Skip to main content

Op zaterdag 30 april vond het “Road to Records” event plaats in Duitsland. Een georganiseerde race over de adidas campus waarbij adidas atleten persoonlijke, Europese en Wereldrecords gingen najagen. Tijdens de race werd er gelopen op de adidas Takumi Sen 8 en adidas Adios Pro 2. Maar we zagen ook voor de eerste keer de adidas Adios Pro 3 in actie. Hoe ziet die schoen eruit? En wat zijn de nieuwe innovaties en ontwikkelingen?

adidas Adizero Adios Pro 3 is beschikbaar in juni
adidas Adios Pro 3

Exclusieve blik op de Adizero Adios Pro 3

Opeens was hij daar, de nieuwe Adios Pro 3. Een aantal atleten droegen dit nieuwe model tijdens hun poging een nieuw record te vestigen. Hoewel we nog niet alle details weten over deze schoenen, zijn er een aantal updates te zien.

Nieuwe inkeping bij de voorvoet voor gewichtsbesparing

Meer Lightstrike Pro Foam voor optimale energieteruggave

Het bovenwerk is geheel vernieuwd

Lees meer over dit model

“How to improve?”

Op vrijdag kregen we een rondleiding over de adidas campus. Een uniek inkijkje de ontwerpfase en ontwikkeling van een nieuwe schoen. De tour begon in het adidas testlab, een ruimte waar, afgezien van de bewegingswetenschappers, eigenlijk nooit iemand komt. De tientallen sensoren, camera’s op het plafond en de grote loopband zijn erg indrukwekkend. Op die loopband zijn honderden conceptschoenen getest door toplopers uit de hele wereld. De bewegingswetenschappers vertellen over het testprotocol van een nieuwe schoen. Dit testprotocol bestaat uit fysieke en mechanische testen. Atleten testen de schoen intensief op de loopband waarbij hartslag en ademgasanalyses worden gedaan. De loopband is voorzien van een drukplaat die de impact en efficiëntie van het looppatroon kan analyseren. Daarna wordt de schoen mechanisch getest door robots waarbij onder andere de veerkracht en duurzaamheid van het foam wordt onderzocht.

adidas lab
adidas ontwerp

Testen & ontwerpen

Nieuwe loopschoenen worden uiteraard ook buiten het laboratorium getest. De vertegenwoordigers van adidas verzamelen feedback van producten tijdens trainingen en trainingskampen in binnen- en buitenland. Zo kregen we te horen dat de collectie van 2023 al getest is door 80 atleten gedurende 9 dagen. Tijdens een trainingskamp zijn de atleten gevolgd gedurende 1700km lopen waarbij 57 paar loopschoenen zijn getest. In totaal zijn 110 vragenlijsten ingevuld door topatleten.

Als de schoen is ontwikkeld qua foam, carbonplaat en slijtzool dan is het proces nog niet klaar. In het “makerslab” op de campus zijn de “creatieve geesten” bezig met het ontwerpen van het design van de nieuwe loopschoenen. In dit lab hangen overal posters, tekeningen, zolen en foam materialen van conceptschoenen en uiteraard staan er veel naaimachines.

Uiteindelijk wordt de schoen aan de hand van de feedback van de topatleten gefinetuned. Hoe zijn de veters? Is de pasvorm prettig? Geeft de hielkap genoeg steun? Is de schuimlaag voldoende of moet het nog iets meer zijn? Als alle details zijn nagelopen, dan wordt de schoen gelanceerd en beschikbaar voor iedere loper ter wereld.

Meet the legend

Na de rondleiding was er een interview met een grote legende in de atletiek, namelijk Haile Gebrselassie. Een loper met een indrukwekkende staat van dienst:

  • – tweevoudig Olympisch Kampioen op de 10km (1996 en 2000)
  • – 27 Wereldrecords verbroken
  • – Eerste man ooit onder de 2 uur 4 minuten op de marathon

Haile werd gevraagd naar de rol van zijn vader, McDonald’s en zijn drie meest memorabele wedstrijden. Prachtig was het verhaal over zijn vader die lopen nooit zag als een serieus beroep. Toen Haile bij een wedstrijd een auto won, kon zijn vader het nog steeds niet geloven. Maar toen zijn vader vervolgens in die auto reed werd het voor hem duidelijk dat een bestaan als loper voor Haile is weggelegd.

Haile

Road to Records

Op zaterdag vond de “Road to Records” race plaats op de campus van adidas. Atleten van adidas gingen racen tegen elkaar, maar vooral ook tegen de klok. Het verbreken van persoonlijke, nationale en wereldrecords stond centraal. Het parcours bestond uit rondes van 2,5km en er werden 3 afstanden gelopen, namelijk de 5km, 10km en de halve marathon. Vooral de 5km bij de heren was indrukwekkend om te zien. Yomif Kejelcha uit Ethiopië liep 12.53, wat de derde tijd ooit gelopen is en slechts 3 seconden boven het officiële wereldrecord. In deze race werden bovendien 4 Nationale Records gelopen.

Takumi Sen 8

Takumi Sen 8 versus Adios Pro 3

Op de 5 en 10km werd het meeste gelopen op de adidas Takumi Sen 8, een lichtgewicht schoen met carbon en het adidas LightstrikePRO foam. Deze schoen heeft geen extreem dikke zool en is daardoor geschikter voor de korte afstanden. Daarnaast is deze wedstrijdschoen ook wendbaarder als je moet afremmen en aanzetten voor een bocht. Daarom liep atleet Yomif ook op deze snelle wedstrijdschoen.

Bij de halve marathon werd vooral de adidas Adios Pro 2 gedragen, maar ook de nieuwste versie de pro 3. Beide schoenen hebben een dikkere zool en daardoor meer demping en comfort voor langere afstanden ten opzichte van de Takumi Sen 8.

adidas Adios Pro 3 lancering

De adidas Adizero Adios Pro 3 zal worden gelanceerd op 23 juni en je kan deze schoen nu bestellen via pre-order. Wij hebben deze schoen al getest tijdens het “Road to Records” event. In deze blog lees je alle highlights over deze nieuwe wedstrijdschoen. Als je inschrijft voor onze nieuwsbrief, dan krijg je een melding zodra de Adios Pro 3 bij ons is binnengekomen.

Technische specificaties Adios Pro 2
Offset
8,5 mm
Gewicht
ca. 215 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
LightstrikePRO (twee lagen)
Technische specificaties Takumi Sen 8
Offset
6 mm
Gewicht
ca. 185 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Type demping
LightstrikePRO (één laag)

Shop

adidas
Wedstrijdschoenen

Shop wedstrijdschoenen

Shop

adidas Allround
loopschoenen

adidas Solar Glide 5
Shop allround loopschoenen

Shop

De collectie van
adidas

adidas
Shop adidas