Skip to main content

Het jaar 2020 knallend uit gaan? Daar zorgt Nike wel voor met een nieuwe A.I.R. samenwerking. De Nike Air Zoom Pegasus 37 en Nike React Infinity Run Flyknit hebben een nieuwe look gekregen door niemand minder dan Chaz Bundick.

Shop de Nike React Infinity Run Flyknit

De Artist In Residence samenwerkingen, waar artiesten hun creativiteit loslaten op bekende modellen van Nike, zijn al jaren een bekend fenomeen. Ook dit jaar heeft Nike weer een bijzondere artiest weten te strikken: Chaz Bundick, oftewel Toro Y Moi. Samen hebben ze de topmodellen van Nike onder handen genomen. Meer weten over deze bijzonder collab? Alle ins en outs lees je in deze blog!

Nike Air Zoom Pegasus 37 en Nike React Infinity Run Flyknit

Ontdek de unieke eigenschappen van deze loopschoenen

Nike A.I.R. Chaz Bundick
Lopen zonder pijn
Schoenzool loopt breed uit bij de voorvoet en hak en smal toe bij de middenvoet voor een stabiel gevoel.
De lichte bolling in de tussen- en slijtzool zorgt voor een soepele afwikkeling bij een hak- of middenvoet landing.
Doorzichtig mesh-bovenwerk
Bekende hielkap die wegloopt van achilllespees
Tussenzool met react-foam

Artist In Residence, wat is dat?

Het is een manier om artiesten de volledige creativiteit te bieden. Artiesten en andere creatieve professionals kunnen tijdelijk verblijven in residenties om deel te nemen aan het, zoals de naam als doet vermoeden, Artist In Residence programma. Hier worden verschillende omstandigheden aangeboden die bevordelijk zijn voor het creatieve proces. Geen enkel residence programma is hetzelfde. Elk programma heeft zijn eigen achtergrond, sfeer en periode. De werkperiodes verschillen van een paar weken tot maanden of zelfs een jaar. Sommige programma’s zijn gespecialiseerd in een specifieke discipline waar andere zich richten op multidisciplinaire vaardigheden. Er zijn verschillende gradaties in financiële middelen, huisvesting, studiofaciliteiten, coaching en netwerken.

Artist-In-Residence programma’s hebben een geschiedenis die veel verder terug gaat dan je denkt. Door de huidige populariteit lijkt het alsof we te maken hebben met een nieuw, modieus fenomeen. De artist-in-residence programma’s zijn echter niet uit de lucht komen vallen. De eerste golf Artist In Residence programma’s zoals we die nog steeds kennen ontstonden rond 1900. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten boden kunstliefhebbers gastateliers aan aan kunstenaars als nieuwe, geromantiseerde vorm van mecenaat (afkomstig van mecenas, iemand die geld beschikbaar stelt voor het maken van kunst).

nike x chaz bundick
Chaz Bundick

Toro Y Moi

Nike speelt hier op in door al meerdere jaren een Nike A.I.R collaborations uit te brengen met verschillende artiesten. Dit keer is de eer aan Chaz Bundick, ook wel bekend als Toro Y Moi. Hij is een Amerikaanse zanger, songwriter, platenproducent en grafisch ontwerper. Zijn muziek heeft vele vormen aangenomen sinds hij begon met opnemen, maar hij wordt vaak geïdentificeerd met de opkomst van de chillwave beweging in 2010. Zijn artiesten naam komt uit de Spaanse woorden Toro (“stier”), Y (“en”) gecombineerd met het Franse woord Moi (“mij”).

Naast zijn muziekcarrière houdt Chaz Bundick zich bezig met kunst. Hij creëert kunst die is geïnspireerd op het abstracte expressionisme van de jaren ’50 en de popart van de jaren ’60. Dat stopt hij in een jong en vernieuwd jasje door het gebruiken van organische vormen en primaire kleuren. In 2016 richtte hij Company Studio op. Company Studio werkt in verschillende disciplines zoals grafisch ontwerp, art direction, beeldende kunst, muurschilderingen, evenementen productie en videoproductie. Hij heeft solotentoonstellingen gehad in Los Angeles, Portland en Tokyo.

Nike Air Zoom Pegasus 37 en Nike React Infinity Run Flyknit

Chaz Bundick heeft zich gebogen over de twee top modellen van Nike, geen zorgen je kunt de oude vertrouwde specificaties verwachten maar dan in een nieuwe look.

Nike Air Zoom Pegasus 37

Een echte OG in het assortiment van Nike. Al 37 jaar rent menig loper op de Pegasus. We hebben ze al in veel verschillende edities, versies en kleuren voorbij zien komen. En nu is het de beurt aan Chaz Bundick om zijn creativiteit los te laten op de Nike Zoom Pegasus 37. Ook bij deze schoen geldt dat Bundick alleen heeft gesleuteld aan het uiterlijk.

Waarschijnlijk heeft meerendeel van de lezers al de nodige kennis van de Pegasus 37. Zo niet, dan praten we je even bij. De Pegasus staat bekend om zijn instap- en loopcomfort. De Pegasus 37 heeft wat veranderingen ondergaan ten opzichten van zijn voorgangers, maar de iconische elementen zijn behouden. Het nieuwe model is er heeft net die extra boost waar lopers naar verlangde. De Zoom Air unit onder de voorvoet is bij de Pegasus 37 verdubbeld voor een hogere energieteruggave tijdens de afzet. Het Cushlon-foam in de tussenzool van de Pegasus 36 is in de 37 vervangen voor React-foam. React-foam geeft een zachter loopgevoel en is responsiever dan Cushlon-foam. De 37 bevat ook een nieuw, doorzichtig bovenwerk.

Nike React Infinity Run Flyknit

Lopen zonder pijn, dat beloofd de Nike React Infinity Run Flyknit. Natuurlijk is dat een prachtige belofte, maar lopen zonder ooit nog een blessure te krijgen is een idealistische gedachte die helaas niet haalbaar is. Toch heeft Nike zijn best gedaan om een schoen te ontwikkelen die potentiële loopblessures kunnen verminderen. De React Infinity is een schoen voor lopers van elk niveau. De schoen biedt stabiliteit voor overpronerende lopers, en beloofd dat neutrale lopers er ook plezier van kunnen ervaren. In het Infiniti-model is geen gebruik gemaakt van traditionele technieken als het verwerken van een antipronatieblokje of medial post. De geheel nieuwe versie van de Flyknit is sterker en duurzamer dan de vorige versies. De hogere schuimrubberstapels zorgen voor een zachter gevoel. De bredere vorm zorgt voor stabiliteit tijdens je run en helpt energie vrij te maken bij elke stap. De vorm van het foam tussenzool biedt ondersteuning in 3 fases. Het helpt flexibiliteit te creëren bij het afzetten van de teen, een soepele rit in het midden van de stand en demping bij het contact. Minder materiaal tussen de binnenzool en de tussenzool betekent dat je dichter bij het faam bent, waardoor een zachtere, meer responsieve ervaring ontstaat. Meer rubber op de buitenzool helpt bij het leveren van tractie en duurzaamheid.

Minder blessures, hoe dan?

Nike testte de Nike React Infinity Run Flyknit bij 226 mannelijke en vrouwelijke lopers van verschillende niveaus. Het testpannel heeft een 12 weken durende looptraining gevolgd. Een groep kreeg de Nike React Infinity Run Flyknit aan en een andere groep de Nike Air Zoom Structure 22. Het resultaat: de lopers op de Nike React Infinity Run liepen 52% minder verwondingen op dan de Nike Air Zoom Structure 22. 30,3% van de Nike Air Zoom Structure 22-lopers liep een blessure op, tegenover 14,5% van de Nike React Infinity Run-lopers. Er was spraken van een blessure wanneer de loper 3 of meer opeenvolgende trainingen had gemist als gevolg van loongerelateerde pijn.

Nieuw

NIKE A.I.R. CHUZ BUNDICK

Dames & Heren

NIKE REACT INFINITY RUN FLYKNIT
Nike React Infinity Run Flyknit
Zie ook

ALLE NIKE SCHOENEN

Dames & Heren

NIKE
Shop Nike schoenen
Zie ook

ALLE NIKE KLEDING

Overzicht

NIKE
Shop Nike kleding