Skip to main content

Voor veel lopers is de voorbereiding op een halve of hele marathon begonnen. Duurlopen worden uitgebreid en blokken intervallen ingepland. Om jouw voeten fris te houden is het verstandig om twee paar schoenen, een temposchoen en een duurloopschoen, in de kast te hebben. Maar hoe geweldig zou het zijn als er één schoen bestaat die voor alles geschikt is? De nieuwe HOKA Mach 5 benadert zo een schoen.

Shop de HOKA Mach 5

De HOKA Mach 5 in detail

HOKA Mach 5
PROFLY+ tussenzool geeft veel demping en energieteruggave
Jacquard Engineered mesh bovenwerk zorgt voor een beter ademend vermogen.
“Heel flare” hielkap die zorgt dat er geen druk op de achillespees komt.

Flashback

De HOKA Mach 4 was vorig jaar één van de populairste schoenlanceringen. Dit kwam door de vele aanpassingen waardoor de Mach 4 de ideale schoen zowel tempolopen als duurlopen werd. Lopers waardeerden het lichte gewicht in combinatie met de responsieve PROFLY-tussenzool. Bovendien was de “eerste indruk” indrukwekkend. De pasvorm was perfect rondom de middenvoet en de schoen voelde licht aan de voeten.

In het voorjaar zagen we de lancering van de HOKA Supersonic, wat je eigenlijk de HOKA Mach 4.5 zou kunnen noemen want de schoen was een doorontwikkeling van de Mach 4. De Supersonic had een ProFly+ tussenzool die we kennen van onder andere de HOKA Carbon X, de carbonschoen van HOKA voor de marathon en langer. PROFLY+ is een tweedelige middenzool die zorgt voor een gedempte landing en responsieve afzet.

Je zou de Mach 5 het kind kunnen noemen van de Mach 4 en de HOKA Mach Supersonic. Innovaties uit beide schoenen zijn gecombineerd voor de 5e editie van de Mach.

Shop de HOKA Mach 5
Technische specificaties HOKA Mach 4
Offset
5 mm
Gewicht Heren
ca. 232 gram
Gewicht Dames
ca. 192 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoen
Type demping
EVA + PROFLY
Technische specificaties HOKA Mach 5
Offset
5 mm
Gewicht Heren
ca. 232 gram
Gewicht Dames
ca. 192 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoen
Type demping
EVA + PROFLY+

Waarom de Mach 5 voor jou geschikt is

Waarom zou je voor de Mach 5 kiezen? Wij hebben drie goede redenen waarom de Mach 5 binnenkort in jouw schoenenkast moet staan.

• Je wilt een lichtgewicht loopschoen voor dagelijkse trainingen. Met slechts 232 gram op de weegschaal is de Mach 5 een van de lichtste dagelijkse loopschoenen. De schoen voelt niet alleen licht door het gewicht, maar ook door een Early-Stage Rocker (ronde zool) en het responsieve PROFLY+ in de tussenzool.
• Als je een wedstrijdschoen zonder carbonplaat zoekt. De Mach 5 wordt ook wel de Carbon X genoemd zonder carbonplaat. Het nadeel van carbon kan de impact zijn op je kuiten. De Mach 5 heeft geen carbonplaat en is daardoor vriendelijker voor je lichaam.
• Je bent van plan een halve marathon te lopen. De Mach 5 is een ideale schoen voor de halve marathon, omdat de schoen veel demping heeft. Een beginnende loper zou de Mach kunnen gebruiken als “finish schoen” terwijl een snelle loper de Mach 5 ook zou kunnen inzetten voor het verbreken van zijn of haar persoonlijk record.

HOKA Mach 5
HOKA Mach 5

Fly like a Pro

De grootste verandering in de HOKA Mach 5 is de update van de bovenste tussenzool van PROFLY naar PROFLY+, net zoals eerder bij de Mach Supersonic gebeurde. Door het toevoegen van deze demping voelt de HOKA Mach 5 zachter en responsiever aan dan de vorige versie. Maar wat is responsiever? Dit betekent simpelweg dat je meer energie terugkrijgt uit de schoen. Tijdens het lopen heb je meer het gevoel dat je op een trampoline staat. De onderste laag van de Mach 5 bestaat uit EVA-rubber, dit is een ietwat stugger materiaal. Het voordeel van de gecombineerde PROFLY+ en EVA-foam zool is dat de Mach 5 niet mega zacht is en daardoor geschikter voor tempotrainingen.

3 andere veranderingen

“Never change a winning team” moeten ze bij HOKA hebben gedacht, want naast de vernieuwde tussenzool zijn de andere updates minder groot. We nemen overige updates even door:

• Een vernieuwd Jacquard Engineered mesh bovenwerk zorgt voor een beter ademend vermogen.
• De stevige hoge hielkap met de zogenoemde “heel flare” is gebleven dit zorgt ervoor dat er geen druk op de achillespees komt. De binnenkant van de hielkap heeft een zachtere bekleding gekregen voor een optimale pasvorm.
• De schoenlip is dunner gemaakt en geeft een “wedstrijdschoen” gevoel. Hiermee wordt gewicht bespaard en bovendien is er geen druk op de wreef.

 

HOKA Mach 5

HOKA Fly Family

De loopschoenen van HOKA zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: Glide, Fly en Sky. De schoenen in de Fly-collectie zijn lichtgewicht en gericht op snelheid. Schoenen die in deze categorie vallen zijn onder andere de Rincon 3, de Carbon X en de Rocket X. De Carbon X en Rocket X zijn beide carbonschoenen gericht op het lopen van wedstrijden. De Rocket X draag je vooral tijdens 5 en 10km wedstrijden terwijl de Carbon X zich meer leent voor marathons en zelfs ultra’s.

“Wat is nu het verschil tussen de HOKA Rincon en HOKA Mach?”; is een veelgestelde vraag van veel lopers. Het grote verschil is de demping. De Rincon 3 is wat zachter door een volledige EVA-tussenzool. Dat maakt de schoen ook wat geschikter voor het lopen van hele marathons. De Mach 5 heeft een tussenzool bestaande uit PROFLY+ & EVA-foam wat iets reactiever is en daarmee ideaal voor tempotrainingen en intervallen.

Shop de HOKA Mach 5

Eindsprint

Als je fan was van de HOKA Mach 4, dan zal je de HOKA Mach 5 zeker waarderen omdat de schoen iets zachter is geworden, maar verder heeft de schoen alle karaktereigenschappen behouden namelijk: lichtgewicht, responsief en dus een hele fijne temposchoen. De HOKA Mach 5 is vergelijkbaar met de ASICS Novablast 2, Saucony Endorphin Shift 2 en de adidas SL20.3, wat allemaal lichtgewicht loopschoenen zijn die ideaal te gebruiken zijn voor tempotrainingen en duurlopen.

Ben je benieuwd hoe de nieuwe Saucony Mach aanvoelt? Kom een keer langs in een van onze winkels voor een gratis loopanalyse. Onze product experts in de winkel testen op de shoeadvisor of de schoen geschikt is voor jou. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

HOKA Mach 5
Shop de

HOKA Mach 5 dames

HOKA Mach 5
Shop de HOKA Mach 5 dames
Shop de

HOKA Mach 5 heren

HOKA Mach 5
Shop de HOKA Mach 5 heren
Zie ook

Alles van HOKA

HOKA
Shop HOKA