Skip to main content

Inov-8 heeft iets nieuws bedacht; loopschoenen met grafeen. Het Britse bedrijf heeft in samenwerking met de Universiteit van Manchester 18 maanden lang geëxperimenteerd om het speciale materiaal te verwerken in hun twee nieuwste trailschoenen, de Inov-8 Mudclaw G 260 en de Inov-8 Terra Ultra G 260. Wellicht denk je “Grafeen? Wat is dat? En wat moet ik ermee in mijn loopschoenen?”. In deze blog leggen we je uit wat dit materiaal is en wat voor invloed het heeft op je loopschoenen.

Shop de Inov-8 Graphene-series

Inov-8 is een relatief jong bedrijf. Wayne Edy startte het bedrijf in 2003 waarna Inov-8 een vogelvlucht nam. Ondertussen is het bedrijf actief in 60 landen en is het één van de leiders op het gebied van all terrain footwear. Loopschoenen voor ieder terrein, daar komen nogal wat eisen en specificaties bij kijken. Om aan alle eisen te voldoen, zitten de loopschoenen vol technologieën.

Inov-8 Mudclaw G 260 en Terra Ultra G 260 in detail

Ontdek de unieke eigenschappen van deze loopschoenen

Inov-8 Grafeen
Bovenwerk versterkt met Kevlar
EXTEROFLOW-tussenzool
Slijtzool met grafeen
Bovenwerk versterkt met Kevlar
EXTEROFLOW-tussenzool
Slijtzool met grafeen

Sterker dan staal

Wellicht heb je nog nooit van het bestaan van grafeen gehoord. Niet zo gek, want het is nog niet zo lang geleden dat grafeen voor het eerst geproduceerd werd. In 2010 ontvingen Adre Geim en Konstantin Novoselow een Nobelprijs voor het produceren van dit materiaal, nadat zij in 2004 erin slaagden om grafeen uit grafiet te halen. Grafeen is gemaakt van een zeer dunne laag koolstofatomen. Als je het onder een microscoop zou leggen, zou het eruit zien als een soort kippengaas. Het zijn allemaal zeshoekige vormen van atomen die aan elkaar vast zitten. Laat je niet voor de gek houden door het flinterdunne en transparante uiterlijk van grafeen. Grafeen is namelijk 200 keer sterker dan staal. Ook is het flexibel en kun je het buigen zonder dat het breekt. Het is bestand tegen zware trillingen en een zeer goede geleider. Deze eigenschappen maken grafeen een zeer veelzijdig materiaal. De reden dat het nog niet veel in dagelijkse gebruiksvoorwerpen gebruikt wordt, is dat het veel tijd kost om grafeen te produceren waardoor het ook een vrij kostbaar materiaal is.

Inov-8 Grafeen
Inov-8 Grafeen

Van vliegtuigen naar loopschoenen

Tot nu toe werd het materiaal vooral in sportwagens, elektronica en vliegtuigen toegepast. Ook in de medische wereld is men laaiend enthousiast, omdat grafeen niet giftig is en biologisch kan worden afgebroken. Inov-8 zag de kans om dit unieke materiaal te verwerken in haar all terrain loopschoenen. Dit resulteerde in de nieuwe Inov-8 Mudclaw G 260 en de Inov-8 Terra Ultra G 260. In samenwerking met een team van experts van de Universiteit van Manchester heeft Inov-8 dit materiaal verwerkt in haar slijtzolen. Trail lopers moesten tot nu toe altijd kiezen; of een slijtzool van zachter rubber met zeer veel grip maar die snel slijt, of een slijtzool van hard rubber die lang mee gaat maar wel een stuk minder grip geeft. Met de toevoeging van grafeen aan het zachtere rubber met zeer veel grip hoeven trail lopers niet meer te kiezen. Hierdoor bieden de trailschoenen de beste grip en demping en gaan ze lang mee dankzij de versterking door het grafeen.

Kevlar-bovenwerk

Inov-8 heeft haar nieuwe ontdekking natuurlijk uitvoerig getest. Na 1000 miles, wat neerkomt op meer dan 1600 kilometer, waren de schoenen nog heel en gaven ze nog steeds de gewenste grip en demping. Dit is een zeer lange levensduur, zeker voor trailschoenen die flinke klappen moeten opvangen. Je kunt je inbeelden dat het lopen over rotsen en stenen en door water en modder veel meer van een schoen vraagt dan een run over het asfalt. Dit kan de slijtzool met grafeen natuurlijk niet alleen. Om weerstand te bieden tegen deze extreme omstandigheden heeft Inov-8 een bovenwerk versterkt met Kevlar-vezels toegevoegd aan zowel de Mudclaw G 260 als de Terra Ultra G 260. Kevlar is ook terug te vinden in kogelwerende vesten. De vezels zijn zeer sterk en bieden weerstand tegen takken en rotsen die langs het bovenwerk kunnen schuren. De combinatie van grafeen en Kevlar maken de trailschoenen bijna onverwoestbaar.

Inov-8 Grafeen

“Get a grip.”

Het gebruik van grafeen maakt de Inov-8 Mudclaw G 260 en de Terra Ultra G 260 50% sterker, 50% flexibeler en 50% duurzamer dan de gemiddelde loopschoenen. Grip, daar gaat het om bij het lopen van trails. Deze nieuwe ontwikkeling laat je de meest uitdagende en technische trails lopen zonder je zorgen hoeven te maken of je wel genoeg grip hebt.

Play Video

Ontdek het succes van grafeen

Inov-8 Grafeen

De nieuwe Inov-8 Mudclaw G 260 is een ideale trailschoen voor het lopen over zachte, natte ondergronden. Modder vormt geen enkel probleem voor de Mudclaw G 260 dankzij de 8mm noppen. Ook zijn de trailschoenen goed te gebruiken tijdens het lopen van obstakel runs. De Inov-8 Terra Ultra G 260 is ontwikkeld voor het lopen van lange afstanden over technische trails met een iets hardere ondergrond. De 4mm noppen bijten zich vast in de ondergrond en de EXTEROFLOW-tussenzool biedt comfortabele demping en bescherming voor de voeten. Beide modellen zijn extreem duurzaam waardoor de trailschoenen lang mee gaan. Dankzij het gebruik van Kevlar in het bovenwerk en het grafeen in de slijtzool bieden zowel de Mudclaw G 260 als de Terra Ultra G 260 meer bescherming dan ooit voor de voeten.

Nieuwsgierig geworden? Je shopt de nieuwe Inov-8 Mudclaw G 260 hier in onze webshop. Natuurlijk kun je de Inov-8 Terra Ultra G 260 ook terugvinden, deze shop je hier. Heb je toch nog vragen over deze speciale schoenen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Technische specificaties Inov-8 Mudclaw G 260
Offset
4 mm
Gewicht
ca. 260 gram (US size 9)
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Trailschoenen
Technische specificaties Inov-8 Terra Ultra G 260
Offset
0 mm
Gewicht
ca. 260 gram (US size 9)
Type loper
Neutrale loper
Type schoen
Trailschoenen
Nieuw

Inov-8 Mudclaw
G 260

Dames

Inov-8 Mudclaw G 260
Shop Inov-8 Mudclaw G 260
Nieuw

Inov-8 Terra
Ultra G 260

Unisex

Inov-8 Terra Ultra G 260
Shop Inov-8 Terra Ultra G 260
Zie ook

Alle loop
schoenen

Overzicht

Inov-8
Shop alle Inov-8 schoenen