Skip to main content

Productreview

ASICS Noosa Tri 16 – Snelle, lichte en allround loopschoen

De ASICS Noosa Tri 16 loopschoen is een opvallende verschijning binnen het assortiment van ASICS. Deze schoen is speciaal ontworpen voor triatleten en lopers die op zoek zijn naar een combinatie van een responsieve demping en een lichtgewicht gevoel. In deze review duiken we dieper in de technische eigenschappen en onze ervaringen.

Wat is nieuw?

    • Nieuw bovenwerk
    • Update naar Flytefoam Blast Plus dempingsmateriaal
    • Betere grip en duurzaamheid
Bekijk damesmodellenBekijk herenmodellen

3redenen waarom de ASICS Noosa Tri 16 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je zoekt een lichtgewicht allround loopschoen

De ASICS Noosa Tri 16 is dankzij de update naar Flytefoam Blast Plus een stuk zachter geworden en daardoor geschikt voor jouw dagelijkse trainingen. Hij bevat wat minder demping dan de Novablast en Cumulus, maar is wel een stuk lichter in gewicht. Daardoor kan je de Noosa Tri ook perfect gebruiken voor intervallen en wedstrijden.

Opsomming 2

Je traint voor een 5 of 10 km wedstrijd

In de naam Noosa Tri staat Tri voor “Triatlon”. Oorspronkelijk was deze schoen ontworpen voor triatleten die op zoek zijn naar een lichtgewicht loopschoen voor hun trainingen en wedstrijden. Inmiddels is de Noosa Tri voor een groter publiek geschikt. Door zijn stabiele en lichtgewicht karakter is dit een fijne schoen voor 5 en 10 km wedstrijden, ook als er veel bochten in het parcours zitten.

Opsomming 3

Je wil een budgetvriendelijke temposchoen

Veel tempo- of intervalschoenen gaan inmiddels richting de 180 euro of meer, omdat ze een plaat bevatten en een zogenaamd “superfoam”. De Noosa Tri heeft dit allemaal niet en is daardoor wat budgetvriendelijker. Bovendien bevat deze schoen geen plaat, maar heeft wel een “rocker” voor een zeer soepele afwikkeling.

“De Noosa Tri is jouw ideale allrounder waarmee je op elke tempo kan lopen.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat…

De afkorting TRI verwijst naar triatlon. Bij deze sport doe je drie sporten na elkaar, namelijk: zwemmen, fietsen en lopen. Doordat je moet wisselen van onderdeel kan je veel tijd verliezen, want je moet natuurlijk overstappen van fiets- naar loopschoenen. De Noosa Tri 16 trek je gemakkelijk aan dankzij de hiellus aan de achterkant, maar ook door het gaatje dat in de schoenlip is geplaatst. De Noosa Tri is het meest geschikt voor de sprint- en kwarttriatlon, omdat de schoen zacht is maar wel veel grondcontact geeft.

De ASICS Noosa Tri 16 in detail

Engineered mesh bovenwerk

biedt ondersteuning en ademend vermogen.

Flytefoam Blast Plus foam

zorgt voor lichtgewicht schokabsorptie.

ASICSGRIP-technologie

creëert een superieure grip op verschillende ondergronden.

Geschiedenis van de ASICS Noosa Tri

De felle kleuren en patronen op het speciaal ontworpen bovenwerk van mesh zijn geïnspireerd op vroege Gel-NOOSA-stijlen uit de jaren 2000. De voorlopers van deze loopschoen waren de Gel Bondi en Gel Forster Tri. Deze schoenen waren ook voorzien van felle en neon-achtige kleuren. De Noosa Tri is vernoemd naar de Noosa-triatlon in Australië. Inmiddels is dit event uitgegroeid tot de top 10 grootste olympische triatlons ter wereld.

3kenmerken van de ASICS Noosa Tri 16

Opsomming1

Engineered Mesh bovenwerk

Het Engineered Mesh bovenwerk biedt ondersteuning op strategische plekken rondom de middenvoet en heeft een hoog ademend vermogen in de voorvoet. De hielkap is iets lager dan bij de voorganger en de veters zijn relatief langer, zodat je gemakkelijk een lusvetering kan maken. Dankzij de veterlus bij de hielkap en het gat in de schoenlip kan je de schoen eenvoudig aan- en uittrekken.

Opsomming 2

Flytefoam Blast Plus dempingsmateriaal

De grootste verandering van de Noosa Tri zien we in de tussenzool. Deze is nu verrijkt met het Flytefoam Blast Plus dempingsmateriaal. Dit maakt de Noosa Tri 16 wat zachter dan voorheen, maar tevens lichtgewicht. Het Flytefoam Blast Plus foam kennen we van de ASICS Novablast en ASICS Cumulus. De EVA-tussenzool veert mee en geeft veel energie terug aan jou als loper.

Opsomming 3

ASICSGRIP slijtzool

De slijtzool heeft een iets ander patroon gekregen ten opzichte van de voorganger, maar geeft nog steeds dezelfde hoeveelheid tractie. De ASICSGRIP-technologie zorgt voor uitstekende grip op verschillende ondergronden, dankzij een combinatie van rubber en speciaal ontwikkelde noppen. Hierdoor zal je moeiteloos veel kilometers kunnen lopen.

ASICS Noosa Tri 16 of Novablast 4?

De ASICS Noosa Tri 16 en Novablast 4 zijn beiden allround loopschoenen met een wat sneller karakter. Het grote verschil zit in het gewicht, offset en de zooldikte. De Novablast heeft een dikkere tussenzool en hogere offset van 8 mm en is daardoor ook geschikt voor halve en hele marathons. De Noosa Tri is wat lichter in gewicht, heeft een 5 mm offset en komt het meest tot zijn recht bij afstanden tot de halve marathon.

De ASICS allround loopschoenen

Wil jij de beste ASICS loopschoen kiezen? Ga dan eerst na of je een neutrale of overpronerende loper bent. Dit kan je eenvoudig doen via onze Shoe advisor.

Ben je op zoek naar een allround loopschoen met comfort en ondersteuning? Dan ben je aan het juiste adres bij de ASICS loopschoenencollectie. De meest populaire schoenen zijn de ASICS Gel Nimbus en Gel Cumulus. De Gel Nimbus heeft wat meer demping en comfort voor lange afstanden, terwijl de Gel Cumulus de meest veelzijdige loopschoen is. De ASICS Noosa Tri en ASICS Novablast zijn allround loopschoenen met een wat sneller karakter, waardoor ze ook prettig zijn voor intervallen en tempotrainingen.

Voorbeeld ASICS schoenrotatie

Schoenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende loopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Bovendien heeft elke loopschoen een bepaald doel, namelijk: het lopen van een lange afstand of het lopen op snelheid. Hieronder ons advies als je verschillende ASICS loopschoenen wil afwisselen.

Allround – ASICS Gel Cumulus
Tempo/interval – ASICS Noosa Tri
WedstrijdASICS Metaspeed Sky / Edge

Goede schoenen, goede sokken

Heb je gekozen voor de ASICS Noosa Tri 16? Dan raden wij ook aan om goede loopsokken aan te schaffen om blaren te voorkomen en je voeten goed te laten ventileren. De ASICS Performance Run Crew Socks voor zowel dames als heren zijn halfhoge en lichte loopsokken. Door de mesh openingen krijg je optimale ventilatie en wordt zweet effectief afgevoerd. Deze sok is verkrijgbaar in verschillende toffe kleuren, welke matchen met de kleur van jouw loopschoenen.

ASICS loopkledij

Ben je van plan om de ASICS Noosa Tri aan te schaffen? Maak je outfit dan ook compleet met de loopkledij van ASICS. In de ASICS Core collectie vind je alle kledij die je nodig hebt als loper. Van functionele shirts tot loopshorts die lichtgewicht zijn zodat je koel en droog blijft tijdens het sporten.

De ASICS Noosa Tri 16 in de test

Wij testen alle loopschoenen door onze eigen experts. Lees hier binnenkort de bevindingen van Daan Glorie.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Technische specificaties ASICS Noosa Tri 16

Type schoen
Allround loopschoenen
Offset
5 mm ( 33,5 mm hiel / 28,5 mm voorvoet dames / 34,5 mm hiel / 29,5 mm voorvoet heren)
Gewicht
Ca. 212 gram
Type loper
Neutraal
Type demping
Flytefoam Blast Plus

Verwachtingen

“De Noosa Tri is voor mij een beetje onbekende schoen, want ik heb hem nog nooit getest. Ik ben benieuwd of dit een geschikte schoen is voor mijn baantrainingen en intervallen op de weg. Momenteel train ik voor de marathon Valencia eind dit jaar waar ik hopelijk de 2uur 40min grens ga doorbreken. Ik gebruik verschillende schoenen voor verschillende type trainingen. Zo vind ik de Nimbus heerlijk voor herstelloopjes en lange afstanden, maar ik kan er niet zo lekker tempo’s op lopen doordat ze erg zacht en wat zwaarder zijn. De 213 gram van de Noosa Tri beloofd wat, want elke gram telt als het gaat om snelheid.”

Eindsprint

Met alle vernieuwingen is de ASICS Noosa Tri 16 de ideale loopschoen voor tempotrainingen, intervallen en dagelijkse duurlopen. Hij is nu comfortabeler geworden door het nieuwe Flytefoam Blast Plus. Dit maakt de landing zachter en de afzet wat reactiever. De lagere offset van 5 mm en het lichte gewicht maakt de Noosa Tri geschikt voor de loper met een wat snellere afwikkeling of die zoekt naar meer gevoel met de ondergrond.

Vergelijkbaar met de ASICS Noosa Tri 16 zijn de New Balance Fuelcell Rebel en de HOKA Mach. Dit zijn allemaal snellere allround loopschoenen die extreem licht in gewicht zijn. De Noosa Tri is relatief wat stabieler door het klassieke EVA foam.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de ASICS Noosa Tri 16 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze productexperts via onze klantenservice.

Blijf op de hoogte via ons whatsapp kanaal

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste reviews? Volg dan nu ons WhatsApp kanaal waarin wij niet alleen reviews delen, maar ook diverse informatieve blogs, expert video’s en allerlei nieuws rondom lopen. Klik op de link hieronder om onze groep te bekijken en te volgen.

Volg ons WhatsApp kanaal