Skip to main content
Endorphin Speed Pro 4
Endorphin Speed en pro 4

Productreview

Saucony Endorphin Speed 4 & Pro 4 – Jouw partners in snelheid

Ontdek de Saucony Endorphin Speed 4 en de Endorphin Pro 4, de nieuwste modellen in de steeds uitbreidende Endorphin-collectie van Saucony. Deze loopschoenen zijn met hun (carbon)platen en superfoams helemaal gemaakt om jou sneller te laten racen en trainen. De eerdere modellen van de Speed en de Pro hebben bewezen een goede combinatie van comfort en snelheid te bieden voor lopers die hun prestaties willen verbeteren. We nemen een diepe duik in wat deze modellen onderscheidt in de wereld van high-performance loopschoenen. Van de baanbrekende technologieën tot onze persoonlijke ervaringen met beide schoenen, ontdek of de Endorphin Speed 4 of de Endorphin Pro 4 de perfecte match is voor jouw loopdoelen.

Saucony Endorphin schoenen voor damesSaucony Endorphin schoenen voor heren
Endorphin Speed Pro 4

3redenen waarom de Endorphin Speed 4 en de Endorphin Pro 4 geschikt zijn voor jou

Opsomming1

Je bent aan het trainen voor een snelle halve of hele marathon. (Speed en Pro)

Als jij op zoek bent naar dat extra voordeeltje om te versnellen op de halve of hele marathon, dan moet je deze schoen echt eens overwegen. De combinatie van demping en energieteruggave zorgt ervoor dat je op de langere afstanden frisse benen houdt en het tempo hoog kunt houden. De Speedroll-technologie zorgt daarbij voor een snelle afwikkeling.

Opsomming 2

Je zoekt een schoen waarmee je eigenlijk alles kunt doen. (Speed)

De Saucony Endorphin Speed 4 is een van de meest veelzijdige loopschoenen op de markt. Het PWRRUN PB-foam is ontzettend licht en responsief, maar biedt ook veel comfort. Daarnaast heeft de Speed een behoorlijke laag rubber en is het bovenwerk wat steviger dan dat van de Pro. De nylonplaat geeft de schoen wat extra stijfheid, zonder dat dit te stijf is om ook wat langzamer op te kunnen lopen.

Opsomming 3

Je wilt alles eruit halen op je wedstrijddag. (Pro)

De Saucony Endorphin Pro 4 is er voor de momenten dat je alles wilt aangrijpen en niets wilt laten liggen om de ultieme prestatie te leveren. Een nog lichter bovenwerk, een stijve carbon plaat en de toevoeging van PWRRUN HG-foam in de voorvoet zorgen ervoor dat jij nog sneller afwikkelt en over de weg vliegt op weg naar je PR.

Saucony Endorphin Pro 4
Suacony Endorphin Speed
Suacony Endorphin Pro 4
“De Endorphin Pro 4 heeft eigenlijk alle elementen die ik zoek in een goede wedstrijdschoen. Hij is lichtgewicht, heeft veel energieteruggave en bevat een carbonplaat voor een explosieve afwikkeling.”

Menno Munster – Productexpert

Saucony Endorphin Speed 4

Wist je dat…

Tijdens het ontwikkelen van de eerste Saucony Endorphin Pro waren er atleten die de schoen zo lekker vonden lopen dat ze er niet alleen hun snelle intervallen en wedstrijden op liepen maar deze ook gebruikten voor lange duurlopen en zelfs herstelloopjes. Dit bracht Saucony op het idee om de sensatie van het superfoam en de plaat beschikbaar te maken voor meer mensen dan alleen elitelopers. Met een nylonplaat, een steviger bovenwerk en een slijtzool die langer mee ging was de Endorphin Speed geboren.

De Saucony Endorphin Speed 4 en Pro 4 in detail

Saucony Endorphin Speed 4 en Pro 4
Geïntegreerde tong

Voor een stevige en aansluitende pasvorm.

Carbonplaat in de Pro 4

Voor een soepele en efficiënte afwikkeling.

Nylonplaat in de Speed 4

Voor een soepele en efficiënte afwikkeling en geschikt voor een brede range aan tempo’s.

PWRRUN HG-foam

Voor extra responsiviteit in de voorvoet.

Flinterdun mesh

Zeer licht en ademend.

Zonal Engineered Mesh

Duurzaam en zeer ademend.

PWRRUN PB

Responsief en comfortabel.

Pro vs Speed

Hoewel de Endorphin Pro 4 en Speed 4 veel overeenkomsten hebben, zijn er ook een aantal verschillen. Als we van boven naar beneden werken valt als eerste op dat het bovenwerk van de Pro een stuk minimalistischer is dan dat van de Speed. De Speed heeft een hielkap die veel steviger is en de tong is niet volledig geïntegreerd zoals bij de Pro. Ook is het mesh van de Speed wat dikker en duurzamer. In de tussenzool maakt de Pro in deze versie in de voorvoet de stap naar het PWWRUN HG-foam, terwijl de Speed een volledige PWRRUN PB-tussenzool houdt. Dit betekent dat de Pro nog iets responsiever is in de voorvoet. In de zool van de Pro zit bovendien een carbonplaat voor een extra krachtige afzet terwijl de nylonplaat in de Speed zorgt voor een bredere range aan tempo’s die je erop kunt lopen.

3vernieuwingen in de Saucony Endorphin Pro 4 en Speed 4

Opsomming1

Super Responsive Sockliners

Saucony stond er al om bekend zeer comfortabele inlegzolen te gebruiken in de schoenen, maar ze gaan nu nog een stap verder met de Super Responsive Sockliners. Dit zorgt voor een zeer comfortabel gevoel onder je voet en komt de responsiviteit van het geheel ook ten goede.

Opsomming 2

Herontworpen nylon plaat in de Speed 4

De plaat in de Speed 4 is in de verticale richting versterkt zodat deze minder kan draaien. De flexibiliteit in de voorvoet is wel behouden gebleven zodat je hetzelfde gevoel hebt, maar nog iets stabieler bent.

Opsomming 3

Comfortabel bovenwerk

De hielkap van de Pro 4 is nu super soepel om irritatie op de achillespees te voorkomen. Het sokachtige bovenwerk sluit daarbij goed aan op de voet. Ook de Speed 4 heeft een nieuw bovenwerk met een tong die grotendeels vastzit aan de schoen, zodat deze niet gaat schuiven.

De Saucony Endorphin collectie

Deze collectie werd in 2020 geïntroduceerd door Saucony en is heel snel een zeer geliefde collectie geworden bij het publiek. De schoenen kenmerken zich door de nieuwste en beste materialen en het gebruik van de Speedroll-technologie voor een snelle afwikkeling. Naast schoenen voor de weg zijn er ook Endorphinmodellen voor trailrunning, met de Endorphin Rift zonder plaat en de Endorphin Edge met carbonplaat. Voor de weg is er naast de Speed en de Pro ook nog de Endorphin Elite. Zoals de naam al aangeeft is dit het topmodel voor de snelste lopers. De tussenzool bestaat volledig uit het PWRRUN HG-foam en de rocker is nog agressiever dan die van de Endorphin Pro.

Saucont

De Saucony Endorphin Pro 4 en Endorphin Speed 4 in de test

Wij testen alle loopschoenen door onze eigen experts. Lees hier de bevindingen Menno Munster.

Menno Munster portret

Menno Munster

Productexpert

Menno Munster portret

Menno Munster

Productexpert

Technische specificaties Saucony Endorphin Speed 4 & Pro 4

Fit

Endorphin Speed

“Het valt mij op dat de omsluiting rond de middenvoet erg prettig is en het bovenwerk significant dunner is dan bij de vorige versie. De schoenlip heeft een beetje stretch gekregen en is vastgemaakt aan het bovenwerk zodat deze niet kan schuiven. Het directe comfort wordt verhoogd door de inlegzool die is voorzien van het PWRRUN HG foam, wat zorgt voor een zacht voetbed. Ik ben blij met de hielkap. Deze is intern verstevigd en niet zo slap als bij de Saucony Endorphin Elite. De schoen voelt iets smaller dan de voorganger, maar ik vind het niet storend.”

Saucony Endorphin Speed 4
Endorphin Pro

“Als ik de Endorphin Pro 4 aantrek heb ik al zin om een wedstrijd te gaan lopen. Dit komt door het extreem comfortabele bovenwerk dat flinterdun is en voor veel stretch in de voorvoet zorgt. Bovendien viel ik een fijne ondersteuning vanuit de hielkap. Ten opzichte van de Speed 4 is bij de Pro 4 de schoenlip volledig onderdeel van het bovenwerk waardoor de schoen als een sok om mijn voeten zit. Ik kan volledig door het enkellaags mesh heen kijken dus de schoen heeft een hoog ademend vermogen. De voorvoet van de Pro 4 voelt iets breder ten opzichte van de Speed 4. Eigenlijk wil ik de Pro 4 niet meer uittrekken, omdat de pasvorm zo aangenaam is.”

Saucony Endorphin Pro 4

Stride

Endorphin Speed

“De Saucony Endorphin Speed heeft zijn karakter als tempo- en intervalschoen behouden, maar voelt wel iets directer aan. Tijdens het lopen voel ik iets meer energieteruggave, met name in de voorvoet. Hij voelt iets minder zacht dan zijn voorganger. Ik vind dat wel fijn, want soms was de Speed 3 een beetje instabiel en had minder reactief vermogen. De Endorphin Speed 4 is echt een ideale schoen voor lange duurlopen met tempoblokken (bijvoorbeeld 2 uur duurloop met 3 x 10 minuten in marathontempo) en intervaltraining (zoals 7 x 1000 m met 200 m pauze). Deze loopschoen is namelijk comfortabel genoeg voor lange afstanden, maar stimuleert je ook om sneller te gaan lopen door het superfoam en de Nylonplaat.”

Endorphin Pro

“De Endorphin Pro 4 heeft eigenlijk alle elementen die ik zoek in een goede wedstrijdschoen. Hij is lichtgewicht, heeft veel energieteruggave en bevat een carbonplaat voor een explosieve afwikkeling. De schoen voelt zachter aan dan de Speed 4, wat vooral prettig is als ik lange afstanden ga lopen. Door het nieuwe design van de slijtzool merk ik niet alleen meer stabiliteit, maar ook een betere grip tijdens het lopen op natte ondergronden. De grote kracht van de Pro 4 is dat deze wedstrijdschoen voor elke type loper geschikt is. Of je nu haklander of mid- voorvoetloper bent, met de Endorphin Pro 4 kan jij het maximale halen uit jouw prestaties.”

Consumer

Endorphin Speed

“De Saucony Endorphin Speed 4 concurreert onder andere met de HOKA Mach X en de adidas Boston. Deze schoenen hebben allemaal een plaat in de tussenzool, alleen zijn ze van andere materialen gemaakt. De Mach X is iets zwaarder en biedt een wat meer stabiele ervaring aan voor de wat zwaardere of beginnende loper. De adidas Adizero Boston is iets directer en heeft ook het superfoam in de tussenzool. De Speed 4 en de Mach X vind ik ook comfortabel voor lange afstanden terwijl de Boston excelleert tijdens intervaltrainingen.”

Endorphin pro

“De Endorphin Pro 4 is vergelijkbaar met de Nike Vaporfly en de New Balance Fuelcell Elite. Dit zijn allemaal wedstrijdschoenen met een carbonplaat en superfoam. Het grote verschil is dat de Fuelcell Elite een offset heeft van 4 mm (in plaats van 8 mm bij de Endorphin Pro 4 en Vaporfly). Hoe lager de offset, hoe meer je op je voorvoet wordt gestimuleerd. Door de brede basis, het stevige foam en het design van de hiel is de Endorphin Pro 4 wel stabieler en voor een grote doelgroep geschikt. De andere schoenen zijn namelijk minder ontworpen voor haklanders.”

Eindsprint

De Saucony Endorphin Speed en Pro waren al populair maar zullen met de updates een nog groter publiek kunnen bereiken. Niet alleen de prestaties van de schoen, maar ook de looks maken de Pro 4 en Speed 4 erg populair. Een goede stap voorwaarts dus voor wie snelheid en comfort wil combineren.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de Saucony Endorphin Speed 4 en Pro 4 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem de contact op met een van onze experts van de klantenservice.

Blijf op de hoogte via ons WhatsApp kanaal

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste reviews? Volg dan nu ons WhatsApp kanaal waarin wij niet alleen reviews delen, maar ook diverse informatieve blogs, expert video’s en allerlei nieuws rondom lopen.
Klik op de link hieronder om onze groep te bekijken en te volgen.

Volg ons WhatsApp kanaal