Skip to main content

De wereld van ultramarathons en trailrunning

Dynafit Großglockner

Road to Transalpine

In aanloop naar de Transalpine 2024, die begint op 7 september, volgen wij twee lopers die zich onderdompelen in de wereld van ultramarathons. Stephan en Camille gaan namelijk deelnemen aan de Grossglockner Trail Run in Oostenrijk. Hoewel de twee zelf niet meedoen aan de Transalpine, laten ze zich adviseren en inspireren door ultramarathon-loopster Janneke Scherpenhuyzen. Zij gaat wel deelnemen aan de zevendaagse reis door de alpen en neemt Camille en Stephan mee in haar ervaring. Op deze manier kunnen zij optimaal presteren tijdens hun eigen ultramarathon.

Meet the team

TRIATLEET

CAMILLE CHOLBI

“Wonend in Nederland is de voorbereiding op de Grossglockner Trail een uitdaging! Dus ging ik op zoek naar de hoogteverschillen op de meest geschikte plekken. Ik heb veel aan trailrunning in de duinen gedaan omdat het werken in het zand ook erg veeleisend is, vooral als het gaat om het beklimmen van het duin. Hierdoor ontwikkel ik mijn kracht en versterk ik ook mijn gewrichten. Ik heb ook deelgenomen aan de Ifrane Cedars Ultra-trail – 100KM (Marokko) waarvan ik denk dat het mij veel zal helpen qua weerstand tegen inspanning.”

ULTRALOPER

Stephan Schulze

“Vorig jaar heb ik mijn eerste 2 races in het hooggebergte gehad, een geheel nieuwe ervaring, ik was op slag verliefd. De rust, de natuur, de technische trails en de weerbarstigheid van het weer. De afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat mijn hersteltijd heel wisselvallig is en vooral meestal langer dan ik denk. Dit betekent dat ik flexibel moet kunnen omgaan met de manier waarop ik train richting de Grossglockner. Omdat ik eigenlijk het hele jaar door train, leg ik niet veel focus op algehele fitheid, deze is voldoende om de race te kunnen uitlopen. Ik focus me voornamelijk op het trainen van hoogtemeters, fysieke kracht en het hebben van de juiste gear.”

Camille

Hoe heb jij je voorbereid op de Grossglockner?
“Wonend in Nederland is de voorbereiding op de Groosglockner Trail al een uitdaging! Dus ging ik op zoek naar de hoogteverschillen op de meest geschikte plekken. Ik heb veel aan trailrunning in de duinen gedaan omdat het werken in het zand ook erg veeleisend is, vooral als het gaat om het beklimmen van het duin. Hierdoor ontwikkel ik mijn kracht en versterk ik ook mijn gewrichten. Ik heb ook deelgenomen aan de Ifrane Cedars Ultra-trail – 100KM (Marokko) waarvan ik denk dat het mij veel zal helpen qua weerstand tegen inspanning (en ook tegen hitte als dat het geval is!). Ik heb er alleen spijt van dat ik niet meer de gelegenheid heb gehad om met trailstokken te trainen. Ik ga ze nog steeds meenemen op de racedag, omdat ik denk dat het me veel zal helpen qua ondersteuning, zowel bergop als bergaf. Een cruciaal punt voor mij zal de voeding zijn, ter compensatie van het energieverbruik dat verband houdt met inspanning, maar ook met hoogte- en temperatuurverschillen.”

Wat is jouw verwachting van de race?
“Ik stel geen specifiek doel qua tijd, behalve dat ik vóór de tijdslimiet van 16 uur over de finish en op mijn 2 benen kom. Vorig jaar heb ik deelgenomen aan de Transalpine (RUN2), een wedstrijd in 2 etappes over twee dagen, waardoor ik een goede instap kreeg in het trailrunnen in het hooggebergte. Dit jaar verleg ik mijn grenzen (steeds opnieuw!) aangezien het mijn eerste ultratrail (boven de 50 km) in het hooggebergte zal zijn. Ik ben zowel erg gemotiveerd als tegelijkertijd een beetje angstig, vooral in verband met het negatieve hoogteverschil van 4000 meter. Ik ben meer een klimmer! Ik denk dat mijn Dynafit-uitrusting en een beetje vertrouwen (op de afdaling) zullen helpen.”

“Ik verwacht een buitengewoon nieuw avontuur, met grandioze landschappen, ups en downs, waar ik nog sterker uit zal komen. Het is ook delen omdat ik met Stephan zal starten en ik hoop dat we samen enkele beklimmingen zullen delen (ik heb het niet over de afdalingen waar hij mij zeker zal kwijtgeraakt zijn!). Ik kan niet wachten om te beginnen! ”

Stephan

Hoe heb jij je voorbereid op de Grossglockner?
“Vorig jaar heb ik mijn eerste 2 races in het hooggebergte gehad, een geheel nieuwe ervaring, ik was op slag verliefd. De rust, de natuur, de technische trails en de weerbarstigheid van het weer. Tijdens deze races kwam ik erachter dat het als ‘flatlander’ toch echt wel even andere koek was. “De learnings die ik hieruit heb gehaald heb ik toegepast op mijn voorbereiding voor de Grossglockner.”

“De afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat mijn hersteltijd heel wisselvallig is en vooral meestal langer dan ik denk. Dit betekent dat ik flexibel moet kunnen omgaan met de manier waarop ik train richting de Grossglockner. Omdat ik eigenlijk het hele jaar door train, leg ik niet veel focus op algehele fitheid, deze is voldoende om de race te kunnen uitlopen. Ik focus me voornamelijk op het trainen van hoogtemeters, fysieke kracht en het hebben van de juiste gear. Mijn training staat in het teken van ‘compacte’ hoogtemeters maken, dit doe ik door middel van trap trainingen in Castricum en Schoorl. De trappen die zich hier bevinden zijn tussen de 30 en 50 meter hoog en hebben een flink stijgingspercentage. Hierdoor kan ik op relatief korte afstand, 1 km rond de 300 hoogtemeters maken. Dit overstijgt het aantal hoogtemeters per km van de Grossglockner. De ondergrond is natuurlijk niet vergelijkbaar en in de bergen zal er minder zuurstof zijn, maar op deze manier kan ik de spieren in mijn benen wel voorbereiden op de impact van stijgen en dalen.”

“Daarnaast heb ik de afgelopen periode veel focus gelegd op het lichamelijk sterker worden. Omdat we tijdens de race waarschijnlijk wel 10 uur actief op de been zijn, is het belangrijk om fysiek sterk te zijn. De afgelopen maanden heb ik dan ook veel aandacht besteed aan mijn core, maar ook de rest van mijn bovenlichaam. Ik merk dat ik hierdoor langer technisch beter kan blijven lopen, ook als de vermoeidheid toeslaat.”

Wat is jouw verwachting van de race?
“Een prachtige race, ik hou van de bergen, ik hou van het klimmen maar vooral van het dalen!” Ook ben ik erg benieuwd hoe mijn lichaam omgaat met 3500+ hoogtemeters, dit zijn er namelijk meer dan ik ooit in één race heb gelopen. Ik denk dat acceptatie hierin een belangrijke rol gaat spelen. Acceptatie van de vaste gegevens zoals afstand en hoogtemeters maar bovenal acceptatie van het feit dat het hoogstwaarschijnlijk op een gegeven moment pijn gaat doen. Als het me lukt om de pijn en vermoeidheid te omarmen, denk ik dat ik een prachtige dag tegemoet ga. We gaan met een fantastisch team naar Oostenrijk en om dit samen met hen te mogen beleven en delen maakt het extra speciaal. Ik ben er klaar voor!”

Over Dynafit

Dynafit is een toonaangevend merk dat gespecialiseerd is in het produceren van hoogwaardige trailrunningschoenen, kleding en accessoires. De naam “Dynafit” is een combinatie van de woorden “dynamic” (dynamisch) en “fit” (passen). Het doel van de oprichter was om innovatieve producten te bieden die de prestaties en veiligheid van sporters zouden verbeteren. De Dynafit trailschoenen onderscheiden zich door een uitstekende grip, lichtgewicht ontwerp en duurzaamheid.

Welke Dynafit trailschoen moet je kiezen? Dat is afhankelijk van wat voor type trailrunner jij bent. Bovendien, wat voor trailrun ga je lopen? Is het een trailrun met veel hoogtemeters of ga je ook veel trails lopen met verharde ondergrond? Ontdek welke schoenen bij jou passen in de Dynafit koopgids.

Bekijk Dynafit koopgids

Trailschoenen

Shoppen

Trailkleding

Shoppen

Accessoires

Shoppen

Rugzakken

Shoppen