Skip to main content

In 2016 kwam de Brooks Launch plots in de picture. Maar wat voor model hardloopschoenen is het eigenlijk. Een mooi moment om dit eens nader te bekijken, nu de Brooks Launch 5 uit is.

In 2009 kondigde Brooks de lancering van een nieuw model hardloopschoenen aan: de Launch. De schoenen bleken relatief snel te zijn en lanceerden de loper als een raket. Nu is er een nieuwe versie in aantocht. Get ready for the Launch 5.

EK Atletiek

In Nederland kennen we de Brooks Launch misschien nog wel meer van het uiterlijk dan van de eigenschappen van de schoenen. Dit heeft te maken met de EK atletiek van 2016 in Amsterdam. Brooks, hoofdsponsor van dit toernooi, bracht ter gelegenheid hiervan een limited edition model hardloopschoenen op de markt. Dat was een speciale uitvoering van de Brooks Launch 3. Het bovenwerk was versierd met het stratenplan van de Amsterdamse grachtengordel. Op de tong van de schoen kwamen de welbekende Adreas-kruizen terug.

Lichtgewicht

Deze speciale uitvoering van de Brooks Launch was zeer gewild, voornamelijk om de uiterlijke kenmerken. Dat wil echter nog niet zeggen dat het model voor iedereen het juiste is om op te hardlopen. Met name puur recreatieve lopers dienen zich goed bewust te zijn van de eigenschappen van deze hardloopschoenen. De Brooks Launch is een lichtgewicht model, dat zich voornamelijk leent voor snelle trainingen en wedstrijden. Voor de beginnende, minder geoefende loper is het model waarschijnlijk wat te minimalistisch op het gebied van demping en ondersteuning.

Naadloos bovenwerk

Versie 5 van de Brooks Launch is nog net iets minimalistischer dan de voorgangers. Het verschil zit voornamelijk in het bovenwerk, dat ditmaal geheel naadloos is. Het mesh-materiaal waaruit het bovenwerk is opgebouwd is lichtgewicht en flexibel. Dit zorgt voor een goede ventilatie van de voeten. Het bovenwerk omsluit de voeten op comfortabele wijze, alsof je sokken aantrekt.

Responsief

In de Brooks Launch 5 is een BioMoGo DNA-tussenzool opgenomen. Deze techniek van Brooks zorgt voor een responsief gevoel tijdens het lopen en past zich bovendien aan bij elke stap. De Midfoot Transition Zone, terug te vinden in de slijtzool van de schoenen, zorgt voor een soepel afwikkeling van de voeten. Het zijn de elementen die ervoor zorgen dat de Brooks Launch 5 als comfortabel wordt ervaren tijdens het hardlopen, ondanks dat het een relatief minimalistisch model schoenen is.

Technische specificaties

Brooks Launch 4 Brooks Launch 5
10 mm heeldrop 10 mm heeldrop
Gewicht: 255 gram (heren US 9) Gewicht: 259 gram (heren US 9)
Neutrale loper Neutrale loper
Snelle trainings- of wedstrijdschoen Snelle trainings- of wedstrijdschoen

 

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Brooks Launch 5 ook in onze webshop.

Shop Brooks Launch 5