Skip to main content

Alles over verschillende soorten schoenen

Hoe kies je de juiste

loopschoenen?

Het belang van goede loopschoenen

Je voorkomt er blessures mee, verkleint het risico op overbelasting en beleeft er een fijnere loopervaring door: het kiezen van de juiste loopschoenen heeft veel invloed op je loopplezier. Maar hoe weet je welke loopschoenen voor jou geschikt zijn? We leggen uit wat het verschil is tussen antipronatieschoenen en neutrale schoenen en beschrijven de verschillende typen loopschoenen.

Antipronatieschoenen vs. neutrale schoenen

Bij het kiezen van loopschoenen is het belangrijk om rekening te houden met jouw pronatie: de mate waarin de enkel bij het afwikkelen van de voeten naar binnen zakt. Er zijn grofweg twee soorten pronatie.

Er is sprake van overpronatie wanneer de enkel bij het afwikkelen wat naar binnen zakt. Lopers die overproneren hebben loopschoenen nodig die de overpronatie verminderen: zogenaamde antipronatieschoenen. Deze schoenen, bijvoorbeeld uit de New Balance 860-serie, bevatten aan de binnenkant extra ondersteuning. Ze voorkomen daardoor dat de enkel teveel naar binnen zakt en verkleinen zo de kans op blessures.

Als de enkel bij het afwikkelen niet naar binnen zakt en de voet mooi recht blijft, is er sprake van neutrale pronatie. Lopers die neutraal proneren hebben geen extra ondersteuning nodig en lopen het beste op neutrale loopschoenen zoals die uit de New Balance 880-serie.

Shop antipronatieShop neutraal

Typen loopschoenen

Als je op zoek gaat naar nieuwe loopschoenen, is het van belang dat je rekening houdt met je loopdoel en je looppatroon. We maken onderscheid tussen allround loopschoenen en wedstrijdschoenen. Ben je fanatiek loper en wil je schoenen die jou een nieuw PR moeten gaan opleveren? Kijk dan eens naar een paar lichte wedstrijdschoenen. Begin je net met lopen en wil je schoenen die jou ondersteunen bij een relaxte run? Kies dan allround schoenen waar je elke dag mee op pad kunt.

Iedere loper heeft een eigen manier van lopen en afwikkelen. Grofweg zijn er drie soorten lopers: haklanders, midvoetlanders en voorvoetlanders. Voor deze drie verschillende looppatronen zijn bepaalde schoenen beter dan andere. Sommige schoenen hebben meer demping in de hak en andere juist in de voorvoet. Houdt bij het kiezen van je schoenen rekening hiermee, zodat je schoenen jou de ondersteuning bieden die je nodig hebt. Dat verkleint de kans op blessures en overbelasting.

Shop allroundShop wedstrijd

Hulp bij het kiezen van de juiste schoenen

Het kiezen van loopschoenen die bij jouw voeten en loopstijl passen, kan lastig zijn. Ook als je weet of je overproneert of niet, is er nog altijd een ruim assortiment aan loopschoenen waaruit je kan kiezen. Bij All4running kun je filteren op soort schoenen, merk en maat. Zo kun je de keuze voor jezelf al iets makkelijker maken. Daarnaast kun je op onze blog reviews over de nieuwste schoenmodellen terugvinden. Heb je toch nog vragen over de schoentypes of twijfel je tussen een aantal modellen? Laat je dan adviseren door onze klantenservice.

Neem contact op