Skip to main content

De Nike Zoom Fly 5 is een wedstrijdschoen en trainingsschoen in één. Trek deze schoen aan tijdens je temporun en ervaar het wedstrijdgevoel. De Zoom Fly 5 geeft je de spanning, de adrenaline en de gedrevenheid om je doelen te halen. De 5e versie van de Zoom Fly is stabieler, heeft gerecycled ZoomX foam en is comfortabeler dan ooit. Ga ervoor en push jezelf tijdens trainingen en wedstrijden.

Shop de Nike Zoom Fly 5

De Nike Zoom Fly 5 in detail

Zoom fly 5
Bovenwerk gemaakt van lichte mesh wat zorgt voor een ventilerende en zachte pasvorm.
Nieuwe, gerecyclede ZoomX foam in de tussenzool zorgt voor een lichte en responsieve loopervaring.
De slijtzool bij de hak en voorvoet hebben een iets bredere basis, wat zorgt voor stabiliteit.
Carbonplaat over de gehele lengte van de zool, die een voorwaartse afzet genereert.

3 redenen waarom de Nike Zoom Fly 5 geschikt is voor jou

 1. Je zoekt een wedstrijdschoen met veel demping en grondcontact
  De Nike Zoom Fly 5 is een wedstrijdschoen die veel demping en grondcontact heeft. Dat komt doordat de carbonplaat (wat Nike de Flyteplate noemt) ligt wat lager in de tussenzool, wat zorgt voor een stabiele en directe loopervaring. In veel carbonschoenen ligt de carbonplaat echt precies in het midden zodat je een balans hebt tussen de energieteruggave van het foam en de voorwaartse propulsie van de plaat. De tussenzool met ZoomX foam vangt de trillingen van het lichaam op zodat de spieren minder hard hoeven te werken. Daardoor raak je minder vermoeid bij het lopen van lange afstanden.
 2. Je bent een midden- en voorvoetloper die een temposchoen wil
  Ben jij een loper die op de midden- of voorvoet loopt? Loop je relatief wat hoger tempo tijdens duurlopen, ongeveer 12-13 kilometer per uur? Dan is de Zoom Fly 5 voor jou geschikt. De werking van de carbonplaat is namelijk het meest efficiënt op wat hogere snelheden en bij een goede loopstijl. De Zoom Fly 5 heeft een drop van 8mm en een wat rondere zool die pas tot zijn recht komt bij een korter grondcontact en een landing op het voorste gedeelte van de voet.
 3. Je wil een carbonschoen die ook heel stabiel is
  Ten opzichte van de Zoom Fly 4 is de vijfde versie stabieler gemaakt door een bredere basis van de hiel en de voorvoet. Ook zijn er extra groeven gemaakt in de slijtzool, wat resulteert in meer grip tijdens het lopen in zowel droge als natte omstandigheden. De meeste carbonschoenen zijn niet stabiel door de extreem zachte zool, maar dit geldt niet voor de Nike Zoom Fly 5.
Zoom fly 5
Zoom Fly 5

Nike Race Family

De Nike Zoom Fly 5 maakt onderdeel uit van de Nike wedstrijdschoenen collectie. Deze collectie onderscheidt zich doordat het foam meer energie teruggeeft, de schoenen lichtgewicht zijn en er soms ook carbon is toegevoegd om een voorwaartse propulsie te genereren. De Nike Rival Fly is een wedstrijdschoen met veel grondcontact en iets minder demping, wat hem geschikt maakt voor 5 en 10km wedstrijden. Één dempingsniveau hoger staat de Zoom Fly 5 die meer demping en een carbonplaat heeft, wat jou als loper veel snelheid geeft. Wil je de “top of the line” wedstrijdschoen van Nike? Kies dan voor de Vaporfly Next% 2 of de Alphafly Next% 2. Waarom zou je voor de Alphafly kiezen? Deze raceday schoen heeft nog meer demping dan de Vaporfly wat resulteert in een “springveer” ervaring. Iedere loper heeft andere voorkeuren voor een wedstrijdschoen, dus zorg ervoor dat je je goed verdiept in de verschillen en daardoor de beste keuze maakt.

Wist je dat…

Nike werkt dit jaar samen met artiest Hola Lou. Haar echte naam is Louisa Salas en zij staat bekend om haar modern klassieke stijl. Louisa heeft onder andere samengewerkt met WWF, Apple en Samsung. En nu is daar de samenwerking met Nike waarbij zij onder andere kleding en schoenen van een design heeft voorzien. Ook de Nike Zoom Fly 5 heeft zij onder handen genomen. Dit heeft geleid tot een strak zwart design met oranje, bruine en blauwe accenten.

Shop de Nike Zoom Fly 5

3 vernieuwingen van de Nike Zoom Fly 5

 1. Gerecyclede ZoomX tussenzool
  De Zoom Fly 4 had nog React-foam, maar nu is dit geüpdate naar gerecyclede ZoomX-foam. Dit foam materiaal is het lichtste dempingsmateriaal van Nike met de hoogste energieteruggave. Is dit foam nieuw? Nee, niet helemaal want het wordt ook gebruikt bij de Nike Alphafly Next Nature, die vorig jaar werd gelanceerd. De ervaringen en lessen van dit model zijn gebruikt voor het verbeteren van het ZoomX-foam in de Zoom Fly 5. En recent zagen we de Nike Pegasus Turbo ook in een Next Nature uitvoering met gerecycled ZoomX-foam. Tussen de twee lagen ZoomX-foam ligt een carbonplaat over de gehele lengte van de schoen. Deze carbonplaat laat de voet makkelijker afwikkelen en geeft jou een explosieve afzet naar de tenen.
 2. Stabielere loopervaring en tegelijkertijd veel grip
  De slijtzool bij de hak en voorvoet hebben een iets bredere basis ten opzichte van de Zoom Fly 4. Dit zorgt voor stabiliteit in bochten en tijdens het lopen van lange afstanden. We zien tegenwoordig dat veel wedstrijdschoenen een bredere zool krijgen (o.a. Saucony Endorphin Pro 3 en de adidas Adizero Adios Pro 3) om de stabiliteit te verbeteren. Je kan deze ontwikkeling zien als een compensatie voor het extreem zachte foam wat in wedstrijdschoenen zit. Sommige lopers zakken wat naar binnen met hun enkel in zachte foam schoenen. Een bredere basis moet de enkel, knie en heup stabiliseren. Tot slot is de slijtzool voorzien van veel groeven, wat voor veel grip zorgt bij het lopen in zowel natte als droge omstandigheden. Met de Zoom Fly 5 kan je meer kilometers maken ten opzichte van de Vaporfly en Alphafly, want dit model heeft meer slijtzool.
 3. Geheel nieuw bovenwerk
  Het bovenwerk is gemaakt van een licht mesh materiaal. Dit zorgt voor een ventilerende en zachte pasvorm. De schoenlip is niet vastgemaakt aan de schoen en is relatief dun zodat deze geen druk op de wreef creeërt. De onderkant van de hielkap is intern verstevigd zodat je een goede stabiliteit rondom de enkel krijgt. De voorvoet voelt wat ruimer en dat is prettig als je lange afstanden gaat lopen.
Zoom fly 5

“De Zoom Fly 5 is het meest geschikt voor lange tempoblokken, zoals 10 of 20 minuten blokken als voorbereiding op een halve of hele marathon.”

Daan Glorie | Productexpert

Fit, Stride and Comfort

Fit
“Wat opvalt bij het aantrekken is de ruimte in de voorvoet. Dit is echt een temposchoen voor de lange afstand, want er is meer dan voldoende ruimte voor het uitzetten van je voeten. De hielkap is relatief laag, maar niet storend. De dunne schoenlip is niet vastgemaakt aan de schoen, dus let erop dat je de veters goed strak strikt zodat de lip niet gaat schuiven. Het algemene pascomfort is gewoon goed. Er zijn namelijk geen drukpunten als je de schoen aantrekt en tijdens het lopen gaat de hiel niet slippen.”

Stride
“Tijdens het lopen voel je een flinke hoeveelheid ZoomX foam onder je voet, maar tegelijkertijd krijg je ook veel grondcontact door de plaat die in de schoen zit. Het lijkt alsof de carbonplaat wat lager in de schoen zit zodat de schoen wat directer aanvoelt. Bij de Vaporfly zit de carbonplaat meer in het midden en krijg je meer een “super bouncy gevoel”. De eerste kilometers moet je even wennen aan het gewicht van de schoen, want de Zoom Fly 5 is wat zwaarder dan de meeste temposchoenen. De Zoom Fly 5 is het meest geschikt voor lange tempoblokken, zoals 10 of 20 minuten blokken als voorbereiding op een halve of hele marathon. Vroeger was dit ook een baantraining of intervalschoen, maar kan je beter de Nike Rival Fly of Vaporfly voor gebruiken. Deze schoenen zijn namelijk wat lichter en reactiever. Bij langere tempoblokken ligt je tempo wat lager en dan is het extra gewicht (maar wel meer foam) niet storend. Als wedstrijdschoen is deze schoen met name geschikt voor de halve en hele marathon.”

Comfort
“De tussenzool is niet volledig ZoomX foam waardoor je als loper wel een goede mix krijgt tussen demping en stevigheid. De Zoom Fly 5 is het meest comfortabel voor het lopen van halve en hele marathons. Heb je ambities voor het lopen van een snelle marathon? Kies dan voor de Nike Alphafly Next% 2 en de Nike Vaporfly Next% 2, want deze hebben een carbonplaat en zijn veel lichter ten opzichte van de Zoom Fly 5. De Alphafly en Vaporfly hebben wat meer energieteruggave en dat komt doordat de tussenzool volledig uit ZoomX-foam bestaat.”

Technische specificaties Nike Zoom Fly 4
Offset
8 mm
Gewicht Heren
ca. 272 gram
Gewicht Dames
ca. 232 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
React-foam
Technische specificaties Nike Zoom Fly 5
Offset
8 mm
Gewicht Heren
ca. 286 gram
Gewicht Dames
ca. 242 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
(Gerecycled) ZoomX-foam
Zoom fly 5

Eindsprint

De Nike Zoom Fly 5 heeft een behoorlijke transformatie ondergaan. De update van React-foam naar ZoomX-foam en de bredere stabielere zool maakt de Fly 5 toegankelijker voor een grotere groep lopers. Deze wedstrijdschoen is ook geschikt voor je tempotrainingen, omdat de schoen duurzamer is door een dikkere slijtzool. Het enige minpunt is dat de schoen wat zwaarder is geworden en dat is in tegenstelling tot de meeste wedstrijdschoenen die juist gewicht verliezen.

Vergelijkbare modellen met de Zoom Fly 5 zijn onder andere de Saucony Endorphin Speed 3 en de HOKA Carbon X 3. Beide zijn wedstrijdschoenen die ook geschikt zijn voor tempotrainingen en dagelijkse trainingsruns.

Ben je benieuwd hoe de nieuwe Nike Zoom Fly 5 aanvoelt? Kom een keer langs in een van onze winkels voor een gratis loopanalyse. Onze productexperts in de winkel testen op de shoeadvisor of de schoen geschikt is voor jou. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Shop de

Nike Zoom Fly 5 dames

Zoom fly 5
Shop de Nike Zoom Fly 5 dames
Shop de

Nike Zoom Fly 5 heren

Zoom fly 5
Shop de Nike Zoom Fly 5 heren
Zie ook

Alles van
Nike

nike
Shop Nike