Skip to main content

Records verbreken is leuk, maar geschiedenis schrijven is nog veel leuker. De Alphafly is een schoen die wereldrecords verpulverde, ook is het de baanbrekende wedstrijdschoen waarop Eliud Kipchoge de marathon, als eerste mens ooit, onder de 2 uur liep. Wij kijken daarom erg uit naar de nieuwste Alphafly. Zal de Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 weer geschiedenis schrijven?

* All4running verkoopt de op de afbeeldingen getoonde kleurstelling van de Nike Air Zoom Alphafly Next% 2 niet. Vanaf 14 juli zijn er verschillende kleuren beschikbaar.

Shop de Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2

Nike Alphafly NEXT% 2

Alphafly NEXT% 2
Atomknit 2.0 bovenwerk met een hoog ventilerend vermogen
ZoomX foam geeft een ultiem zachte demping en veel responsiviteit
Carbonplaat over de gehele lengte voor een explosieve afwikkeling van de voet

AtomKnit 2.0

Al ruim 40 jaar doet Nike voetonderzoeken om de pasvorm van hun schoenen te optimaliseren. Nike maakt honderden voetscans per jaar en verzameld zo data over voetlengte, voetbreedte en de hoogte van de wreef. Op basis van deze gegevens heeft de Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 een volledig vernieuwd bovenwerk gekregen. Het AtomKnit 2.0 maakt deel uit van de Flyknit serie. Nike Flyknit is gemaakt van sterke, maar lichte garens die tot één geheel zijn verweven. Rond de middenvoet is het materiaal dichter geweven om ondersteuning te bieden terwijl bij de voorvoet het materiaal flexibel en ventilerend is gemaakt. Flyknit wordt ook bij andere schoenen gebruikt zoals bij de Nike React Infinity Run Flyknit. Het enige verschil is dat het materiaal bij de Alphafly nog dunner is om extra gewicht te besparen.

Alphafly NEXT% 2
Alphafly NEXT% 2

Maximale demping voor de marathon

Een carbonschoen wordt pas goed als het foam goed is. De Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 bevat het ZoomX-foam. Dit is het zelfde foam als in de eerste versie. Wat maakt ZoomX-foam zo goed? Dit foam vangt trillingen die tijdens het lopen ontstaan effectief op. Hierdoor wordt de impact op je spieren verminderd, wat ervoor zorgt dat je  langer op een hoog tempo kunt lopen. De man met de hamer komt vaak bij de marathon rond kilometer 32, maar met deze schoen kan je die man met een hamer terugslaan. Uit onderzoek blijkt dat het ZoomX-foam een energieteruggave heeft van 85%. Het foam werkt samen met de carbonplaat, zodat je een voorwaartse afzet krijgt. Het carbon zorgt er ook voor dat deze wedstrijdschoen wat stabieler wordt.
Wat de Alphafly onderscheid van andere carbonschoenen zijn de Zoom Air units. Meestal zijn de Zoom Air units niet zichtbaar (zoals bij de Nike Pegasus), maar bij de Alphafly zie je de units bij de voorvoet zitten. Deze units gevuld met een bepaalde luchtdruk, geven de Alphafly  2 een extra responsief gevoel. Hoe harder je loopt, hoe meer profijt je hebt van deze Zoom Air pods.

Stabiliteit en slijtzool

“Hoe breder de schoen, hoe stabieler de schoen wordt” dit is de filosofie van veel merken tegenwoordig. Om de schoen stabieler te maken wordt de zool breder gemaakt. De Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 heeft een bredere hiel en voorvoet om de stabiliteit ten opzichte van de voorganger te verbeteren. Dit is met name nodig bij het lopen in bochten zoals bijvoorbeeld bij wedstrijden en baantrainingen.
De nieuwe slijtzool op de voorvoet is dunner en het profiel is veranderd. Het rubber heeft in het profiel verschillende hoeken voor een bredere grip. Bovendien zijn er twee rubber strips toegevoegd aan de hak zodat de grip en duurzaamheid ook beter wordt als je meer op de hak of middenvoet land.

Alphafly NEXT% 2
Alphafly NEXT% 2

Wat is de beste carbonschoen?

In de maand juni zijn er enorm veel nieuwe carbonschoenen op de markt gekomen. De vraag die nu veel gesteld wordt is: “Wat is nu de beste carbonschoen?” Uiteraard is dit afhankelijk van jouw looppatroon, lichaamsbouw, loopervaring en doelstelling. De beste carbonschoen voor jou moet stabiel zijn en genoeg demping hebben voor de afstand die je wilt lopen. Globaal kan je carbonschoenen in twee categorieën indelen, namelijk carbonschoenen voor de korte afstand en carbonschoenen voor de lange afstand. Het verschil tussen deze schoenen is vooral demping en de hoeveelheid grondcontact die je hebt. Hoe langer de afstand, hoe meer demping die je wilt hebben om je benen te beschermen en comfortabel te kunnen lopen.

Technische specificaties Nike Air Zoom Alphafly Next%
Offset
4 mm
Gewicht
ca. 210 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoen
Type demping
ZoomX-foam + Nike Zoom Air units
Technische specificaties Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2
Offset
8 mm
Gewicht
ca. 244 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoen
Type demping
ZoomX-foam + Nike Zoom Air units

Eindsprint

Met een aantal kleine updates heeft de Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 stappen gezet richting nieuwe records. De toevoeging van ZoomX materiaal onder de Zoom Air Units geven de schoen een responsiever afzet vanaf de voorvoet. Deze wedstrijdschoen is nu ook stabieler door een bredere zool bij zowel de hak als de voorvoet waardoor je makkelijker door bochten kunt lopen.

Mocht je nog meer willen weten over de Alphafly of andere carbonschoenen dan adviseren wij je om langs te komen in een van onze winkels of vragen te stellen aan onze productexperts bij de klantenservice. Zij kunnen je adviseren zodat je weet welke schoen het best bij jou past. Ben je benieuwd hoe de nieuwe Alphafly 2 aanvoelt? Vanaf 14 juli is de schoen te bestellen en ligt hij bij ons in de winkels.

Alphafly NEXT% 2

Welke schoen is geschikt voor jou?

Het kan zijn dat de Alphafly niet geschikt is voor jou als loper. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden die je hebt als het gaat om carbon- wedstrijdschoenen:

 • Haklander:
  De HOKA Carbon X3, ASICS Metaspeed Edge en New Balance RC Elite hebben een hogere heeldrop
  of een foam wat stabieler is. De Edge is specifiek gemaakt voor de lopers die wat kortere passen
  maken, vaak zijn dat ook haklanders.
 • Minimalistische loper:
  De Altra Vanish Carbon is de enige carbonschoen op de markt met een 0 mm drop. Er is dus geen
  verschil tussen hak en voorvoet. Dit maakt de schoen heel geschikt voor lopers die op de voorvoet
  lopen of “ZeroDrop” gewend zijn.

Om de beste carbonschoen te selecteren adviseren wij je om langs te komen in een van onze winkels of vragen te stellen aan onze productexperts bij de klantenservice. Zij kunnen je een goed advies geven, zodat je de beste schoen selecteert.

Shop de

Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 dames

Alphafly NEXT% 2
Shop de Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2
Shop de

Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2 heren

Alphafly NEXT% 2
Shop de Nike Air Zoom Alphafly Next% Flyknit 2
Zie ook

Alles van
Nike

nike
Shop Nike