Skip to main content
Rugzakken voor hardlopen
De beste hardlooprugzakken

Productreview

De 5 beste looprugzakken

looprugzakken zijn ideaal als je van plan bent om lange afstanden te lopen. Zo kan je een bidon, sportvoeding of andere spullen makkelijk meenemen. Of je nu traint voor een marathon of een trailrun, een looprugzak is essentieel als je ten alle tijden wilt drinken en eten. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een looprugzak? In dit blog vertellen we je de voordelen van looprugzakken, behandelen we de meest gestelde vragen en sluiten af met een top 5 beste rugzakken voor lopen.

Shop looprugzakken
Rugzakken voor rennen

3voordelen van een looprugzak

Opsomming1

Altijd genoeg drinken meenemen

Elke looprugzak heeft mogelijkheden om water mee te nemen. Bij het ene vest kan je twee soft flasks van 500 ml meenemen en bij een ander vest is er een compartiment met een 1,5 liter waterzak. Er is een lange slang verbonden aan de waterzak zodat je gemakkelijk kunt drinken zonder te stoppen tijdens het lopen. Er bestaan ook looprugzakken waarbij je zowel zachte flessen kan meenemen als een volledige waterzak van 1,5 tot 2 liter. Een waterzak wordt ook wel een “bladder” genoemd.

Opsomming 2

Opbergmogelijkheden voor al jouw spullen

De meeste rugzakken voor lopen hebben ook ruimte voor het meenemen van sportvoeding, betaalpassen en droge kleding. Bij sommige trailvesten zijn er zakken met een ritsvak zodat je een mobiele telefoon veilig kunt opbergen. De wat duurdere rugzakken hebben zakken op de borst, middel en achterkant zodat je makkelijk bij je spullen kunt.

Opsomming 3

Grote rugzakken voor grote avonturen

Ben jij liefhebber van trailrunning of loopwedstrijden verspreid over meerdere dagen? Bij zogenaamde “multi stage races” ben je verplicht om een aantal liter water mee te nemen, omdat er minder verzorgingsposten zijn. Bij uitdagende trails moet je tevens vaak trailstokken meenemen, navigatieapparatuur, extra schone kleding en extra sportvoeding. Dan heb je natuurlijk meer ruimte nodig. Er bestaan looprugzakken met extra veel volume, zodat je meerdere dagen op pad kunt. Denk hierbij aan het Mountain Vest van het merk Ultimate Direction.

Hardlooprugzak trail
Rugzakken voor rennen
Hardlooprugzak trail
"Voor elke type loper is er een geschikte looprugzak te vinden. Ben je pas net begonnen met het lopen van lange afstanden of ben je al een paar jaar een fanatieke marathonloper?"

Daan Glorie – Productexpert

De beste rugzakken voor hardlopen

4vragen en antwoorden over looprugzakken

Opsomming1

Waarom kies je voor een looprugzak?

Er zijn looprugzakken voor verschillende afstanden. Hoe langer je gaat lopen, hoe meer je wilt meenemen. Denk hierbij niet alleen aan sportvoeding, maar ook aan droge kleding, een waterdicht loopjack of een petje tegen de zon of regen. Houd rekening met de hoeveelheid water of drinken dat je wil meenemen. Een algehele stelregel is dat je ongeveer 500 ml per uur wil drinken. Uiteraard is dit afhankelijk van verschillende factoren, maar het aanvullen van vocht is belangrijk om goed te presteren. Vraag jezelf dus af wat je wilt meenemen en hoeveel ruimte daar ongeveer voor nodig is.

Opsomming 2

Voor welke afstand wil je een looprugzak aanschaffen?

Voor elke type loper is er een geschikte looprugzak te vinden. Ben je pas net begonnen met het lopen van lange afstanden of ben je al een paar jaar een fanatieke marathonloper? Het merk Salomon heeft looprugzakken voor verschillende lopers. Zie hieronder de drie verschillende categorieën rugzakken:

  • Active Skin
    Deze looprugzakken zijn geschikt voor de beginnende loper die graag langere afstanden wil gaan lopen. De Salomon Active Skin 8 set heeft 8 liter inhoud en is voorzien van twee zachte drinkflessen van 500 ml.
  • Advanced Skin
    Deze looprugzakkencollectie gericht op de gevorderde loper of trailrunner die aan wedstrijden wil deelnemen zoals marathons en trailruns. De Advanced Skin 12 set heeft een inhoud van 12 liter, heeft 2 zachte drinkflessen en bij deze rugzak kan je stokken meenemen door de lussen aan de achterzijde.
  • Sense Pro
    De Salomon Sense Pro collectie bestaat uit lichtgewichte rugzakken, gericht op snelheid en comfort. Deze functionele looprugzakken hebben veel opbergmogelijkheden en zijn gemaakt van lichtgewichte materialen die effectief zweet afvoeren. De Sense Pro 10 is een van de meest uitgebreide looprugzakken met drinkflessen, een groot achtervak met een inhoud van 10 liter en een fluitje voor noodsituaties.
Opsomming 3

Wil je lopen met een waterzak of soft flasks?

Er zijn looprugzakken die worden geleverd met zachte drinkflessen en rugzakken met een compartiment voor een zogenaamde bladder. Een bladder is een waterzak waar je water of sportdrank in kunt doen en waar vaak een lange slang aan vastzit zodat je makkelijk kunt drinken en niet hoef te stoppen. De Nathan Quick Start 3 liter heeft een waterzak van 1,5 liter en een telefoonzakje met ritssluiting aan de voorkant. De slang kan je eenvoudig bevestigen aan een clipje aan de voorzijde van het vest.

Opsomming 3

Zoek je een looprugzak voor dames of heren?

Er bestaan trailrugzakken voor dames en heren. De drinkvesten voor dames zijn speciaal ontworpen voor de anatomie van vrouwen. Deze rugzakken hebben vaak bredere schouderbanden en verdelen het gewicht beter over het lichaam, waardoor de belasting op de rug en schouders wordt verminderd. Zo is de Salomon Advanced Skin 5 set extra comfortabel door de brede steekzakken aan de voorkant. Let bij de aanschaf van een goede rugzak ook op de maat. Hiervoor moet je meestal de borstomvang meten zodat je vest niet te strak of te los zit.

Top 5 beste looprugzakken

Hierbij een overzicht van de top 5 trailrunning rugzakken. Deze rugzakken voor lopen staan in willekeurige volgorde. Bij elk model staat aangegeven of het vest geschikt is voor korte en/of lange afstanden.

Nathan Quick Start 3L rugzak

Nathan Quick Start 3L

De Quick Start 3L is de ideale drinkvest voor beginnende lopers. Dit vest heeft een waterreservoir van 1,5 liter en is comfortabel door de vochtafvoerende stof. Aan de voorkant zit een ritsvak voor een mobiele telefoon en er is een flessenzak aan de voorkant om een soft flask mee te nemen.

Shop Nathan Quikstart
Dynafit alpine 8 Vest

Dynafit Alpine 8 Vest

Het Alpine 8 Vest is super lichtgewicht(235 gram) en perfect af te stellen naar jouw lichaam. Dit maakt hem dan ook ideaal voor langere afstanden. Deze multifunctionele rugzak heeft 11 compartimenten die allemaal toegankelijk zijn zonder je rugzak af te hoeven doen. Tevens heeft de tas lussen voor het meenemen van stokken. Neem je minder mee? Je kunt de rugzak eenvoudig verkleinen en compacter maken.

Shop Dynafit Alpine 8 Vest
Salomon Active Skin 4set rugzak

Salomon Active Skin 4 set

De Salomon Active Skin 4 set is een drinkvest voor de beginnende (trail)runner. De strategische borstzakken hebben ruimte voor twee soft flasks van 500 ml, die worden meegeleverd met deze rugzak. In het hoofdvak past een 1,5 liter waterzak (deze wordt niet meegeleverd). De grote steekvakken aan de voorkant kan je alle sportvoeding meenemen dat je nodig hebt. Door de Sensifit technologie zit dit vest heel aangenaam op je rug en schouders.

Shop Salomon Active Skin 4 set
Ultimate Direction Mountain Vest rugzak

Ultimate Direction Mountain Vest

De Ultimate Direction Mountain Vest is ontworpen voor zeer lange trailruns en loopwedstrijden verspreid over meerdere dagen. Met een volume van 13,4 liter en twee grote borstzakken inclusief flessen kan je echt alles meenemen wat je nodig hebt. Het grote hoofdvak biedt ruimte voor droge kleding, een loopjack en overnachtingsspullen.

Shop Ultimate Direction Mountain Vest

Salomon Advanced Skin 5 Set

De Salomon Advanced Skin 5 Set is een functionele looprugzak met 5 liter inhoud, twee soft flasks van 500 ml en veel opbergruimte. Ook heeft dit vest een fluitje voor noodsituaties en lussen voor het meenemen van trailstokken. De Advanced Skin serie staat bekend om zijn lichte gewicht en het leveren van goede prestaties. Deze rugzak wordt veel gebruikt tijdens wedstrijden in binnen- en buitenland.

Shop Salomon Advanced Skin 5 set

Eindsprint

Wat is de beste looprugzak? Denk eerst na over de spullen die je mee wil nemen. Misschien ben je langer onderweg dan je van tevoren heb bedacht, dus zorg altijd voor voldoende sportvoeding zoals repen en gels. Bepaal daarnaast voor jezelf of je met zachte flesjes wil lopen of de voorkeur geeft aan een waterzak. Op onze website staat bij elke rugzak een maattabel zodat je altijd de juiste grootte bestelt.

Heb je nog vragen over rugzakken voor lopen? Neem dan contact op met een van onze productexperts via onze klantenservice.