Skip to main content

Lopen zonder zwaartekracht is alleen mogelijk op de maan. Althans dat dachten we voor de lancering van de nieuwe Brooks Glycerin collectie. De Brooks Glycerin 20 en Glycerin GTS20 laten jou zweven als nooit tevoren. Ervaar het gevoel van een zacht kussen onder je voeten en loop verder dan je ooit hebt gedaan. Dit is de grootste update van de Glycerin sinds jaren. Maar wat houdt deze update in en is deze schoen geschikt voor jou? Hieronder proberen we antwoord te geven op deze vragen.

Shop de Brooks Glycerin 20Shop de Brooks Glycerin GTS 20

De Brooks Glycerin 20 en GTS20 in detail

brooks glycerin
Nieuw bovenwerk met 3D van air-mesh voor een goede pasvorm
DNA LOFT 3.0 voor meer demping en energieteruggave
Nieuw ontworpen slijtzool voor een stabiele en soepele loopervaring

Voor iedere loper een Glycerin

De Glycerin 20 komt in een neutrale variant en een GTS-variant, wat we eerder zagen bij de 19e versie. GTS staat voor “go to support” en is speciaal gemaakt voor de overpronerende loper. Deze schoen biedt meer stevigheid aan de binnenkant dankzij het speciale GuideRails Holistic Support System. Vergelijk dit systeem met een bobslee die in een bobsleebaan zijn weg vindt naar de finish. De opstaande randen van de bobsleebaan zorgen ervoor dat de bobslee stabiel naar beneden glijdt. De Glycerin GTS20 heeft ook twee opstaande randen die de voet ondersteuning geven. Op het moment dat je vermoeid raakt krijg je ondersteuning, zonder op een zwaar correctieblok te staan. Sinds de intrede van de Guiderails hebben we meerdere loopmerken gezien die een vergelijkbare techniek zijn gaan toepassen. Daardoor zijn ondersteunende schoenen een stuk lichter en comfortabeler geworden.

Het grote voordeel van de Glycerin collectie is dat deze ook beschikbaar is in een “wide” variant. Dit is een extra brede pasvorm voor een loper met een brede voorvoet of een zogenaamde hallux valgus (knobbel bij de grote teen). Van nature is de Brooks Glycerin wat breder ten opzichte van de Ghost en Adrenaline GTS, twee andere populaire modellen van Brooks.

Shop de Brooks Glycerin 20Shop de Brooks Glycerin GTS 20

3D print bovenwerk

Het Mesh-bovenwerk met 3D Fit Print-technologie is lichtgewicht en ademend. Bij aantrekken voelt de Glycerin 20 meteen zacht aan door het vernieuwde air-mesh materiaal. Deze pluche stof zorgt voor een goed ademend vermogen zodat je voeten droog en comfortabel blijven. Op strategische plekken is het bovenwerk versterkt voor meer structuur en gerichte ondersteuning. Op andere plaatsen is het bovenwerk flexibeler voor meer bewegingsvrijheid. De hielkap is intern verstevigd, zodat de enkel en voet goed omsloten wordt.

Glycerin GTS 20
Glycerin gts 20

Van “conceptschoen” tot werkelijkheid

De Glycerin 20 en GTS20 hebben een tussenzool gemaakt van DNA LOFT 3.0. De eerste versie van LOFT zag in 2018 het daglicht. DNA LOFT 1.0 was een mix van foam, lucht en rubber dat een zachte en comfortabele loopervaring bood. DNA LOFT 3.0 is een met stikstof geïnjecteerde tussenzool. Dankzij het innovatieve stikstofinfusieproces kan Brooks de zachtheid en nauwkeurig afstemmen zonder dat de duurzaamheid of het gewicht wordt opgeofferd. Deze nieuwe tussenzool is naast lichter ook responsiever. Je krijgt het gevoel alsof je op een zacht kussen staat.

Brooks ontwikkelende LOFT 3.0 vorig jaar met een bijzondere “concept shoe”, namelijk de Aurora-BL. BL is de afkorting voor het BlueLineLab waar de innovaties van Brooks tot stand komen. De naam is afgeleid van de blauwe lijn die bij grote stadsmarathons (vooral de Marathon Majors) op de weg is getrokken. Dat is de snelste en kortste route richting de finish. Brooks streeft ernaar om Blueline producten binnen twaalf tot vijftien maanden op de markt te brengen.

Één blik op de Aurora-BL gaf ons de indruk dat de zool was gestoken door een wesp. Maar niks is minder waar. De Aurora-BL was geïnspireerd door het 50-jarig jubileum van de Apollo 11 landing op de maan. Brooks wilde een loopschoen ontwikkelen die het gevoel gaf alsof je op de maan liep en door de lucht zweeft. De hiel en voorvoet van de Aurora-BL waren extreem dik en konden onafhankelijk van elkaar bewegen. Uiteindelijk is deze “concept schoen” de inspiratie geweest voor de uiteindelijke versie van de nieuwste Brooks Glycerin 20.

Wist je dat…

Het injecteren van stikstof in een loopschoen is niet helemaal nieuw, want eerder zagen we dit terug bij onder andere de temposchoen van Brooks, namelijk de Hyperion Tempo, Hyperion Elite 2 en Catamount. De Hyperion Elite 2 is de carbonschoen van Brooks terwijl de Catamount de trailversie is van de Hyperion Tempo. Het is leuk om te zien dat de innovaties vanuit de wedstrijdschoenen nu ook terugkomen naar de loopschoenen voor de dagelijkse loper.

Glycerin gts 20

“Dit is de beste Glycerin waarop ik ooit heb gelopen”

Daan GlorieProductexpert

Expert mening

Ik testte de schoen uit en deel mijn ervaringen over deze nieuwste Brooks Glycerin.

“De Brooks Glycerin 20 voelt heel anders aan dan de vorige versie. Qua pasvorm is het model wat breder in de voorvoet en ook boven op de wreef is er wat meer ruimte. De DNA LOFT v3-tussenzool voelt licht en responsief aan. Tijdens het lopen voel je meer een voorwaartse propulsie en dit ligt in lijn met de ontwikkeling bij andere merken. Dit is de beste Glycerin waarop ik ooit heb gelopen”.

Eindsprint

De Brooks Glycerin 20 en GTS20 zijn de ideale loopschoenen voor je dagelijkse trainingen op asfalt. De nieuwe DNA LOFT v3-tussenzool gecombineerd met een air-mesh bovenwerk maken dit een loopschoen die veel comfort geeft bij zowel korte als lange duurlopen. Mocht je van plan zijn om een baantraining of wedstrijd te lopen, dan zijn de Brooks Hyperion en Hyperion Elite 2 een betere keuze.

Als je een loopschoen met veel demping zoekt, dan ben je bij de Glycerin 20 aan het juiste adres. Vergelijkbare modellen met de Glycerin zijn de ASICS Nimbus 24, Saucony Triumph 19 en de Nike ZoomX Invincible. Alternatieve schoenen voor de Glycerin GTS zijn de HOKA Arahi 6, New Balance Vongo V5 en de Nike React Infinity 3.

Shop de Brooks Glycerin 20Shop de Brooks Glycerin GTS 20
Brooks Glycerin 20
Offset
10 mm
Gewicht Heren
ca. 286 gram
Gewicht Dames
ca. 258 gram
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Allround loopschoen
Type demping
DNA LOFT v3
Brooks Glycerin GTS20
Offset
10 mm
Gewicht Heren
ca. 298 gram
Gewicht Dames
ca. 266 gram
Type loper
Overpronerende loper
Type schoen
Allround loopschoen
Type demping
DNA LOFT v3
Shop de

Brooks Glycerin 20

glycerin
Shop de Brooks Glycerin 20
Shop de

Brooks Glycerin GTS20

glycerin gts
Shop de Brooks Glycerin GTS20
Zie ook

Alles van Brooks

Shop Brooks