Skip to main content

All4running X adidas

Road To Berlin

BMW BERLIN MARATHON

Hoe bereiden 3 verschillende lopers zich voor op dit unieke evenement?

Zondag 24 september 2023 klinkt het startschot van de BMW Berlin Marathon. In de Road To Berlin volgen wij 3 atleten en hun trainer in hun voorbereidingen.

COUNTDOWN TO BERLIN

2023/09/24 09:01:00

SANDER HOOGENDOORN

‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met de marathon.’ Radio-DJ Sander Hoogendoorn (35) staat in Berlijn aan de start van zijn derde marathon en maakt een podcast over lopen én een coole playlist om je kilometers een fijne beat te geven. Over die haat/liefde: ‘Het is cool dat je in die lange afstand alle fases van je leven lijkt tegen te komen. Je gaat optimistisch van start, dan gebeurt er iets waardoor het wat minder gaat – of juist ineens veel beter. Alle emoties komen voorbij; er gebeurt van alles en je moet aan de juiste knoppen zien te draaien. Zijn doel op 24 september is het verbeteren van zijn persoonlijk record van 3:40 uur. Er mag een flink eind af: hij wil graag 3:20 lopen.

EVA CLEVEN

‘Hoe zou het zijn om een marathon te lopen?’, vroeg Eva Cleven (36) zich af. Als kind sportte Eva veel en vaak; ze deed op hoog niveau aan hockey en zat op de dansacademie. ‘De dansacademie was fysiek en mentaal zo zwaar dat sport voor mij niet meer leuk was om te doen. Ik vind het ingewikkeld om iets niet op een hoog niveau te doen. Ik moet ergens echt voor gaan. Nu ik train voor Berlijn, merk ik dat mijn lijf is opgegroeid met veel sport.’ De marathon is een avontuur waar ze tegenop ziet en tegelijkertijd naar uitkijkt. ‘Je traint voor iets, maar je doet niet precies datgene voor je voor traint’, zegt ze. ‘Je loopt niet de week ervoor even 42 kilometer om te kijken of je het wel kunt – ik ga iets doen wat ik nog nooit eerder heb gedaan.’

RAOUNAK KHADDARI

Raounak Khaddari (29) loopt in Berlijn haar zevende marathon. Lopen is voor haar zichzelf uitdagen én genieten – en een moment om weg te zijn van haar werk. Raounak werkt als journalist bij Het Parool en schrijft vooral over onderwijs en jongvolwassenen. Haar eerste marathon liep ze tien jaar geleden in New York. ‘Nu ga ik het voor het eerst serieus aanpakken: ik wil graag onder de 3:45 uur lopen.’ Haar persoonlijk record is nu 4 uur en 15 seconden. ‘Dat doet pijn, die 15 seconden!. Echt verschrikkelijk, haha!’ Het publiek geeft me de adrenaline die ik nodig heb. Als ik inzak, is dat altijd op een moment dat er niemand langs de kant staat en waar het saai is. Dat moet in Berlijn allemaal wel goed komen.’

GUESS THE RUNNING TIME AND WIN ADIZERO!

Kun jij raden welke tijden Eva, Sander en Raounak lopen in Berlijn? Als je het juist hebt, win jij een paar Adizero loopschoenen!

Meet the coach: Klaas Boomsma

Vorig jaar reisde Klaas met ons mee als loper van de Berlijn Marathon. Dit jaar mag hij zijn marathonervaring en expertise delen met het team in de rol van coach. Alle drie de atleten trainen onder begeleiding van Klaas voor de Berlijn Marathon 2023. Daarnaast zal Klaas meereizen met het team naar Berlijn voor wat laatste tips én loopt hij zelf mee als haas.

Het is de eerste keer dat Klaas Boomsma (48) iemand gaat hazen op de marathon. Vorig jaar liep hij zijn pr van 2.53:17 in Berlijn; nu zet hij zich in voor het verbeteren van het persoonlijk record van een ander. ‘Ik heb een soort naïef optimisme, het komt wel goed. Ik loop al zo lang marathons, zelf als ik kapot ga houd ik het nog wel een tijdje vol. Sander en ik lopen allebei met de Stryd, waardoor we elkaars tempo goed kunnen aanhouden.’

Klaas is dit jaar niet op zoek naar het verbeteren van zijn eigen marathontijd. ‘Ik heb wat blessures gehad, waardoor ik nu niet klaar ben om een marathon voor mezelf te lopen. Mijn hoofd vindt de jacht op een pr ook wel even genoeg. Mijn achillespeesblessure zet me even op een ander spoor; ik wandel en fiets vooral. Gelukkig heb ik het nu druk met mijn werk als trainer; ondanks dat ik zelf weinig train, zit ik wel volop in het lopen. Van die blessure maak ik een project voor mezelf: ik doe oefeningen en zorg voor behandelingen. Ik maak mijn lichaam sterker.’

Klaas geniet van training geven, van het samen toewerken naar een doel. ‘Mensen die een marathon als een verplicht nummer zien, daar kan ik niet zo veel mee. De lopers die ik train, zijn heel enthousiast. Ik mag als trainer iets overdragen waar ik zelf enthousiast over ben. Voor mij is lopen leuk, ik word er vrolijk van en ik heb er fysiek en mentaal veel baat bij. Dat zie ik ook bij de lopers die ik train: het zijn vaak mensen met drukke banen, drukke hoofden – en ik mag hen helpen hun leven leuker te maken.’

De juiste marathon gear

Wedstrijdgerichte marathonlopers bezitten vaak drie paar schoenen. Een stabiele, goed dempende schoen voor lange duurlopen op onverharde wegen, een goed dempende schoen voor alle duurlopen op de weg en een lichter, stabiel model voor snelheidstrainingen en wedstrijden.

De adidas-collectie loopschoenen kun je opdelen in twee categorieën:

Training

adidas loopschoenen voor trainingen

Ultraboost Light
De perfecte balans tussen gewicht, demping en responsiviteit.

Demping

100%

Directheid

30%
Shop nu

Solarboost 5
Less is more, de Solarboost is een betrouwbare, fijne loopschoen.

Demping

80%

Directheid

40%
Shop nu

Adistar CS 2
De Adistar CS helpt lopers te begeleiden, beschermen en te ondersteunen.

Demping

90%

Directheid

50%
Shop nu

Racing

adidas loopschoenen voor race day

Adizero Adios Pro 3
De snelle wedstrijdschoenen met carbon en het responsieve LightstrikePro-foam

Demping

80%

Directheid

80%
Shop nu

Prime X 2 STRUNG
Deze schoenen zorgen voor optimaal comfort, zelfvertrouwen en stabiliteit.

Demping

100%

Directheid

100%
Shop nu

Boston 12
Voor je snelle duurtrainingen, intervallen en eventueel wedstrijden

Demping

80%

Directheid

70%
Shop nu

Dé marathon checklist

Wil je zeker weten of je aan alles gedacht hebt? Download dan deze handige checklist.

Bekijk checklist

Lees alles over sportvoeding

onze top 10
marathon tips