Skip to main content
Brooks Ghost hardloopschoen
Brooks Ghost schoenen

Productreview

Review: Brooks Ghost 15 – Jouw nieuwe favoriete loopschoen?

De Brooks Ghost 15 is een neutrale loopschoen die favoriet is van vele lopers. Dat komt door de aangename demping en stabiliteit. De nieuwste versie is nu zachter en lichter dan ooit. En dat voel je vanaf de eerste kilometers. Wij vertellen je alles over de updates en onze eigen ervaringen met deze allround loopschoen.

Specifications Brooks Ghost

Offset
12 mm
Weight men
Ca. 277 gram
Weight women
Ca. 249 gram

Opinion of our experts

Shoes pronation
 1. Neutral
 2. Minimal
 3. Moderate
 4. Maximum
Support
 1. Little
 2. Average
 3. Heavy
Cushioning
 1. Little
 2. Average
 3. Heavy
Responsiveness
 1. Little
 2. Average
 3. Heavy

3redenen waarom de Brooks Ghost 15 geschikt is voor jou

 • Je bent een haklander
  De Brooks Ghost 15 heeft een offset van 12mm. De offset betekent dat het verschil tussen de hak en voorvoethoogte 12mm is. Dit maakt de schoen ideaal voor een haklander, omdat onder de hiel extra veel demping zit. Ook is de hak relatief breed, waardoor je een breed platform hebt bij de landing.
 • Je zoekt een allround loopschoen
  Ben je van plan om een korte of lange training te gaan doen? Met de Brooks Ghost 15 kan jij elke looptraining aan. De tussenzool bestaat voor 100% uit DNA LOFT demping en zorgt voor een zachte en soepele afwikkeling. De impact van de haklanding wordt effectief opgevangen terwijl het foam ook responsief is als je het tempo gaat verhogen.
 • Je hebt een smalle of brede voet
  Elk jaar is de Brooks Ghost beschikbaar in een extra smalle en brede variant. Daardoor is er voor elke loper een geschikte Brooks Ghost te vinden. De Brooks Ghost narrow (2A) is een loopschoen voor dames met een extra smalle voet. Voor heren is de Brooks Ghost zelfs beschikbaar in twee brede varianten, namelijk de Wide (2 E) en extra Wide (4 E). Mocht je last hebben van een hallux valgus of extreme platvoet dan is de Brooks Ghost 15 de ideale loopschoen voor jou.
Brooks Ghost hardloopschoenen
Brooks Ghost hardloopschoenen
“Ik had meteen zin om een lange duurloop te gaan doen op de Ghost 15, omdat de schoen zo comfortabel voelt vanaf het begin.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat…

Het is Brooks’ ambitie om de milieu-impact van de bedrijfsprocessen te minimaliseren. Dit doen ze door minder CO2 uit te stoten, gerecyclede materialen te gebruiken bij het maken van nieuwe loopschoenen en door CO2 te compenseren. Vorig jaar was de Brooks Ghost 14 de eerste volledig CO2-neutrale loopschoen. En dat heeft veel impact, want de Ghost is de best verkochte loopschoen van Brooks. Vanaf vorig jaar zijn alle Ghost-producten CO2-neutraal.

De Brooks Ghost 15 in detail

Brooks Ghost hardloopschoen
Segmented Crash Pad slijtzool

met een flexibele voorvoet voor een soepele afwikkeling van hiel naar tenen.

DNA LOFT v2 tussenzool

Deze Nieuwe tussenzool voelt zacht en licht aan.

Air mesh bovenwerk

met 3D Fit Print zorgt voor een goed ademend vermogen en aansluitende pasvorm.

3 vernieuwingen van de Brooks Ghost 15

 • Compleet vernieuwde tussenzool
  De Brooks Ghost 15 heeft een update gekregen naar DNA LOFT v2. Deze 100% DNA LOFT tussenzool is zachter en lichter dan ooit. Dit foammateriaal bestaat uit een mix van rubber, lucht en een lichtere DNA LOFT dan bij de vorige versie. Daardoor krijg je een zachtere en comfortabelere demping als je lange afstanden gaat lopen. Doordat de zool uit volledig DNA LOFT bestaat krijg je dezelfde hoeveelheid demping op de hak als in de voorvoet.
 • Verbeterd bovenwerk
  De pasvorm van de Brooks Ghost 15 is geoptimaliseerd door de 3D Fit Print-technologie. Dit air mesh bovenwerk vormt zich makkelijk naar jouw voet door de padding en stretch bij de hielkap, middenvoet en schoenlip.
 • Soepelere afwikkeling
  De zachte demping en het patroon van de slijtzool (ook wel Segmented Crash Pad genoemd) zorgen voor een soepele afwikkeling van de hiel naar de voorvoet. In de voorvoet zitten 3 grote flexgroeven die zorgen dat het voorste gedeelte van de schoen makkelijk kan buigen.

De Brooks Ghost 15 in de test

Onze schoenen worden door ons eigen experts getest. Dit keer heeft Daan Glorie de Brooks Ghost 15 voor jou geprobeerd.

Daan Glorie

Type loper
Neutrale haklander

Frequentie
6 keer per week

Ondergrond
Divers

PR’s
10 km – 35.36
42.2 km – 12.46.11

Lees zijn oordeel

Fit

“De pasvorm is niet heel erg veranderd ten opzichte van de Brooks Ghost 14. Kenmerkend voor dit model is de padding/cushioning aan de binnenkant van de schoen. Je voelt veel comfort bij de hielkap en de wreef, omdat er extra veel zachte vulling is aangebracht. Door deze vulling zal je niet snel schuiven in de schoen en irritaties rondom het hielbot worden voorkomen. De voorvoet bij Brooks is altijd wat breder dan merken als ASICS en Nike. De pasvorm rondom de middenvoet is strak. Dit zorgt voor een goede lockdown, waardoor je niet zal schuiven in de schoen. Mocht dit alsnog gebeuren, dan raden wij de lusvetering aan.”

Brooks Ghost stride

Stride

“Stabiel en dempend” zo zou ik de Brooks Ghost 15 omschrijven. Deze allround loopschoen heeft een mooie mix tussen demping en responsiviteit. Dit is een super stabiele en neutrale schoen doordat de hak breed is gemaakt. Ben je een haklander? Dan is de Brooks Ghost 15 een betrouwbare partner, omdat er extra veel demping in de hak van deze schoen zit. Dit in combinatie met het stabiele karakter maakt dat de Ghost geschikt is voor een brede doelgroep. Of je nu beginner of ervaren marathonloper bent, de Ghost is jouw ideale allrounder. Door de flexgroeven in de voorvoet heeft de Ghost bovendien een soepele afwikkeling van de hiel naar de voorvoet.”

Brooks Ghost comfort

Comfort

“Ik had meteen zin om een lange duurloop te gaan doen op de Ghost 15, omdat de schoen zo comfortabel voelt vanaf het begin. Hoewel deze loopschoen geen rocker (ronding van de zool) heeft, geeft deze allrounder wel een prettige afrol. Dat komt door de flexgroeven in de slijtzool die het makkelijk maken om af te wikkelen. De Brooks Ghost 15 valt in de categorie “medium” demping, dat betekent dat er schoenen zijn met minder (Brooks Launch) en met meer demping (Brooks Glycerin). Deze schoen is te vergelijken met de ASICS Cumulus en de New Balance 880.”

De Brooks neutrale schoenfamilie

De Brooks Ghost 15 maakt onderdeel uit van de allround loopschoenen familie voor de neutrale loper. Andere modellen in deze collectie zijn de Brooks Revel, Glycerin en de Levitate. De Brooks loopschoen met de meeste demping is de Glycerin. Dit model is dan ook erg geliefd onder halve en hele marathonlopers.

Prodcutmatrix Brooks Ghost 15
Brooks Ghost 15

Brooks Ghost 15

De Brooks Ghost 15 zijn loopschoenen voor de neutrale loper. Deze geliefde loopschoen blijft maar beter worden. De Brooks Ghost 15 heeft meerdere updates gekregen om de schoen nog zachter te maken. De veranderingen zitten voornamelijk in de tussenzool en het bovenwerk.

Bekijk de Brooks Ghost 15 in de shop
Brooks Glycerin

Brooks Glycerine

De Brooks Glycerin 20 is een neutrale, allround loopschoen. Deze schoen behoort tot de ‘Run Visible’ collectie en heeft extra reflecterende elementen om de zichtbaarheid in het donker te vergroten. De uiterst zachte Glycerin 20 is ontworpen om comfort en super zachte demping te leveren tijdens het lopen.
Bekijk de Brooks Glycerine

Brooks Levitate

Brooks Levitate 6

De Brooks Levitate 6 zijn loopschoenen voor de neutrale loper. Deze schoen met hoge energieteruggave heeft wat updates gekregen. Het vernieuwde bovenwerk heeft een rondgebreid materiaal wat zorgt voor een beter ademend vermogen en een flexibelere, aanpassende pasvorm.
Bekijk de Brooks Levitate

Brooks Revel

Brooks Revel

De Brooks Revel 5  zijn zeer lichte, neutrale loopschoenen. Het Fit Knit-bovenwerk geef je het gevoel alsof je een sok aantrekt. Het omsluit de voeten op comfortabele wijze en heeft een hoog ademend vermogen. De tussenzool past zich aan naar je looppas, gewicht en snelheid om zo gerichte demping en bescherming te bieden.
Bekijk de Brooks Revel

Eindsprint

Kan je een populaire loopschoen nog beter maken? Het antwoord is ja, want de Brooks Ghost 15 behoudt zijn stabiliteit maar is nu lichter en zachter geworden. Dit komt door de update van de tussenzool naar DNA LOFT v2. De pasvorm is zoals we deze kennen van de Ghost, namelijk enorm aangenaam met veel zachte voering bij de hielkap. Met de Ghost 15 kan jij ook dit jaar aan je fitheid en loopdoelen werken, welke afstand je ook maar wil lopen.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de Brooks Ghost 15 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice