Skip to main content

De HOKA ONE ONE Carbon X 2 is de vliegensvlugge opvolger van de originele Carbon X. Deze neutrale wedstrijdschoenen zijn ontworpen voor het lopen op een hoog tempo en dan vooral gedurende veel kilometers. Zeiden we veel? We bedoelen; heel veel. De originele Carbon X werd ontworpen voor het verbreken van het wereldrecord op de 50 miles afstand en de 100 km. Een aardig eind lopen dus. De Carbon X 2 belooft het lopen van zo’n afstand nog gemakkelijker te maken. Wij nemen deze Carbon-schoenen voor je onder de loep.

Shop de Carbon X 2

Het evenement ‘Project Carbon X’ werd in mei 2019 georganiseerd door HOKA. Het doel; het wereldrecord op de 100 km afstand verbreken. Hideaki Yamauchi kwam als snelste heer over de finish met een zeer respectabele tijd van 6:19:54. Helaas deed hij er 6 minuten en 21 seconden te lang over om het staande wereldrecord te verbreken. Het record op de 50 miles werd wel verbroken door Jim Walmsley. Wellicht zien we het project nog eens terug komen om met de nieuwe Carbon X 2 het record toch nog te verbreken.

HOKA ONE ONE Carbon X 2 in detail

Ontdek de unieke eigenschappen van dit model loopschoenen

HOKA ONE ONE Carbon X 2
Anatomische constructie voor de Achillespees
Engineered Mesh-bovenwerk
PROFLY-tussenzool
Carbon-plaat
Rubberized EVA-slijtzool

Strak werk

Het bovenwerk van de HOKA ONE ONE Carbon X 2 voelt stijver en gestructureerder aan dan het bovenwerk van haar voorganger door de toegevoegde TPU vezels. Het bovenwerk van de originele Carbon X was erg dun en beweeglijk. Doordat het nieuwe bovenwerk iets minder rekbaar is, geeft het meer ondersteuning. Het ademend vermogen is nog steeds goed. De tong van de Carbon X 2 is vastgezet aan het bovenwerk, waar de tong van de originele Carbon X nog los zat. Hierdoor is de kans op het verschuiven van te tong verminderd. Het nieuwe, anatomische ontwerp bij de hak biedt ondersteuning voor de Achillespees zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

HOKA ONE ONE Carbon X 2
HOKA ONE ONE Carbon X 2

Carbon power

De Carbon-plaat in de Carbon X 2 is iets lager naar de grond gebracht. Hierdoor bevindt zich meer foam boven de Carbon-plaat. Dit geeft een zachter instapgevoel en loopervaring. Met name bij de hak is het gevoel zachter geworden. Dit komt door de vernieuwde mix van harder en zachter foam. Overwegend bestaat de tussenzool nog steeds uit harder en responsiever dempingsmateriaal, maar het percentage van toegevoegd zachter materiaal is iets verhoogd. Nog steeds is de Carbon X 2 geen hele ‘pluche’ schoen. Maar van een stijve hark kunnen we nu ook weer niet spreken. De X 2 geeft een goede balans tussen een agressief en snel gevoel, maar toch ook stabiel en vergeeflijk.

Duivenstaart

De lopers onder ons die hun roots vinden in een grote stad en bekend zijn met de stedelijke fauna zagen het misschien al. De één ziet het meteen, de ander heeft wellicht wat fantasie nodig. Maar de achterkant van de Carbon X 2 steekt vrij ver uit en loopt in een V-vorm. Deze vorm wordt de “Dovetail” genoemd. Oftewel, duivenstaart, even letterlijk vertaald. Deze duivenstaart is speciaal ontworpen voor haklanders. Zij ervaren dankzij dit uitstekende deel een zachtere landing en een snellere afwikkeling naar de midden- en voorvoet. Ben je een middenvoet- of voorvoetlander? Dan zit het ontwerp niet in de weg. Het uitsteeksel is zo licht als een veertje (ha!), waardoor je het nauwelijks tot niet opmerkt. Met die duivenbillen vlieg je door je afwikkeling heen.

HOKA ONE ONE Carbon X 2

Run limitless.

De HOKA ONE ONE Carbon X 2 is een echte wedstrijdschoen, maar voelt veelzijdig. Of je nu snelle tempo’s loopt en kilometers verslindt of liever op een iets rustiger tempo uren doorloopt, de Carbon X 2 lijkt alles aan te kunnen. Misschien met de Carbon X 2 nog even bij je groeien. Dat moest de originele Carbon X bij velen ook. Een gekke, nieuwe eend in de bijt, die eigenlijk gewoon een hele goede schoen blijkt te zijn.

Shop de Carbon X 2

In één adem

De HOKA ONE ONE Carbon X 2 draait goed op snelheid. Geef de wedstrijdschoenen een vlot tempo en ze rollen bijna als vanzelf naar voren. Maar lopen op een iets rustiger tempo is ook goed te doen. Één ding weten we zeker; deze schoenen zijn gemaakt voor het verslinden van kilometers. Daar onderscheidt de X 2 zich ook mee in de wondere wereld van Carbon loopschoenen. Vergeleken met een Nike Alphafly, Saucony Endorphin Pro of een Brooks Hyperion Elite gaat de Carbon X 2 veel langer mee en biedt de schoen betere ondersteuning voor de echt lange afstanden. Kom je een stuk oneffen asfalt tegen? Dan voel je je op menig Carbon-wedstrijdschoen als Bambi op rolschaatsen. De Carbon X 2 geeft dankzij haar brede basis meer stabiliteit en rolt dan ook relatief soepel over dat oneffen terrein.

Nieuwsgierig geworden? De nieuwe HOKA ONE ONE Carbon X 2 is hier verkrijgbaar in onze webshop. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Technische specificaties
Offset
5 mm
Gewicht Heren
ca. 239 gram (US 9)
Gewicht Dames
ca. 198 gram (US 7.5)
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Nieuw

HOKA ONE ONE
Carbon
X 2

Dames & Heren

Carbon X 2
Shop de Carbon X 2
Vorige editie

HOKA ONE ONE
Carbon
X

Dames & Heren

HOKA
Shop de Carbon X
Zie ook

Alle
HOKA
schoenen

Overzicht

HOKA ONE ONE mach 3
Shop alle HOKA-schoenen