Skip to main content
Saucony Xodus Ultra 3
HOKA Skyward X

Productreview

Saucony Xodus Ultra 3 – Ultracomfort voor ultralang lopen

Durf de gebaande paden te verlaten en ontdek de wereld van trailrunning met de Saucony Xodus Ultra 3. Deze trailschoen helpt jou tijdens de meest uitdagende trails dankzij superfoam, een technisch bovenwerk en een verbeterde slijtzool met noppen. Loop moeiteloos over rotsachtige paden en steile hellingen. Dus ga eropuit en ontdek de trails met de Saucony Xodus Ultra 3.

Wat is er nieuw?

  • Breder platform en verhoogde zijkanten voor betere stabiliteit
  • Meer PWRRUN PB foam
  • Betere PWRTRAC slijtzool voor optimale grip
Bekijk damesmodellenBekijk herenmodellen
All4running trail

3redenen waarom de Saucony Xodus Ultra 3 geschikt is voor jou

Opsomming1

Jij loopt lange afstanden en ultra’s op de trails

De naam zegt het eigenlijk al. De Saucony Xodus Ultra 3 is ontworpen voor het lopen van lange afstanden en ultra’s. Door de dikke tussenzool van PWWRUN PB foam en de brede basis heb je een stabiele en zeer dempende trailschoen aan je voeten.

Opsomming 2

Je zoekt een trailschoen met maximaal comfort

De Xodus Ultra 3 is nu nog comfortabeler geworden dan zijn voorganger. De tussenzool is verhoogd met bijna 4 mm waardoor je niet alleen meer demping ervaart, maar ook een stuk meer energieteruggave dankzij het PWRRUN PB superfoam. Dit dempingsmateriaal wordt ook toegepast in de snelste wedstrijdschoenen van Saucony. PWRRUN PB is de afkorting voor PEBA foam, wat inmiddels alle merken gebruiken in hun snelle loopschoenen. Ervaar maximaal comfort tijdens het lopen van korte en lange afstanden.

Opsomming 3

Je wil een trailschoen voor trainingen en wedstrijden

Hoewel de Xodus Ultra 3 geen carbon of nylonplaat heeft kan je de schoen toch ook goed gebruiken voor je wedstrijden. De schoen is relatief licht, voorzien van superfoam en biedt een optimale grip dankzij de PWRTRAC-slijtzool. Maak je niet druk om de beste tractie, want de slijtzool is verbeterd en de zool is breder gemaakt voor een betere stabiliteit op de trails.

Saucony hardloopschoenen
Top tien trailschoenen
HOKA Skyward X
“De Xodus Ultra 3 is de meest comfortabele trailschoen van Saucony. Door alle updates is dit misschien wel de meest comfortabele trailschoen die er bestaat!”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat..

De Saucony Xodus Ultra 3 is specifiek ontworpen voor ultra-afstanden op de trails. Maar wat zijn ultra-afstanden? Ultralopen is lopen over een afstand die langer is dan de marathonafstand (42 km en 195 meter). Standaard afstanden van de ultramarathon zijn 50 km, 50 mijl, 75 mijl en 100 mijl. Er bestaan ook Backyard Ultra’s, dat zijn meestal tijdlopen van 24 of 48 uur waarbij lopers elk uur 6,7 km lopen. De rest van de tijd heb je dan rustpauze voordat je aan de volgende ronde begint. De bekendste ultralopen zijn de Comrades Marathon en de Spartathlon.

De Saucony Xodus Ultra 3 in detail

Saucony Xodus Ultra 3
Plat gebreid bovenwerk

dat zich vormt naar de voet voor een sokachtige pasvorm.

PWWRUN ondersteunend frame

zorgt voor stabiliteit tijdens lange afstanden.

PWRRUN PB superfoam

geeft veel energieteruggave en verbetert loopefficiëntie.

PWRTRAC-slijtzool

met 4.5 mm noppen geeft jou de grip die je nodig hebt.

Geschiedenis van de Saucony Xodus Ultra

De Saucony Xodus-serie werd gelanceerd als antwoord op de groeiende populariteit van trailrunning. De eerste modellen, zoals de Xodus 1.0, werden geprezen om hun duurzaamheid, grip en comfort op uitdagend terrein. In de loop der jaren heeft Saucony voortdurend gewerkt aan het verbeteren en verfijnen van de Xodus-lijn, waarbij ze feedback van atleten gebruiken om de schoenen aan te passen aan de steeds veranderende eisen van het trailrunning.

3kenmerken van de Saucony Xodus Ultra 3

Opsomming1

Gesloten mesh bovenwerk

Het gesloten mesh bovenwerk houdt je voeten droog. Tevens zorgt het bovenwerk ervoor dat je voeten beschermd worden tegen vuil en scherpe takken en stenen. Dit zien we onder andere bij het teengedeelte dat een versteviging heeft. De hielkap is intern verstevigd en biedt veel ondersteuning rondom de enkels, wat zeer belangrijk is als je op oneffen terrein gaat lopen.

Opsomming 2

PWWRUN Frame gecombineerd met PWRRUN PB superfoam

De Saucony Xodus Ultra 3 beschikt over een PWRRUN Frame bij de middenvoet dat zorgt voor ondersteuning en bescherming tijdens het lopen van lange afstanden. Tevens ervaar je enorm veel energieteruggave door het PWRRUN PB superfoam. Dit dempingsmateriaal kennen we van de wedstrijdschoenen van Saucony. Daardoor is het heel gemakkelijk om een tempoversnelling te plaatsen of de schoen te gebruiken voor snellere trailruns.

Opsomming 3

PWRTRAC-slijtzool

Ten opzichte van de voorganger is de PWRTRAC-slijtzool verbeterd met noppen van 4.5 mm. Daardoor heb je altijd een optimale grip, ongeacht de ondergrond en de omstandigheden. De zool heeft nu een breder platform gekregen voor een verhoogde stabiliteit tijdens elke trailrun. Dit maakt deze trailschoen geschikt voor dagelijkse trailruns, trailwedstrijden en lange wandeltochten.

Saucony Peregrine 14 of Saucony Xodus Ultra 3?

De Peregrine 14 is de meest veelzijdige trailschoen van Saucony. Deze trailschoen heeft een iets minder dikke zool, waardoor deze iets geschikter is voor korte en snelle inspanningen op de trailpaden. De Saucony Xodus Ultra 3 is het meest comfortabel voor lange afstanden vanaf de halvemarathonafstand.

De Saucony trailschoenen

Wil jij de beste Saucony trailschoenen kiezen? Ga dan eerst na wat voor type trailrun je gaat lopen. Heb je plannen voor een wedstrijd in de bergen of ga je vooral lopen door het bos of over het strand? Saucony heeft verschillende type trailschoenen. Globaal kan je deze onderverdelen in de allround trailschoenen en wedstrijdtrailschoenen. Echter zijn er ook hybride trailschoenen zoals de Saucony Ride TR waarmee je zowel op asfalt als op de trails kan lopen. De meest allround trailschoen is de Saucony Peregrine terwijl de Xodus Ultra de ultieme trailschoen is voor de (extreem) lange afstanden. Ga jij voor snelle trailruns? Kies dan voor de Saucony Endorphin Edge met carbonplaat of de Saucony Endorphin Rift zonder plaat. Bepaal je doelstelling en kies zo de geschikte Saucony trailschoen voor elke training of wedstrijd.

Voorbeeld Saucony schoenrotatie

Schoenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende loopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Bovendien heeft elke loopschoen een bepaald doel, namelijk: het lopen van een lange afstand of het lopen op snelheid. Hieronder ons advies als je verschillende Saucony trailschoenen wil afwisselen.

Allround – Saucony Xodus Ultra 3 / Saucony Peregrine 14
Tempo/interval – Saucony Endorphin Rift
Wedstrijd – Saucony Endorphin Edge

Saucony Xodus Ultra 3

De Saucony Xodus Ultra 3 in de test

Wij testen alle loopschoenen door onze eigen experts. Lees hier binnenkort de bevindingen van Daan Glorie.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Technische specificaties Saucony Xodus Ultra 3

Type schoen
Trailschoen
Offset
6 mm ( 36 mm hiel / 30 mm voorvoet)
Gewicht
Ca. 249 gr dames / 288 gr heren
Type loper
Neutraal
Type demping
PWRRUN PB met een PWWRUN Frame

Verwachtingen

“Ik vind trailrunning heerlijk als afwisseling van mijn marathontrainingen op het asfalt. Het meeste gebruik ik de HOKA Speedgoat en ik ben benieuwd of de Saucony Xodus Ultra 3 net zo comfortabel is. De meeste trailruns loop ik voor het plezier, maar één of twee keer per jaar wil ik strijden voor het podium. Daarom vraag ik mij ook af of de Xodus Ultra 3 een geschikte wedstrijd trailschoen is als ik het beste uit mijn prestaties wil halen.”

Eindsprint

De Saucony Xodus Ultra 3 is van top tot teen veranderd en heeft ons positief verrast. Ondanks de dikkere tussenzool is de schoen veelzijdiger dan je denkt. Het PWRRUN PB foam geeft veel demping en energieteruggave, waardoor je comfortabel lange afstanden kan lopen maar ook kan versnellen als het nodig is. Deze trailschoen is wat minder geschikt voor het lopen op asfalt en trails. Kies dan eerder voor de Saucony TR, wat een echte hybride trailschoen is.

De Xodus Ultra 3 is vergelijkbaar met de ASICS Trabuco Max 3 en de New Balance Fresh Foam X More Trail V3. Dit zijn beiden trailschoenen met extreem veel comfort voor dagelijkse trailruns en trail wedstrijden. Trek de Xodus Ultra 3 vooral aan tijdens je lange trailruns. Voor tempotrainingen raden wij vooral de Saucony Endorphin Rift en Endorphin Edge aan. Deze zijn wat lichter in gewicht waardoor je makkelijker tempo kan maken.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de Saucony Xodus Ultra 3 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze productexperts via onze klantenservice.

Blijf op de hoogte via ons whatsapp kanaal

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste reviews? Volg dan nu ons WhatsApp kanaal waarin wij niet alleen reviews delen, maar ook diverse informatieve blogs, expert video’s en allerlei nieuws rondom lopen. Klik op de link hieronder om onze groep te bekijken en te volgen.

Volg ons WhatsApp kanaal