Skip to main content

Tot ziens Saucony Hurricane en hallo Saucony Tempus. Na 23 jaar nemen we afscheid van de Saucony Hurricane. Jarenlang was de Hurricane  de luxe dempende schoen voor de overpronerende loper. De Saucony Tempus is de opvolger van deze schoen die ons een nieuwe kijk geeft op stabiliteit. Lees in deze blog alle ins- en outs over deze allround loopschoen voor de overpronerende loper.

Shop de Saucony Tempus

De Saucony Tempus in detail

Saucony Tempus
FORMFIT-bovenwerk geeft een omsloten gevoel bij de voeten
PWRRUN PB-foam over de gehele lengte van de zool
PWRRUN-frame geeft ondersteuning voor de overpronerende hardloper

Een nieuwe generatie stabiliteitsschoenen

Vroeger hadden antipronatieschoenen altijd zware en stugge correctieblokken. Dit maakte de schoenen heel stabiel, maar tegelijkertijd ook zwaar. Het gewicht van een anti-pronatieschoen liep vaak richting de 320 gram of zwaarder. De Saucony Hurricane 23 had een gewicht van maar liefst 323 gram. Tegenwoordig zien we nieuwe ontwikkelingen bij anti-pronatieschoenen die de schoenen veel lichter maken maar ook een andere loopbeleving aan de gebruiker geven. Denk hierbij aan guiderails (o.a. bij Brooks) of een stabiliteit frame (o.a. bij Hoka) die zorgen voor stabiliteit zonder extra gewicht toe te voegen. Lopen voelt veel comfortabeler en bovendien is het makkelijker om je snelheid te verhogen.

Saucony komt met een eigen innovatie en dat is het toevoegen van hun allerbeste foam, namelijk PWRRUN PB aan hun “stabiliteit collectie”. De Tempus is geboren met als vader en moeder de Saucony Endorphin Pro 3 en de Saucony Ride 15. Deze nieuwe stabiliteitsschoen combineert het PWRRUN PB foam over de gehele lengte van de zool met een stabiliteitsframe gemaakt van PWRRUN. Dit resulteert in een lichtgewicht dagelijks te gebruiken loopschoen met een superfoam dat 40% meer energieteruggave geeft dan traditioneel EVA-materiaal.

Shop de Saucony Tempus

Superfoam voor iedereen

De Saucony Tempus maakt het nu voor iedereen mogelijk om op superfoam te lopen. In het verleden was superfoam alleen geschikt voor de neutrale of snelle loper. Het PWRRUN PB-foam is met name prettig als je van plan bent langere afstanden te lopen zoals halve en hele marathons. Bij het lopen van lange afstanden wil je een schoen die meer demping heeft zodat je ook na 2 uur lopen nog steeds prettig kunt lopen zonder pijntjes of vermoeide benen.

Het voordeel van PWRRUN PB is dat het meer energieteruggave geeft, zodat je ook makkelijk je tempo kan vasthouden of verhogen. De Tempus is daarmee ook een ideale schoen voor tempotrainingen op de weg of baan. Wil je echter een nog snellere schoen of wedstrijdschoen? Kies dan voor de Saucony Endorphin Speed of Endorphin Pro, want deze schoenen zijn lichter in gewicht en hebben een nylon of carbonplaat die jou als loper naar voren stuwt.

Saucony Tempus

Comfortabel zitten als een Formule 1 rijder

Deze nieuwe schoen van Saucony heeft een bovenwerk gemaakt van gerecyclede materialen. Zo heeft het textiel, de kraag en de schoenlip een duurzaam karakter gekregen. Het lijkt bij de Tempus alsof je op een dikke zool staat, maar eigenlijk valt dat mee. Je zit als het ware met je voet midden in de demping en dat maakt de schoen ook meteen stabieler. Vergelijk dit met een formule 1 rijder die in zijn racewagen zit. Door de lage ligging is je voet extra stabiel als je op ongelijke paden of bochten loopt.

Je voet wordt goed omsloten in de schoen door de verstevigde zadels ter hoogte van de schoenlip. Het is prettig dat de schoenlip is vastgemaakt aan het bovenwerk, want daardoor zal de schoenlip zich niet terugtrekken of schuiven. Het lichtgewicht mesh materiaal bij de voorvoet is extreem luchtdoorlatend en zorgt ervoor dat je voeten goed kunnen ademen. Tot slot heeft deze antipronatieschoen een “pull tab” op de achterkant zodat je de schoen makkelijk aan- en uit kunt trekken.

Fit, stride en stability

Fit
“De eerste indruk is meteen positief, want de Tempus zit lekker maar tegelijkertijd ook stevig. De pasvorm doet ons denken aan de Saucony Ride en Guide. De hielkap voelt flexibel aan, maar geeft genoeg ondersteuning voor de enkel. Rond de middenvoet zit de schoen wat strakker door wat overlays bij het bovenwerk. De voorvoet is breed en extreem ademend. Rondom de tenen zijn er verstevigde lagen aangebracht. De Tempus valt “true to size” dus bestel dezelfde maat loopschoenen die je normaal zou aanschaffen.”

Stride
“De Tempus geeft tijdens het lopen een mooie mix tussen energieteruggave en stabiliteit. De loopsensatie die je normaal krijgt bij het aantrekken van de wedstrijdschoenen collectie, krijg je nu in een alledaagse schoen voor de overpronerende loper. Op de hiel en voorvoet zit PWRRUN PB-foam en dat voelt aangenaam, want op de hak krijgt het lichaam meestal de grootste klappen. De ronde zool zorgt voor een vloeiende beweging naar de voorvoet.”

Stability
“Vanaf de eerste stap voelt de Tempus aan als een stabiele loopschoen. Na de landing kom je in de standfase en daarin voel je dat het PWRRUN-materiaal je steun biedt en je stevig op de grond neerzet. Wij vergelijken de Tempus eerder met de Guide dan met de Omni, omdat de schoen een licht gevoel geeft en veel energieteruggave. De Omni is ten opzichte van de Tempus wat stugger en ook stabieler.”

“De Tempus geeft tijdens het hardlopen een mooie mix tussen energieteruggave en stabilteit.”

Daan GlorieProductexpert

Grote en kleine broer

De Saucony Tempus maakt deel uit van de “stability” familie. Deze collectie bestaat uit loopschoenen voor de overpronerende loper. De Saucony Guide is de kleine broer die wat minder demping heeft ten opzichte van de Tempus, maar wel een echte allrounder is. De Guide is een loopschoen met een lichte ondersteuning en is geschikt voor het lopen van zowel korte als lange afstanden. De grote broer van de familie heet de Saucony Omni, deze schoen heeft een wat zwaardere ondersteuning. Deze loopschoen heeft een wat groter correctieblok die de voetboog ondersteund. De Omni is ook een allrounder en met name ook geschikt voor een wat zwaardere of beginnende loper, omdat de schoen heel erg stabiel is.

Shop de Saucony Tempus
Saucony Tempus
Technische specificaties Saucony Tempus
Offset
8 mm
Gewicht Heren
ca. 252 gram
Gewicht Dames
ca. 224 gram
Type loper
Overpronerende loper
Type schoen
Allround loopschoen
Type demping
PWRRUN + PWRRUN PB-foam

Eindsprint

De Saucony Tempus maakt deel uit van een nieuwe generatie loopschoenen voor de overpronerende loper. Trek de schoen aan en ervaar meer demping dan je ooit hebt ervaren bij een antipronatieschoen. Het is mooi dat Saucony de innovaties uit hun wedstrijdschoenen nu toegankelijk maken voor het grote publiek.

Vergelijkbaar met de Saucony Tempus zijn de Nike Infinity Run en de HOKA Arahi. Beiden zijn loopschoenen met veel demping voor de overpronerende loper.

Ben je benieuwd hoe de nieuwe Saucony Tempus aanvoelt? Via onze klantenservice kan je een exemplaar reserveren en naar de winkel laten sturen. Vervolgens zullen onze product experts in de winkel testen op onze shoeadvisor of de schoen geschikt is voor jou. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Saucony Tempus
Shop de

Saucony Tempus dames

Saucony Tempus
Shop de Saucony Tempus dames
Shop de

Saucony Tempus heren

Saucony Tempus
Shop de Saucony Tempus heren
Zie ook

Alles van
Saucony

saucony
Shop Saucony