Skip to main content

Het geheim achter de Nike spikes

Heb jij zin om de super snelle versie van jezelf te worden? Let dan nu op! Record na record wordt gelopen op de spikes van Nike, maar wat is het geheim van deze spikes? Op 23 juli 2021 is het zover, de internationale sportmanifestatie waar veel sporters jarenlang naar toe trainen. Dit is de uitgelezen kans voor de atleten om een medaille binnen te slepen. Veel van deze atleten lopen op de Nike spikes. Zouden deze spikes bijdragen aan de winst?

Shop de Victory

Nike spikes in detail

Ontdek de unieke eigenschappen van deze Nike spikes

Nike spikes
De Maxfly spike is geschikt voor afstanden van 100 tot 400 meter.
Het bovenwerk bestaat uit geweven en synthetisch materiaal. Het materiaal is licht en geeft een omsluitend gevoel.
Dankzij de ingekeepte veters is de kans klein dat ze tijdens het sprinten los gaan.
De Zoom Air unit bij de voorvoet geeft je een licht, responsieve stuiter wanneer je voet contact maakt met de baan.
De luchtunits in combinatie met de carbonplaat zorgen voor een vooruitstuwend en stabiel gevoel. De carbonplaat bevindt zich over de gehele lengte en is afgestemd op de middenvoet en hiel.
De Long Jump Elite is speciaal ontworpen voor het onderdeel verspingen binnen de atletiek.
De X-Cross strap is ontworpen om je schoenen zo gemakkelijk mogelijk aan- en uit te trekken.
De Long Jump Elite bevat een Air unit in de voorvoet. Deze bekende Nike-technologie geeft een lichtvoetig en energiek gevoel, zowel bij je landing als bij je afzet voor je sprong.
Om bij te dragen aan de stabiliteit bij je sprint en afzet is een carbonplaat over de gehele lengte toegevoegd.
Het licht, snelle design van de Dragonfly is gemaakt voor races van 1.500 t/m 10.000 meter.
Het bovenwerk van de spike bestaat uit mesh wat zorgt voor ventilatie en ondersteuning. Dit is perfect voor lange afstanden.
De Dragonfly spike bevat een Pebaxplaat.
Daarnaast heeft deze spike dezelfde foam als de succesvolle wegschoen de Alpha- en Vaporfly. Namelijk het ZoomX foam.
De Victory kan ingezet worden voor afstanden van 800 meter t/m 10.000 meter.
De slijtzool is ontworpen op basis van gegevens van honderden hardlopers. Hierdoor is een patroon ontstaan wat optimale grip en tractie geeft. Dit patroon wordt ondersteund door enkele uitneembare spikes in de voorvoet.
Het bovenwerk van de Victory bestaat uit Atomknit. Dit is de vernieuwde versie van Nike Flyknit. Het Atomknit is zeer licht en doorschijnend, waardoor het een zeer hoog ademend vermogen heeft.
De tussenzool is verrijkt met carbonvezels. Dit biedt stabiliteit en ondersteuning bij het lopen op ongelijke ondergronden.

Alle soorten en maten

Spikes zijn echte krachtpatsers voor op de atletiekbaan en danken hun naam aan de kleine puntjes onder de zool. Nike biedt een breed scala spikes aan. Zo heeft elk atletiek onderdeel een eigen specialistische spike, maar wat zijn de overeenkomsten en verschillen van deze spikes? Wij begrijpen dat je verdwaald kan raken in het aanbod. Wij loodsen je door het aanbod van Nike heen, van sprint- tot lange afstand spike. Binnen de loopdiscipline heb je verschillende soorten spikes. Zo heb je sprint spikes, deze zijn geschikt voor het lopen van maximaal 400 meter. Daarnaast heb je mid distance spikes deze spikes zijn geschikt voor het lopen van 800 meter t/m 1500 meter. Verder zijn er nog de long distance spikes. Deze spikes zijn geschikt voor het lopen van afstanden langer dan 3000 meter.

Maxfly

Nike Air Zoom Maxfly

Vooruitstrevende technologie is voor het eerst toegevoegd aan een Nike sprint spike. Deze spike is uniek in zijn soort, maar heeft wel veel weg van de Victory. De Maxfly is namelijk geïnspireerd op de Victory. Nike zag hoe goed de Victory presteerde en heeft gekeken hoe ze dit om kon zetten in een sprint spike.

Long jump elite

Nike Air Zoom Long Jump Elite

De Nike Air Zoom Long Jump Elite zijn ultralichte spikes die geschikt zijn voor zowel dames als heren. Deze spikes zijn speciaal ontworpen voor het onderdeel verspringen binnen de atletiek. De Long Jump Elite geeft je de mogelijkheid je maximale snelheid te behalen voor de afzet van je sprong.

Dragonfly

Nike ZoomX Dragonfly

De Nike ZoomX Dragonfly is een lichtgewicht unisex spike. De Dragonfly bevat hetzelfde materiaal als Nike’s bekende wedstrijdschoenen. Het succes van het ZoomX-foam in de Alphafly en Vaporfly vindt haar weg naar Nike’s premium spikes. De Nike ZoomX Dragonfly is speciaal ontworpen voor afstanden van 1.500 t/m 10.000 meter.

Victory 5

Nike Air Zoom Victory

De Nike Zoom Victory is geïnspireerd op de wedstrijdschoen de Alphafly. Zo heeft de spike een combinatie van het ZoomX schuim, carbonplaat en de Nike Air Zoom Unit. Dit laatste is verdeeld in twee afzonderlijke ruimtes. De Zoom Air unit geeft je een licht, responsieve stuiter wanneer je voet contact maakt met de baan. In de Nike Zoom Air unit bevinden zich twee dempende kamers die zorgen voor stabiliteit en veerkracht. In de tussenzool is het ZoomX schuim verwerkt. Het schuim bevindt zich tussen de slijtzool en de carbonplaat.

Nike Air Zoom Maxfly

Vers van de pers, de Nike Air Zoom Maxfly. Grote kans dat je deze sprint spike binnenkort veel gaat zien op het grootste sportevenement ter wereld. Met deze nieuwe spike ga je voor responsiviteit, een stevige pasvorm en elite snelheid. Deze sprint spike is geschikt voor afstanden van 100 tot 400 meter.

Elite snelheid

Het bovenwerk bestaat uit geweven en synthetisch materiaal. Het materiaal is licht en geeft een omsluitend gevoel. Dankzij de ingekeepte veters is de kans klein dat ze tijdens het sprinten los gaan. De Zoom Air unit bij de voorvoet geeft je een licht, responsieve stuiter wanneer je voet contact maakt met de baan. In de luchtunit bevinden zich twee gedempte kamers die zorgen voor stabiliteit en veerkracht. Hierdoor is de spike ook zeer geschikt voor horde lopers. De luchtunits in combinatie met de carbonplaat zorgen voor een vooruitstuwend en stabiel gevoel. De carbonplaat bevindt zich over de gehele lengte en is afgestemd op de middenvoet en hiel. Dit zorgt voor stijfheid en een betere afwikkeling. De Maxfly heeft zeven uitneembare spikes die zorgen voor tractie, zodat je ook in de bochten je snelheid behoudt. De slijtzool is ontwikkeld op basis van gegevens van atleten. Hierdoor biedt de spike extra grip daar waar je het nodig hebt. De spikes zijn goedgekeurd door de wereldatletiekbond. De Maxfly weegt circa 161 gram. Met de Maxfly ga jij pr’s verpulveren.

All4running expert Floortje deelt ervaring

De Maxfly is de sprint spike van Nike met een carbon plaat. De pasvorm van de Maxfly kan je vergelijken met de Nike Superfly Elite spikes, het zit dus nauw en strak om de voet, wat heel fijn is bij een sprint spike.
Waar ik erg aan moest wennen is dat je niet meer direct op de grond staat, maar er nu dus ook “demping” in de spike zit. Juist met deze demping in combinatie met het carbon maakt de spike super snel. Het kan bij een staande start op een training wat instabiel aanvoelen maar uiteindelijk raak je daar aan gewend. Hoe harder de baan waar je op loopt des te effectief de spike is. Het meeste effect in tijd lijk je tot nu toe te hebben als je heel erg “front side mechanics” loopt, hier zijn de meeste toptrainers in elk geval wel over uit. De reden hiertoe is dat de plaat in combinatie met het foam erg op de voorvoet is gericht. Ben je een sprinter die meer naar achter landt, dan lijkt de schoen minder effectief. Vooral de laatste 100m van de 400m ging een stuk beter en “makkelijker” dan normaal. Je voelt heel duidelijk dat de spike veel meer meegeeft dan een ‘normale’ spike.

Shop de Maxfly

Nike Air Zoom Long Jump Elite

Ben jij klaar om ver te springen? Deze ultralichte spike is geschikt voor zowel dames als heren. Deze spike is speciaal ontworpen voor het onderdeel verspingen binnen de atletiek. De Long Jump Elite geeft je de mogelijkheid je maximale snelheid te behalen voordat de afzet van je sprong. De schoen bevat meer veerkracht en stabiliteit, waardoor jij kan reizen tot nieuwe hoogten.

Ver, verder, verst

Het lichtgewicht bovenwerk houdt amper vocht vast. Hierdoor blijven de spikes licht van gewicht, terwijl ze ook je voeten koel houden. Heb je een goede pasvorm nodig? De X-Cross strap is ontworpen om je schoenen zo gemakkelijk mogelijk aan- en uit te trekken. Ook geeft het de mogelijkheid om je schoenen tussentijds eenvoudig strakker aan te trekken. De Long Jump Elite bevat een Air unit in de voorvoet. Deze bekende Nike-technologie geeft een lichtvoetig en energiek gevoel, zowel bij je landing als bij de afzet voor je sprong. Het bredere ontwerp bij de voorvoet geeft extra stabiliteit. Om bij te dragen aan die stabiliteit bij je sprint en afzet is een carbonplaat over de gehele lengte toegevoegd. Wil je de beste zijn? Dan heb je goede grip nodig. Hiervoor zijn er zes spikes op de slijtzool geplaatst. Het patroon in de slijtzool is geïnspireerd op een haaienhuid. Dit ruwe patroon geeft grip en tractie bij zowel je afzet als landing. De tractie onder je voeten helpt je overeind te blijven op verschillende ondergronden. Al deze innovatie maakt de Nike Air Zoom Long Jump Elite een zeer kwalitatieve verspring-spike die klaar is voor jouw nieuwe PR.

All4running expert Loek deelt ervaring

Onze verspring expert Loek verteld je meer over de Long Jump Elite.
“Wat een uitstraling! Eindelijk is er ook een carbon optie voor verspringers. Als je hem alleen al ziet, dan weet je genoeg: deze schoen gaat het speelveld veranderen! De felgekleurde duidelijk zichtbare Air Zoom Unit met de zwarte carbonplaat er bovenop… kwijl… kwijl… Alsof je een kijkje onder de motorkap mag nemen.

Het was even rommelen met mijn aanloop – je maakt zoveel snelheid op deze schoenen dat ik mijn aanloop met elf voetjes heb moeten verlengen – maar toen die eenmaal stond kon het feest beginnen. Wat een ongelooflijk krachtige afzet. De carbonplaat en Air Zoom Unit bij de voorvoet maken een duidelijk merkbaar verschil. Je vliegt over je aanloop en je schiet omhoog tijdens je afzet. Eerlijk is eerlijk, dit wordt even wennen. Ik moet mij techniek zeker nog een beetje afstemmen op deze nieuwe snelheids- en afzet-ervaring, maar dit seizoen kan niet anders dan een seizoen vol PR’s worden.

Kortom, een heel toffe schoen! Dit wordt de toekomst van het verspringen, dat kan niet anders. Ik kan niet wachten tot mijn eerste wedstrijd, misschien organiseer ik stiekem zelf al iets vanavond.”

Shop de Long Jump Elite

Nike ZoomX Dragonfly

Sifan Hassen heeft onlangs de 10.000 meter in een tijd van 29.06,82 gelopen. Dit was ruim 10 seconden sneller dan de oude toptijd. Eén week later werd haar record alweer verbroken door Letesenbet Gidey met een tijd van 29.01,03. Beiden liepen zij op de Dragonfly. Zou de spike er iets mee te maken hebben?!

Snel, sneller, snelst

Het licht, snelle design van de schoen is gemaakt voor races van 1.500 tot 10.000 meter. Het bovenwerk van de spike bestaat uit mesh wat zorgt voor ventilatie en ondersteuning. Dit is perfect voor lange afstanden. De Dragonfly spike bevat een Pebaxplaat over de gehele lengte. Daarnaast heeft de spike hetzelfde foam als de succesvolle wegschoen de Alpha- en de Vaporfly. Namelijk het ZoomX foam. Dit foam biedt optimale energieteruggave en schockbescherming. Hierdoor raak je minder snel vermoeid.

Zoals eerder vernoemd, worden er records verbroken op de Nike spikes, maar de Dragonfly is flink in opspraak geweest. Vanwege het wereldrecord wat er op gelopen is, werd de spike opgestuurd naar het lab voor controle. Hieruit kwam voort dat de spikes voldoen aan de regels van de wereldatletiekbond. De regels waaraan de spikes op afstanden vanaf 800 meter moeten voldoen zijn:
– Een maximale zooldikte van 25 millimeter;
– Er mag één carbonplaat in de zool zitten;
– De spikes mogen niet langer zijn dan 9 millimeter en niet dikker dan 4 millimeter;
– Ook mogen er geen kleine aanpassing gedaan worden aan de schoen, zodat je sneller of beter op de schoenen kan lopen.

De snelste atleten zweren bij de Nike ZoomX Dragonfly. Zo lopen Mo Farah, Sifan Hassen, Joshua Cheptegei en Letesenbet Gidey op deze spike. Is het de spike die deze atleten tot de beste versie van zichzelf pushen? Kom er zelf achter en gebruik de Dragonfly voor jouw races.

All4running expert Floortje deelt haar ervaring

Onze winkel expert Floortje loopt zelf veel op Nike spikes. Floortje is onze 400 meter specialist. Zij loopt zelf op de Dragonfly en deelt graag haar ervaring met jou. “De Dragonfly wordt voornamelijk gebruik op de midden lange afstanden. De Dragonfly is licht en het meeste effect voel je bij het laatste gedeelte van de race. Normaal gesproken verkleinen je stappen, omdat je moe wordt. Door het comfort en de ZoomX foam blijft de schoen heel comfortabel. Hierdoor is de schoen helaas niet geschikt voor sprints.”

All4running expert Menno deelt zijn ervaring

Menno is onze winkel expert die ook op de Dragonfly loopt. Hij loopt zelf afstanden van 400 meter t/m 10.000 meter. Ook Menno deelt graag zijn ervaring met jou. “Mijn ervaring met de Dragonfly is erg positief. Voor de Dragonfly liep ik op de Victory. De ‘oude’ Victory zijn erg licht, maar boden voor mij geen enkel comfort. De Dragonfly is in vergelijking veel comfortabeler. Ze zijn wel iets zwaarder dan de Victory, maar door het ZoomX-materiaal wordt er veel energie teruggegeven bij elke stap. Dit houdt in dat je langer ‘frisse’ benen houdt, wat een groot voordeel op midden lange afstanden is. Het verschil met andere spikes zit hem vooral in het comfort tijdens het lopen. De belasting op de spieren is hierdoor minder dan met andere spikes. Ik zie dat er op afstanden van 800 tot aan 10.000 meter op de Dragonfly gelopen wordt. De schoen is licht en heeft een trampoline-achtig gevoel. Dit is te vergelijken met de Vaporfly, alleen heeft de Vaporfly het bounce gevoel nog meer. Voor kortere afstanden vind ik een iets hardere schoen prettiger, omdat je dan korter contact met de grond hebt en het comfort dan minder belangrijk is.”

Houd mij op de hoogte

Nike Air Zoom Victory

Ben jij klaar om te lopen over ruig terrein? Dit is mogelijk met de Nike Zoom Victory. Deze spike is geschikt voor zowel dames als heren en kan ingezet worden voor afstanden van 800 meter t/m 10.000 meter. Dit is een crosscountry spike wat erg lijkt op lange afstand spikes, maar er zijn toch verschillen. Een crosscountry spike kan je zien als een ‘kruising’ tussen een loopschoen en een spike.

Optimaal gebruik van energie

De spikes hebben het comfort van een loopschoen en de voordelen van een spike. De slijtzool van een crosscounty spike heeft vaak een goed profiel, waardoor ze geschikt zijn voor het lopen op ruig terrein. Het Atomknit bovenwerk van de Victory bestaat uit geweven mesh. Dit is de vernieuwde versie van Nike Flyknit. Het Atomknit is zeer licht en doorschijnend, waardoor het een zeer hoog ademend vermogen heeft. De HyperFuse-technologie zorgt ervoor dat het bovenwerk waterbestendig is. De tussenzool is verrijkt met carbonvezels. Dit geeft stabiliteit en ondersteuning bij het lopen op ongelijke ondergronden. De rubberen pods onder de hiel en de noppen in de slijtzool zorgen voor grip. De Victory bevat zes spikes die de grip vergroten en de druk over de gehele voet verspreiden.

Wij hebben een hoge verwachting van de Victory, omdat de voorgaande versies van de Victory niet zoveel comfort boden. Nu hebben ze de ‘oude’ Victory en de Alphafly samengevoegd, waardoor de schoen niet anders dan comfortabel kan zijn. Wij zijn erg benieuwd of er een shifting gaat ontstaan van de Dragonfly naar de Victory.

All4running expert Floortje deelt haar ervaring

“De Zoom Victory is een Spike voor langere afstanden. Dit komt door het comfort. In de praktijk blijkt dat er naast lange afstanden ook 400 en 800 meter op gelopen wordt. Toch is de schoen wel geschikter voor langere afstanden. Dit komt door de Air Units en het ZoomX schuim. Door het comfort en zachtheid, kan deze spike te zacht zij in de bochten. Daarom raden wij het aan om deze spikes vooral bij langere afstanden te gebruiken. Ook bij de Victory merk je het meeste effect bij de laatste meters. De schoenen zijn heel bouncy, waardoor je benen minder vermoeid raken en je pas grote gelijk blijft.”

Shop de Victory

Eind sprint

Zo dat was flink wat informatie! Hopelijk helpt het je in je Nike spike keuze. Wij zijn heel benieuwd welke records er gelopen gaan worden op de spikes aankomende maand. Jij gaat ook kijken toch?! 
Wij zullen nog even kort samenvatten wat er nou gezegd is. De Maxfly is een sprint spike en is dus geschikt voor afstanden van 100 t/m 400 meter. Vervolgens heb je de Long Jump Elite. Deze spike is geschikt om een maximale snelheid te behalen en om mee af te zetten. Hierdoor is de Long Jump geschikt voor verspringen. De Dragonfly is geschikt voor afstanden vanaf 1.500 t/m 10.000 meter. De Victory is geschikt voor lange afstanden, maar van 800 t/m 10.000 meter. Het verschil tussen de Dragonfly en de Victory is dat de Victory een Zoom Air Unit in de zool heeft, waardoor de Victory nog ‘zachter’ is dat de Dragonfly. De Victory heeft een carbonplaat en de Dragonfly heeft een Pebaxplaat. Succes met het maken van een weloverwogen keuze en veel plezier met het behalen van jouw nieuw persoonlijke record!

Nike Air Zoom
Victory

Shop nu

Nike Air Zoom Long Jump Elite

Shop nu

Rawdacious collectie

Shop nu