Skip to main content

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Je kunt met een schone lei beginnen; pogingen uit het verleden doen er niet meer toe. Wat wil jij bereiken in 2018 op het gebied van hardlopen? Make it happen!

Naar een doel toewerken, maakt het hardlopen uitdagender. Hoe groot dat doel is, is minder relevant. De één streeft ernaar om aan het eind van het jaar 5 km achter elkaar te hardlopen, de ander wil bij de marathon onder de 3 uur finishen… Laat je niet intimideren door de ambities van ervaren lopers. Dit gaat om een afspraak tussen jou en jezelf. Wat je persoonlijke doel voor 2018 ook is, de volgende tips zullen je zeker helpen.

1. Specificeer je doel

In de roes van de feestdagen stelt de mens vaak grote eisen aan zichzelf. Dat is niet per se verkeerd, maar daarmee maak je de kans op teleurstelling groter dan de bedoeling is. Vaak komt het erop neer dat er een enorme wijziging in het gedrag nodig is (‘ik ga niet meer drinken!’) zonder dat daarvoor een degelijk stappenplan is opgesteld. Hetzelfde geldt voor hardlopen. Het is verleidelijk om te roepen dat je voortaan 4x keer per week gaat sporten, maar als je dit niet gewend bent, dan is de kans groot, dat je dit een keer niet haalt en jezelf teleurstelt. Formuleer liever een doel waar je naartoe kunt werken, bijvoorbeeld: ik wil dit jaar 10 km achter elkaar kunnen hardlopen.

2. Maak een stappenplan

Een stappenplan vergroot de kans om je doel te behalen en je goede voornemen te doen slagen. Het zorgt ervoor dat er geen radicale verandering in levenswijze noodzakelijk is, maar dat je met een realistische opbouw je doel kunt behalen. In het geval van hardlopen is dit extra belangrijk, want door je trainingen goed op te bouwen, verklein je de kans op blessures. Een stappenplan opstellen, klinkt moeilijker dan het is. Sterker nog, grote kans dat iemand er al één voor je gemaakt heeft. Er bestaan namelijk al talloze trainingsschema’s voor het lopen van een specifieke afstand. Kijk bijvoorbeeld eens bij de gratis eBooks van All4running.

3. Zorg voor de juiste uitrusting

Het fijne van hardlopen is dat je niet bent gebonden aan een sportschool of trainingslocatie. Als je over de juiste uitrusting beschikt, kun je in principe overal jouw sport beoefenen. Dit vergroot de kans om je doel te behalen. Aangezien je geen geld kwijt bent aan een lidmaatschap van een vereniging of abonnement op de sportschool is het verstandig om in plaats daarvan een goede investering te doen in je uitrusting. Met name de juiste schoenen zijn erg belangrijk om blessures te voorkomen en je doel te behalen. Kom daarom langs in één van de winkels van All4running voor een analyse op de Shoe Advisor. Onze hardloopspecialisten kijken met behulp van een gratis loopanalyse welke hardloopschoenen voor jou geschikt zouden zijn.

4. Meet en deel je vorderingen (of tegenslagen)

Ook al werk je naar je eigen doel toe en doe je dit waarschijnlijk helemaal in je eentje, besef wel: je bent niet alleen! Talloze anderen zijn voor jou gegaan, of leggen momenteel dezelfde route af. Het helpt daarom om contact te leggen met andere lopers. Lopers vormen een hechte community: ze steunen elkaar door dik en dun. Dat motiveert. Niet alleen door de complimenten die je na elke training ontvangt, maar ook door de bemoedigende woorden die je na een tegenslag ontvangt. Sluit je bijvoorbeeld aan bij één van de Facebook-groepen voor hardlopers. Of maak een account aan op Strava en deel je trainingen. In de All4running-groep op Strava vind je genoeg andere Nederlandse/Belgische lopers. Door je trainingen op te slaan, krijg je op lange termijn een mooi beeld van de afstanden die je loopt en de snelheid waarmee je dit doet.

5. Beloon jezelf!

Deel je hoofddoel op in een aantal subdoelen. Op die manier besef je pas echt dat je vooruitgang boekt en wordt je uitdaging behapbaar. Vergeet vooral niet jezelf te belonen na het behalen van een nieuwe mijlpaal. Doe dit bijvoorbeeld met een nieuwe, mooie en nog comfortabelere hardloopbroek. Dit helpt bovendien om je eerstvolgende subdoel te behalen. Zoek je een mooie beloning voor het behalen van je einddoel? Denk dan eens aan een sporthorloge. Dat is niet alleen een pronkstuk dat je dagelijks herinnert aan je behaalde prestatie, maar ook een handig hulpmiddel dat je op weg helpt om ook je doel voor het daaropvolgende jaar te behalen.