Zo’n 80% van al jouw trainingen loop je in zone 1 en 2, terwijl je 20% in de hogere zones loopt (zone 3-5). Als je dit doet dan is de kans op blessures kleiner en zal de vermoeidheid zich minder opstapelen in het lichaam. Dit noemen we ook wel gepolariseerd trainen.
Opsomming 1

Koop een hartslagmeter

Lopen met een hartslagmeter is over het algemeen nauwkeuriger dan de polsmeting. Hoe dichterbij het hart je meet, hoe betrouwbaarder de hartslag namelijk is. Polsmeting komt wat trager op gang en werkt minder efficiënt bij intervaltrainingen, als je veel zweet of als er lichtstralen tussen het horloge en jouw pols komen. Daarom adviseren wij altijd om te trainen met een hartslagmeter als je wil lopen op hartslag.

Opsomming 2

Doe een veldtest

Als je wil trainen op hartslag, dan moet je eerst een hartslagtest uitvoeren. Deze hartslagtest kan volgens een standaard protocol. Wij leggen uit hoe je zo’n test zelf kan uitvoeren.

Uitleg bij de hartslagtest

Kies voor een verkeersluwe, beschutte route met zo min mogelijk bochten en weinig hoogtemeters. Daardoor kan de hartslag langzaam opbouwen naar zijn maximum. Neem een dag voor de test een rustdag, want je wil wel fris aan de start verschijnen. Vooraf kan je deze test ook programmeren in jouw sporthorloge als intervaltraining.

Stappenplan

  • Begin met een warming up van ongeveer 10 minuten. Start in een lage intensiteit zodat je voldoende energie hebt wanneer je gaat starten.
  • Loop 8 blokken van 2 minuten hard met telkens 1 minuut wandelpauze. Start met 2 minuten rustig joggen en probeer telkens iets harder te lopen tot het laatste blok van 2 minuten een maximale inspanning wordt. Je mag ook eerder stoppen als je voor jouw gevoel alles hebt gegeven.
  • Houd je hartslag in de gaten tijdens de test, want het kan zijn dat je hartslag nog stijgt als je bent gestopt met de inspanning.
  • Doe een cooling down van 5 tot 10 minuten waarbij je de hartslag weer langzaam laat zakken. Eventueel kan je afsluiten met wat kort rekken en strekken.
  • Neem een rustdag na deze test, want dit is een behoorlijke intensieve inspanning.

Na afloop van de hartslagtest

We hebben gekozen voor blokken van 2 minuten, want het duurt altijd even voordat de hartslag een bepaald niveau heeft bereikt. Je kan uit de test de maximale hartslag halen voor het berekenen van jouw zones. Door het herhalen van deze test krijg je bovendien inzicht in de progressie. Is jouw snelheid toegenomen, maar dan bij een lagere hartslag? Dan ben je dus goed bezig, want je bent sneller geworden!

Uitleg over hartslagzones

Als je op een efficiënte manier wil trainen, dan is het aan te raden om elke training op een bepaalde hartslag te lopen. We noemen dit ook wel “trainen in een hartslagzone”. Daarbij train je tot een bepaalde hartslag zodat je niet te hard traint, maar ook niet te langzaam. Elke hartslagzone heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meeste trainingen doe je in zone 1 en 2, omdat je veel kilometers kan maken in deze hartslagzone met weinig vermoeidheid en herstel. Zone 4 en 5 gebruik je vooral voor je intervaltraining en hebben als doel om je sneller te maken. Als je traint wil je letterlijk minuten sprokkelen in elke trainingszone, maar wel in de 80-20% verhouding. Loop 80% van je trainingen in de lage zones (1-2-3) en 20% in de hogere zones (4-5).

Hartslagzone 1
Trainingseffect Verhoging van de bloedcirculatie in en temperatuur van de werkende spieren.
Type training Warming-up, herstelloop en lange duurlopen.
Mate van inspanning Licht
Hartslagzone 2
Trainingseffect Verbetering van duurvermogen en efficiënte vetverbranding.
Type training Duurtraining
Mate van inspanning Normaal
Hartslagzone 3
Trainingseffect Verbetering van overgang aerobe naar anaerobe energiesysteem.
Type training Duurtraining met langere tempoblokken.
Mate van inspanning Redelijk zwaar
Hartslagzone 4
Trainingseffect Verbetering van anaerobe metabolische efficiëntie.
Type training Intervaltraining met langere blokken of korte blokken met weinig rust.
Mate van inspanning Zwaar
Hartslagzone 5
Trainingseffect Verbetering van lactaattolerantie en VO2max.
Type training Intervaltraining met kortere blokken op hoge snelheid.
Mate van inspanning Heel erg zwaar
Opsomming 3

Bereken jouw hartslagzones

Lopen op hartslag doe je aan de hand van hartslagzones. Nadat je een conditietest hebt gedaan kan je de zones heel makkelijk berekenen. Dit doe je op basis van de maximale hartslag en hierbij de percentages uit de onderstaande tabel aan te houden. We nemen even als makkelijk voorbeeld een loper met een maximale hartslag van 180. Dan kom je uit op de volgende hartslagzones.

Hartslagzone1
Ademhaling Gemakkelijk kunnen praten.
Doel Warming-up en herstel duurlopen.
Percentage tot maximale hartslag 60-70%
Voorbeeld atleet (met maxHF180) 108-126
Harstlagzone 2
Ademhaling Nog ongestoord kunnen praten, ademhaling licht versneld.
Doel Vetverbranding en basisconditie opbouwen.
Percentage tot maximale hartslag 70-80%
Voorbeeld atleet (met maxHF180) 126-144
Hartslagzone 3
Ademhaling Praten stopt af en toe door versnelde ademhaling.
Doel Aerobe conditie opbouwen.
Percentage tot maximale hartslag 80-85%
Voorbeeld atleet (met maxHF180) 144-153
Hartslagzone 4
Ademhaling Hijgen
Doel Anaerobe drempel verhogen.
Percentage tot maximale hartslag 85-90%
Voorbeeld atleet (met maxHF180) 153-162
Hartslagzone 5
Ademhaling Zwaar hijgen.
Doel Maximale snelheid verbeteren.
Percentage tot maximale hartslag 90-100%
Voorbeeld atleet (met maxHF180) 162-180

Hartslagzone 1:
Deze lage-intensiteittrainingen zijn geschikt voor de warming-up en cooling-down. Gebruik deze trainingen om te herstellen van zware inspanningen zoals intervaltrainingen.
Hartslagzone 2:
Lage intensiteit voor het ontwikkelen van het basisuithoudingsvermogen. De energie wordt aeroob (met zuurstof) geproduceerd en is voornamelijk gebaseerd op vetverbranding. Beginnende lopers kunnen in deze zones de meeste progressie maken. Ons advies is om 2 tot 3 keer per week in deze zone te trainen.
Hartslagzone 3:
Gemiddelde intensiteit voor het ontwikkelen van het basisuithoudingsvermogen en het verbeteren van duurprestaties. Trainingen in deze zone worden ook wel tempolopen genoemd. Het trainen in deze zone zorgt ervoor dat je de trainingen van zone 4 beter aan kan.
Hartslagzone 4:
Hoge intensiteit op de anaerobe drempel waarbij je lichaam langzaam gaat verzuren. De energieproductie is bijna volledig gebaseerd op koolhydraatverbranding. Train vooral in deze zone als jouw doel om jouw tempo te verhogen. Deze hartslagzone is ideaal voor jouw intervaltrainingen.
Hartslagzone 5:
Training boven de anaerobe drempel waarbij je voornamelijk je kracht- en snelheidsuithoudingsvermogen zullen verbeteren. Doe vooral korte intervallen in deze trainingszone zoals 10-30 seconden intervallen. Je hartslag zal dan niet zo snel stijgen, maar je loopt wel degelijk in de meest intensieve zone.

Training en herstel

4-weken schema voor lopen op hartslag

Ben je benieuwd hoe een loopschema eruitziet als je traint op basis van hartslag? Wij hebben een trainingsschema van 4 weken gemaakt voor een loper die als doel heeft om een snelle 10 km te lopen. Het schema is op basis van 3 trainingen per week.

Week 1

1e training:

Zone 1
30 minuten rustige duurloop in zone 1.

2e training:

Zone 1+4
30 minunten interval met 5 × 2 minuten in zone 4 (pauze is 1 minuut wandelen).

3e training:

Zone 1+2
40 minuten lange duurloop met 30 minuten in zone 1 + 10 minuten in zone 2.

Week 2

1e Training:

Zone 1
35 minuten rustige duurloop in zone 1.

2e training:

Zone 1+4
30 minuten interval met 4 x 3 min in zone 4 (pauze is 1 min wandelen).

3e training:

Zone 1+2
45 minuten lange duurloop met 20 minuten in zone 1 + 20 minuten in zone 2.

Week 3

1e Training:

Zone 1
40 minuten rustige duurloop in zone 1.

2e training:

Zone 1+4
30 minuten interval met 4 x 4 minuten in zone 4 (pauze is 1 minuut wandelen).

3e training:

Zone 1+2
50 minuten lange duurloop met 10 minuten in zone 1 + 30 minuten in zone 2.

Week 4

1e Training:

Zone 1
30 minuten rustige duurloop in zone 1.

2e training:

Zone 1+4
30 minuten interval met 4+3+2+1 minuten in zone 4 (pauze is 1 minuut wandelen).

3e training:

Zone 1+2
40 minuten lange duurloop met 10 minuten in zone 1 + 20 minuten in zone 2 + 10 minuten in zone 1.

Benieuwd naar onze andere loopschema’s of wil je weten hoe je het beste kunt herstellen? Bekijk dan onze speciale pagina’s met trainingsschema’s en artikelen over herstellen.

Bekijk alle trainingschema'sAlles over herstellen

Tips voor trainen op hartslag

5meest gestelde vragen over lopen op hartslag

Opsomming 1

Welke hartslag is goed tijdens het lopen?

Lopen op hartslag is persoonlijk, dus het is lastig om aan te geven wat een goede hartslag is. Beginnende lopers kunnen het beste lopen op lage intensiteit (50-60% maximale hartslag), omdat ze wat minder goed belastbaar zijn. Dat betekent dat ze niet zoveel training aankunnen. Bouw de intensiteit van jouw trainingen dus altijd rustig op.

Opsomming 2

Wat zijn de aerobe drempel en anaerobe drempel?

De aerobe drempel is de intensiteit waarbij de productie van energie gedomineerd begint te worden door anaerobe energiesystemen in plaats van het aerobe energiesysteem. Als je over deze drempel gaat houd je een duurinspanning minder lang vol. Vanaf zone 3 loop je boven deze aerobe drempel.

De anaerobe drempel is de intensiteit waarbij de spieren geen zuurstof meer kunnen gebruiken om energie te produceren. Je zal dan het gevoel van brandende spieren krijgen en de inspanning niet lang volhouden. Deze drempel ligt ongeveer in het midden van zone 4.

Opsomming 3

Hoe krijg je de hartslag omlaag tijdens het lopen?

Merk je dat jouw hartslag tijdens het lopen snel omhooggaat? Zorg er dan voor dat je het lopen afwisselt met wandelen. Daardoor kan de hartslag weer rustig zakken en zal de training minder zwaar aanvoelen. Een verhoogde hartslag kan ook betekenen dat je meer aandacht moet besteden aan slaap, goede voeding en stressmanagement. Plan tijdens jouw werk korte pauzes in, zorg dat je minimaal tussen de 7 en 9 uur slaapt en eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Daardoor zal je beter herstellen, waardoor de hartslag zal zakken tijdens trainingen.

Opsomming 4

Wat zegt je hartslag over je conditie?

Een lage of hoge hartslag zegt eigenlijk niks over jouw conditie. De meest nauwkeurige meting van jouw conditie is op basis van VO2 max. Dit is de maximale zuurstofopname per minuut. Het is een schatting over hoe het lichaam de zuurstof gebruikt om energie te kunnen leveren en vertelt iets over de functionele capaciteit van het hart. Hoe hoger jouw VO2 max, hoe beter de conditie. Bepaal de VO2 max door een inspanningstest of op basis van een online calculator en een recente (wedstrijd)prestatie.

Opsomming 5

Welke hartslag moet je hebben voor een duurloop?

Bij een rustige duurloop wil je voornamelijk in zone 1 en zone 2 blijven om de vetverbranding te stimuleren. Bij het lopen van lange afstanden zal je altijd ongeveer 70-80% doen op basis van deze vetverbranding en maar een klein gedeelte vanuit de koolhydraatverbranding. Het is daarom belangrijk om de intensiteit bij een lange duurloop laag te houden.

New Balance FuelCell SuperComp Trainer v2

Eindsprint

Trainen op hartslag heeft meerdere voordelen. Je traint veel specifieker, zal niet snel overtraind raken en bovendien zal je in korte tijd veel progressie maken. Wij raden wel aan om te trainen met een hartslagmeter. Deze is veel betrouwbaarder waardoor jouw hartslaggegevens ook kloppen. Doe elk jaar een inspanningstest of veldtest, want de hartslagzones kunnen iets verschuiven als je prestatieniveau beter wordt. Als je meer ervaring hebt met trainen op hartslag zal je ook merken dat je een veel beter gevoel krijgt voor het trainen op de juiste intensiteit. Zowel beginnende als gevorderde lopers hebben profijt van trainen op hartslag, omdat je bewust op verschillende tempo’s loopt. Hoe meer variatie, hoe beter.
Heb je vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice of bekijk de artikelen hieronder.