Skip to main content

Hoewel ASICS niet direct een antwoord had op de carbon-revolutie in de loopwereld, lanceerde het merk in 2021 de METASPEED Sky en METASPEED Edge. Met succes, want atleten Bart van Nunen en Koen Naert liepen op deze Sky tijdens de halve marathon van Dresden beide een PR. Inmiddels zijn we een jaar verder en is het na veel onderzoek en testen tijd voor een update. Wij vlogen met ASICS mee naar Málaga om de lancering van de nieuwe METASPEED + bij te wonen, kregen een deep dive in het product en waren getuigen van de META : Time : Trials waar diverse topatleten hun PR aanvielen.

Shop Metaspeed Sky +Shop Metaspeed Edge +

Wat is ook alweer het verhaal achter de twee modellen? Of beter gezegd: waarom zijn er twee versies ontworpen? Uit onderzoek van ASICS blijkt dat er twee typen lopers zijn als het gaat om het opvoeren van tempo. De ene groep ontwikkelt snelheid door langere passen te maken. Deze groep omvat het grootste aantal en is dus de meestvoorkomende loopstijl. De andere groep voert het tempo op door een hogere pasfrequentie. Zo gezegd is de METASPEED Sky + geschikt voor de eerste groep en de METASPEED Edge + voor de tweede.

Metaspeed Sky + & Edge +

Metaspeed +
De carbon plaat ligt dichterbij de voet
De carbon plaat ligt wat lager in het foam
Compressie wordt gelijkmatig verdeeld
Lokale compressie
4% meer foam dan de voorganger
16% meer foam dan de voorganger

Kan het nog sneller?

Hoewel bewezen is dat een carbon-plaat in de tussenzool resulteert in records, weten we dat het foam eromheen minstens zo belangrijk is. In de METASPEED lijn zien we dat het FlyteFoam BLAST TURBO Foam wordt gebruikt. Dit materiaal, dat op basis van nylon is ontwikkeld, is het lichtste foam dat ASICS gebruikt en zorgt voor de hoogste rebound. BLAST Foam kennen we al wat langer en is in een groot deel van de ASICS loopschoenen te vinden. Zo hebben we het FF BLAST dat verwerkt is in de Cumulus en Kayano, FF BLAST+ dat we terugzien in de Nimbus en dus het snelle FF BLAST Turbo. Het Turbo Foam is 30% veerkrachtiger dan het reguliere foam. Het geeft beide METASPEED schoenen een zacht en bouncy gevoel welke in combinatie met de carbon plaat voor een stuwende beweging naar voren zorgt.

ASICS Metaspeed+
ASICS Metaspeed+

Upper

Zowel de Sky + als de Edge + zijn voorzien van een geheel nieuw “motion wrap” bovenwerk. Dit materiaal is lichter, zorgt voor een nog meer ademend vermogen en is op verschillende punten extra verstevigd om zo perfect de voeten te omsluiten. Daarnaast zijn de veters opnieuw ontworpen. Deze hebben een ribbelige structuur wat er voor zorgt dat ze minder schuiven en dus blijft de knoop goed op zijn plek zitten. Het bovenwerk van de METASPEED Sky + en METASPEED Edge + is exact hetzelfde, hierin zijn geen verschillen in tegenstelling tot de opbouw van de tussenzool.

Sky vs edge

Wat is dan wel het verschil tussen de Sky en de Edge. Zoals eerder aangegeven vallen de meeste lopers onder de groep die snelheid opbouwen door langere passen te maken. Deze groep worden de ‘Stride Runners’ genoemd en kunnen het beste gaan voor de METASPEED Sky. De carbon plaat in dit model ligt dichter tegen de voet aan. Onder de plaat zit dus meer foam welke tijdens belasting meer energie teruggeeft. De Edge + daarentegen is ontworpen voor de ‘Cadence Runners’ die snelheid opbouwen met een hogere pasfrequentie. De carbon plaat ligt hier ook wat hoger dan zijn voorganger maar niet zo hoog als bij de Sky +. De positie van de carbon plaat zorgt ervoor dat het foam meer compressie kan opbouwen en hierdoor meer energie kan teruggeven. De plaat heeft een agressieve curve welke ervoor zorgt dat je sneller af kunt wikkelen.

ASICS Metaspeed+

ASICS : META : Time : Trials

Tijd om de schoen in actie te zien. En hoe! Tijdens de META : Time : Trials op 24 april in Málaga werden de ASICS atleten uitgedaagd om hun persoonlijk record aan te vallen. Geïnspireerd door de tijdritten van de Tour de France en een goedgekeurd parcours voor records door World Athletics. Hierdoor tellen alle PB’s en records die gelopen worden officieel. De race bestond uit 3 series: de halve marathon, 10km en 5km. Niet alleen werd er gejaagd op een PB, ook probeerden sommige atleten het nationale of zelfs het Europese record te verbreken. Het Europese Record werd jammer genoeg nét niet gehaald, maar Eilish McColgan liep met 14:43 een UK Record op de 5km en veel atleten mogen een nieuw PR noteren.

Fact: maar 10% van de atleten liepen op Edge +
ASICS Metaspeed+

Wat vinden de atleten?

Tijdens het event in Málaga schoven wij aan tafel bij topatleet Koen Naert die gespecialiseerd is in de marathon. Wat vindt hij van de nieuwe METASPEED? “Ik ben onderdeel van het ontwikkelingsproces en het is altijd wel even schrikken of nou ja uitkijken naar de nieuwe prototypes. Het is mooi om te zien, maar soms denk je dan ah jammer deze ontwikkeling is voor mij niet perse een verbetering. De afrol van de uiteindelijke Edge + is voor mij wel veel beter dan het laatste prototype.” Koen liep tijdens de Time Trials als een van de weinige op de METASPEED Edge +. “Ik heb meer vertrouwen in de Edge en kan mijn natuurlijke loopstijl daar beter op uitvoeren. Sommige atleten willen graag een heel directe schoen dus die zullen denk ik wat meer neigen naar de Edge. Ik houd bijvoorbeeld heel erg van de bounce in de Sky maar als je alle plusjes en minnetjes bij elkaar optelt kwam ik uit op meer plusjes bij de Edge.”

Zijn doel

Een ander punt dat Koen aanhaalde was de plaatsing van de carbon plaat. “De plaat zit in Edge + een stuk lager. Bij de Sky zit de plaat voor mij persoonlijk iets te hoog en voel ik hem te snel. Maar Jill Holterman vertelde mij bijvoorbeeld dat ze hem helemaal niet voelde. Dus ik kan wel begrijpen als je van dat pop gevoel houdt, dat het heel fijn is om met de Sky te lopen.” Dit jaar staat het EK in München op de planning en daar zal Koen proberen zijn titel te verdedigen op de ASICS METASPEED Edge+. Maar wat is dan zijn ultieme loopdoel? “Als ik zie dat mijn eeuwige concurrenten Abdi Nageeye en Bashir Abdi een medaille pakken op de Spelen dan denk ik wel dat wil ik ook! Maar alles moet meezitten en ik moet gewoon nog heel wat stappen zetten om op dat niveau te komen. Ik zit daar momenteel nog niet, daar moet ik ook gewoon eerlijk in zijn. Maar we zitten nu in 2022 en het is pas ik 2024 dus wie weet. Abdi en Bashi hebben in twee jaar tijd ook veel stappen gezet dus misschien komen die er voor mij ook nog aan. We will see, the future will tell.”

ASICS Metaspeed+
Technische specificaties Metaspeed Sky +
Offset
5 mm
Gewicht
ca. 205 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
FlyteFoam BLAST Turbo
Technische specificaties Metaspeed Edge +
Offset
8 mm
Gewicht
ca. 210 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
FlyteFoam BLAST Turbo

Shop

ASICS
Metaspeed Sky +

metaspeed sky
Shop nu

Shop

ASICS
Metaspeed Edge +

metaspeed egde
Shop nu

Shop

De collectie van
ASICS

ASICS logo
Shop ASICS