Skip to main content
Altra Via Olympus hardloopschoen

Productreview

Review: Altra Via Olympus – Ultieme demping op de weg

De Altra Via Olympus brengt het oorspronkelijke Altra gevoel terug, maar dan in een nieuw jasje. De Olympus kan worden bestempeld als een echte klassieker binnen de Altra trailcollectie. Met de Altra Via Olympus wordt deze trailschoen getransformeerd naar een wegschoen maar met alle goede eigenschappen van het origineel. De schoen heeft de ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT. Dit houdt in dat de schoen de breedst mogelijke basis heeft van alle Altra schoenen. Uiteraard heeft de Altra Via Olympus een BALANCED CUSHIONING™ platform. Dit betekent dat de voorvoet en de hiel even hoog staan. Je hebt dus geen ‘drop’.

Specifications Altra Via Olympus

Offset
0 mm
Weight men
Ca. 312 gram
Weight women
Ca. 255 gram

Opinion of our experts

Shoes pronation
 1. Neutral
 2. Minimal
 3. Moderate
 4. Maximum
Support
 1. Little
 2. Average
 3. Heavy
Cushioning
 1. Little
 2. Average
 3. Heavy
Responsiveness
 1. Little
 2. Average
 3. Heavy

3redenen waarom de Altra Via Olympus geschikt is voor jou

 • Je zoekt een extreem comfortabele schoen
  Deze max cushioned schoen is een ware traktatie voor je voeten. Het gebruikte foam is stevig en zacht tegelijkertijd. Het comfort zit daarnaast ook in de breedte van de schoen. Deze zorgt ervoor dat met name je voorvoet voldoende ruimte heeft om te bewegen. Ook tijdens je langere trainingruns blijft deze schoen comfortabel. De veters zorgen er in combinatie met de zachte lip voor dat je de schoen goed kan laten aansluiten op je wreef.
 • Je hebt een brede voet of een hallux valgus
  De Altra Via Olympus heeft de ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT. Dit betekent dat de schoen in zijn geheel een breed en stabiel platform biedt. Door de breedte van de schoen ontstaan er geen drukpunten. Dit is met name prettig voor lopers met een brede voet of een hallux valgus. Lopers met een smalle voet zullen snel het gevoel krijgen dat de schoen te groot is en dat hun voeten verdrinken.
 • Je bent op zoek naar een schoen zonder ‘drop’
  Altra is één van de loopmerken waarbij alle modellen geen ‘drop’ (hoogteverschil tussen voorvoet en hiel) hebben. Door dit BALANCED CUSHIONING™ principe lijnt je lichaam op een natuurlijke manier uit boven je voeten wat resulteert in een betere loopvorm. Als je geen lage drop of zero drop gewend bent is het wel aan te raden om hier naar toe te werken. Het afwijkende gebruik van spieren en pezen ten opzichte van een schoen met drop zou anders wellicht blessures kunnen opleveren.
Altra Via Olympus hardloopschoenen
Altra Via Olympus dames hardloopschoenen
Altra Via Olympus back
“Ondanks de stack height van 33 mm heb ik hierdoor gevoelsmatig veel grondcontact.”

Stephan Schulze – Productexpert

Wist je dat?

Altra is in 2011 opgericht door de Highschoolvrienden Brian Beckstead en Golden Harper. Golden voelde zich bij bestaande schoenen belemmerd in zijn manier van lopen. De schoenen boden te weinig ruimte aan de voorvoet en hij miste de nodige balans. Door zijn loopschoen in een toaster te verwarmen lukte het hem om de hiel eraf te snijden en de schoen uit te balanceren ‘Balanced Cushioning Platform’ oftewel ZeroDrop™. Voor het creëren van de ruimte voor de voorvoet bedacht hij de FootShape™ zool. Deze twee innovaties vormen ook vandaag nog de basis van alle Altra schoenen. Wist je dat Altra lange tijd het enige merk is geweest dat geslachtsspecifieke sjablonen gebruikte voor zijn schoenen om de anatomische verschillen op te vangen? Altra noemt dit Fit4Her™. De afgelopen 11 jaar is Altra gestaag gegroeid en zijn er steeds meer liefhebbers van dit merk te vinden.

De Altra Via Olympus in detail

Altra Via Olympus hardloopschoen
Balanced Cushioning

Geen verschil in hoogte tussen de hiel en voorvoet

De ‘Rocker Shape’

zool zorgt voor voorwaartse propulsie.

ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT

De schoen heeft een brede pasvorm met veel ruimte in de voorvoet

Mesh bovenwerk

is ademend, zacht en comfortabel.

3specifieke eigenschappen van de Altra Via Olympus 

 • ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT
  Bij de Via Olympus maakt Altra weer gebruik van de ORIGINAL FOOTSHAPE™ FIT. In de praktijk betekent dit dat deze schoen niet voor alle lopers geschikt zal zijn. De brede ruime basis maakt de schoen met name geschikt voor wat zwaardere lopers, lopers met platvoeten of met een hallux valgus.
 • BALANCED CUSHIONING™
  Weinig nieuws onder de zon hier voor Altra, maar zó onderscheidend ten opzichte van andere merken is de BALANCED CUSHIONING™ zool. Het lopen op een schoen zonder offset behoeft de nodige training. Het is niet verstandig om uit het niets (lees; het lopen op een schoen met 8mm of meer offset) in één keer over te stappen op een schoen zonder offset. Je doet er verstandig aan je offset af te bouwen.
 • EGO™ MAX Foam
  De Via Olympus is uitgerust met een Altra EGO™ MAX tussenzool. Dit foam is erg licht en is naast comfortabel ook nog behoorlijk responsief. Het foam voelt zacht aan zonder dat je er gelijk in wegzakt. De Via Olympus is de eerste allroundwegschoen met de maximale stack height van 33 mm. De dikte en eigenschappen van het foam maken de Altra Via Olympus uitermate geschikt voor lange duurlopen zoals halve en hele marathons maar ook ultra-marathons behoren tot de mogelijkheden.

De Altra Via Olympus in de test

Onze schoenen worden door onze eigen experts getest. Dit keer heeft Stephan Schulze de Altra Via Olympus voor jou geprobeerd.
Stephan All4running

Stephan Schulze

Type loper
Neutrale loper

Frequentie
4 keer per week

Ondergrond
Divers

PR’s
10 km – 39.48
21.1 km – 1.29.42

Lees zijn oordeel

Altra Via Olympus hardloopschoenen

FIT

“Toegegeven dat ik als fervent Altra loper redelijk bevooroordeeld ben als het om de fit van Altra schoenen gaat, kan ik niet anders kan constateren dat, wat mij betreft, Altra met deze schoen de spijker op zijn kop slaat. Alles wat je van een Altra schoen mag verwachten en meer is terug te vinden in de Via Olympus. De Via Olympus is een brede schoen wat voor iemand zoals ik, met brede en platte voeten, perfect is. De zero-drop in combinatie met het iet wat stevig voelende EGO-foam zorgt ervoor dat de schoen lekker direct aanvoelt. Ondanks de stack height van 33 mm heb ik hierdoor gevoelsmatig veel grondcontact. Het bovenwerk van de Olympus voelt zacht aan en zit prettig.”

Altra Via Olympus hardloopschoenen

STRIDE 

“De Altra Via Olympus loopt zoals hij eruit ziet, namelijk onwijs comfortabel. Het Altra EGO™ MAX Foam zorgt voor een meer dan comfortabele demping terwijl de toegepaste ‘rocker shape’ ervoor zorgt dat ik niet lui wordt. De schoen stimuleert namelijk een actieve voorwaartse beweging. Tijdens het lopen voelt hij stabiel en veilig aan. De Via Olympus is met name geschikt voor het lopen van middellange en lange afstanden op een constant tempo. Hij leent zich minder goed voor interval- en snellere trainingen.”

Altra Via Olympus hardloopschoenen

Comfort

“Comfort, dat is waar het om draait bij deze schoen. Kilometer na kilometer, regen of zon, asfalt of gravel. De Altra Via Olympus brengt je thuis. Naast dat het comfort van de schoen ervoor zorgt dat ik graag op de schoen loop, heb ik ook gemerkt dat het bijdraagt aan een goed herstel. Als we het over het comfort van de schoen hebben is het wel belangrijk te bedenken dat de schoen geen drop heeft, oftewel de hiel en voorvoet hebben dezelfde hoogte. Zelf loop ik al geruime tijd zero-drop en minimalistisch in het dagelijks leven en tijdens het sporten. Als je nog nooit op een schoen zonder of met een minimale drop van 4mm hebt gelopen kan dit al vrij snel een belasting van de kuiten opleveren. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je bovenstaand comfort niet ervaart. De Via Olympus past ook goed in mijn schoenrotatie als ultieme herstelschoen.”

De ROAD familie van Altra

In de ROAD familie van Altra bestaat zowel uit neutrale als antipronatieschoenen. In de onderstaande matrix zie je hoe de neutrale schoenen zich tot elkaar verhouden. 

Productfamilie Altra Via Olympus
Altra Via Olympus hardloopschoen

Altra Via Olympus

De Via Olympus is een brede max cushioned wegschoen zonder offset. Deze schoen is ideaal voor herstelloopjes en voor lange duurlopen.

Bekijk de Altra Via Olympus in de shop
Altra Torino 6 hardloopschoen

Altra Torin
De Torin is een schoen met redelijk veel demping en responsiviteit. De schoen is uitermate geschikt voor de halve en hele marathon maar je kunt er ook prima wat snellere intervaltrainingen op doen.
Bekijk Altra Torin

Altra Rivera 2 hardloopschoen

Altra Rivera
De Rivera is een echte allrounder. De schoen heeft een Slim Footshape™ waardoor hij geschikt is voor de meeste lopers. Fijn voor je dagelijkse run of een wat kortere wedstrijden.
Bekijk de Altra Rivera

Altra Escalante 3

Altra Escalante
De Escalante is net als de Rivera een echte allrounder. De Escalantie heeft echter iets minder demping en geeft dus een beter grondcontact. Een fijne schoen voor je dagelijkse runs en kortere wedstrijden.
Bekijk de Altra Escalante

Eindsprint

Met de Via Olympus heeft Altra één van zijn iconische modellen in een volledig nieuw jasje weten te stoppen. Maar doordat Altra altijd vanuit dezelfde principes en specifieke eigenschappen werkt voelt de schoen vertrouwd aan. Met de Via Olympus heeft Altra nu zijn eerste Max Cushioned wegschoen, een waardevolle toevoeging op het ‘Road’ assortiment. Dus ben jij op zoek naar een comfortabele, Max Cushioned wegschoen voor je long runs, dan zou de Altra Via Olympus wel is de ideale schoen voor jou kunnen zijn.  

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de Altra Via Olympus dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze productexperts via onze klantenservice.