Skip to main content
Salomon S/Lab Spectur
Salomon SLab Spectur

Productreview

Salomon S/LAB Spectur – De marathonschoen voor niet elite-lopers

De Salomon S/Lab Spectur, op de voorste rij achter de startlijn van de marathon zijn ze niet weg te denken, de superlichte carbonwedstrijdschoenen. Deze schoenen met carbonplaten en superlichte foams zijn ontworpen om de snelste lopers van de wereld het meeste voordeel te geven. Nu moeten we eerlijk zijn. Het grootste gedeelte van de marathonlopers loopt aanzienlijk langzamer dan de wereldtop en Salomon heeft geprobeerd de ideale wedstrijdschoen te ontwikkelen voor de lopers die 3:30 of langer doen over een marathon. Wij hebben de schoen voor je getest.

Bekijk de Salomon S/Lab Spectur
Salomon S/Lab Spectur

3redenen waarom de Salomon S/Lab Spectur geschikt is voor jou

Opsomming1

Je loopt de marathon boven de 3:30

De S/LAB Spectur is speciaal gemaakt voor de marathonloper die er wat langer over doet dan de toplopers. Omdat het grondcontact iets langer duurt, past daar ook een andere soort schoen bij.

Opsomming 2

Je zoekt een stabiele wedstrijdschoen

De meeste carbonschoenen zijn door de zachte foams behoorlijk instabiel, terwijl veel lopers vooral aan het einde van een marathon wel wat stabiliteit kunnen gebruiken. De S/LAB Spectur heeft door de stevige onderlaag in de zool en de gevleugelde carbonplaat extra ondersteuning ingebouwd.

Opsomming 3

Je bent een haklander

De meeste carbonwedstrijdschoenen zijn geoptimaliseerd voor een mid- of voorvoetlanding, terwijl de gemiddelde marathonloper meestal loopt met een landing op de hak. De S/LAB Spectur houdt hier rekening mee in de vorm van de zool, de carbonplaat en de slijtzool, zodat je soepel van de hak naar teen afwikkelt.

Salomon S/Lab Spectur
Salomon S/Lab Spectur
Salomon SLab Spectur
“Je ziet bij wedstrijden vaak lopers op de verkeerde schoenen. Dan zakken ze ontzettend naar binnen met hun enkel en dan missen ze het voordeel dat de schoen normaal gesproken biedt. Dat een schoen goed werkt voor een toploper betekent helaas niet dat dat voor iedereen het geval is. "

Menno Munster – Productexpert

Wist je dat..

Salomon het effect van de S/LAB Spectur uitgebreid heeft onderzocht. 50 verschillende lopers deden testen op zowel de S/LAB Spectur als de bestverkopende carbonwedstrijdschoen van het moment. De lopers hadden op de S/LAB Spectur minder zuurstof nodig om hetzelfde tempo te blijven lopen.

De Salomon S/Lab Spectur in detail

Salomon S/Lab Spectur
EnergyFOAM+

Zacht en superresponsief.

EnergyBlade

Met vleugels voor stabiliteit.

R.Camber

Voor een snelle afwikkeling.

Contragrip slijtzool

Slijtvast op voorvoet en hak.

Salomon S/LAB

De snelste schoenen van Salomon kun je herkennen aan het woord S/LAB in de naam. De producten in de S/LAB-collectie zijn gemaakt van de beste materialen en er wordt in het productieproces veel samengewerkt met de topatleten van Salomon.

3kenmerken van de Salomon S/Lab Spectur

Opsomming1

Comfortabel bovenwerk

Hoe langer je onderweg bent tijdens de marathon, hoe belangrijker het is dat je schoen comfortabel aan je voet zit. Salomon heeft hier rekening mee gehouden en de S/LAB Spectur extra padding gegeven in de hak en in de tong.

Opsomming 2

Carbonplaat

De EnergyBlade is een carbonplaat met een speciale vorm. Deze zorgt niet alleen voor voorwaartse stuwing, maar ook voor extra zijwaartse stabiliteit.

Opsomming 3

Twee soorten foam

Direct onder de voet heeft de S/LAB Spectur een laag EnergyFOAM+, het meest responsieve foam van Salomon. Onder de plaat ligt een laag EnergyFOAM (zonder +), dit materiaal is iets steviger en zorgt daardoor voor meer stabiliteit.

De Salomon wegcollectie

Hoewel Salomon binnen het lopen vooral bekend is vanwege de trailschoenen, heeft Salomon tegenwoordig ook een uitgebreide collectie voor schoenen voor op straat. Zo is er de Aero-collectie met de Aero Blaze 2 voor de kortere en snellere runs en de Aero Glide voor de langere runs. Voor de overpronerende lopers is er de DRX bliss. Voor de wedstrijden is er naast de S/LAB Spectur ook de S/LAB Phantasm die nog lichter is en waarbij de zool volledig van EnergyFOAM+ is gemaakt en daardoor het beste geschikt is voor elite lopers.

Voorbeeld Salomon schoenrotatie

Schoenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende loopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Bovendien heeft elke loopschoen een bepaald doel, namelijk: het lopen van een lange afstand of het lopen op snelheid. Hieronder ons advies als je verschillende Salomon loopschoenen wilt afwisselen.

Allround: Salomon Aero Glide of DRX Bliss
Tempo/interval: Salomon Phantasm 2
Wedstrijd: S/LAB Spectur

Salomon S/lab Spectur

De Salomon S/Lab Spectur in de test

Wij testen alle loopschoenen door onze eigen experts. Lees hier binnenkort de bevindingen van Menno Munster.

Menno Munster portret

Menno Munster

Productexpert

Menno Munster portret

Menno Munster

Productexpert

Technische specificaties Salomon S/Lab Spectur

Type schoen
Wedstrijdschoen
Offset
6 mm (30 mm voorvoet / 36 mm hiel)
Gewicht
Ca. 235 gram
Type loper
Neutraal
Type demping
EnergyFOAM en EnergyFOAM+

Fit

“De Salomon S/Lab Spectur heeft een heel dun en ademend bovenwerk. Dat voel je meteen als je hem aantrekt. De schoenlip vind ik wel iets te lang, maar is verder niet echt storend tijdens het lopen. Mijn hiel wordt goed op zijn plaats gehouden door de stevige hielkap. Ik vind het fijn dat de schoen dunne en platte veters heeft zodat ik de schoen goed strak kan zetten. Het valt mij wel op dat deze schoen wel een smalle pasvorm heeft. Dus ik zou hem niet aanraden voor lopers met een hele brede voet of een hoge wreef.”

Salomon S/Lab Spectur Fit

Stride

“Als ik de Spectur in twee woorden mag omschrijven dan is dat; stabiel en bouncy. Ik merk tijdens het lopen echt veel energieteruggave, maar met een hele stabiele afwikkeling vanaf de hak. Daardoor kan ik de schoen aantrekken voor een intervaltraining, maar ook een lange duurloop met tempowisselingen. Wat mij opvalt is dat de ronding van de zool niet heel agressief is waardoor de schoen mij niet forceert in een bepaald tempo. Met deze snelle schoen voelen rustige tempo’s zoals 10-11 km per uur (6.00 per km) tempo ook prima aan.”

Salomon S/Lab Spectur Stride

Speed

“Ik kan de Salomon S/Lab Spectur aanraden aan twee doelgroepen. Ten eerste de (beginnende) lopers die op zoek zijn naar hun eerste wedstrijdschoen en die wat stabiliteit nodig hebben. En de tweede doelgroep is de ervaren loper die graag een temposchoen wil voor intervaltrainingen op de weg of op de baan.”

Salomon S/Lab Spectur Zool

Eindsprint

De Salomon S/LAB Spectur is een unieke wedstrijdschoen omdat deze niet gemaakt is voor de elite lopers, maar wel gebruik maakt van de nieuwste technologieën. De schoen voelt daarom minder snel aan de andere superschoenen, maar maakt dit weer goed in stabiliteit. Het is moeilijk om de S/LAB Spectur te vergelijken met andere wedstrijdschoenen, maar sommige temposchoenen van andere merken komen wel in de buurt. De adidas Adizero Boston 12 maakt ook gebruik van carbon, een laag superfoam direct onder de voet en een steviger foam aan de onderkant. Ook de Saucony Kinvara Pro gebruikt de laatste technologieën in combinatie met een steviger foam, maar is nog iets zwaarder.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de Salomon S/Lab Spectur dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze product experts via onze klantenservice.

Blijf op de hoogte via ons whatsapp kanaal

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste reviews? Volg dan nu ons WhatsApp kanaal waarin wij niet alleen reviews delen, maar ook diverse informatieve blogs, expert video’s en allerlei nieuws rondom lopen. Klik op de link hieronder om onze groep te bekijken en te volgen.

Volg ons WhatsApp kanaal