Skip to main content
ReviewSporthorloges

Review: Polar M400

door 28 December 2017January 11th, 2019No Comments
Polar M400

Een klassieker mag het inmiddels wel genoemd worden: de Polar M400. In deze review legt All4running-medewerkster Margon Groen uit wat je er als hardloper allemaal met dit sporthorloge kan én hoe de prestaties zijn.

Met zoveel verschillende sporthorloges op de markt, kunnen wij ons voorstellen dat je door de bomen het bos wellicht niet ziet. Om je te helpen bij het maken van een keuze en je te voorzien van extra informatie, lichtten we zo nu een dan een horloge uit. Vandaag onze review van de Polar M400. Een horloge dat ondertussen al een aantal jaar op de markt is, maar nog steeds onverminderd populair.

Algemeen

De Polar M400 is absoluut niet het eerste GPS horloge binnen de brede collecte van dit Finse merk. Het is echter wel, samen met de V800, het eerste horloge dat GPS combineert met een activity tracker, meer dan 100 sportprofielen, smart notifications en een zeer betrouwbare hartslagmeting door middel van een borstband. Het horloge heeft een rechthoekig ontwerp, met een vierkant 128 x 128 pixels display. Het gewicht is zo’n 56 gram en de M400 is beschikbaar in diverse kleuren.

Standaard vind je de zwarte en witte op de markt, maar tegenwoordig zijn er ook fellere kleurtjes als roze, blauw en sinds kort ook rood. De bandjes van de M400 zijn in principe hetzelfde, al valt op dat het witte bandje soepeler is dan de andere kleuren. Dit is dan ook de reden dat veel dames, vooral met een smalle pols, voor het witte horloge kiezen. De M400 houdt jouw activiteiten en beweging 24/7 bij, en registreert zelfs je slaap wanner je het horloge dag en nacht draagt. Fijn wanneer je meer inzicht wilt in je dagelijkse bewegingspatroon of bijvoorbeeld je calorieverbruik wilt meten.

Polar M400

Hartslagmeting

Polar staat bekend om zijn betrouwbare hartslagmeting. Het is niet voor niets dat zij mogen beweren dat hun hartslagmeting 100% ECG nauwkeurig is. Bij de M400 wordt gebruik gemaakt van de Polar H7 sensor, in combinatie met een soft strap. Deze borstband heeft een flink verbeterde pasvorm, om zoveel mogelijk wrijving te voorkomen. Doordat de sensor los te klikken is van de strap, is het voor dames mogelijk deze te bevestigen op diverse sportbeha’s. De soft strap is volledig elastisch en qua maat aan te passen aan de omvang van de borstkas. Standaard wordt de H7 geleverd met een M-XXL soft strap, maar deze is ook beschikbaar in maat XS-S en XXXL.

De H7 is compatibel met de meeste cardio fitnessapparatuur, waardoor je in de sportschool niet constant op je horloge hoeft te kijken om je hartslag te bekijken. Ook is het mogelijk om, wanneer je bijvoorbeeld bent vergeten je horloge op te laden, op pad te gaan met de Polar Beat app op je telefoon, om toch je hartslag te registreren tijdens je training. Bij deze borstband is het belangrijk de elektroden voor gebruik even te bevochtigen, en na gebruik de sensor los te klikken van de strap. Zo zorg je voor een goede geleiding en gaat de batterij langer mee.

Voordelen

– Nauwkeurige hartslagmeting
– Gemakkelijk in gebruik
– Compatibel met de meeste fitnessapparaten
– Compatibel met Bluetooth Smart
– Sensor is te bevestigen op diverse sportbeha’s
– Horloge is boven de kleding te dragen bij kou zonder de meting te verstoren

Nadelen

– De borstband moet gedragen worden
– De batterij moet af en toe vervangen worden

GPS

De Polar M400 maakt gebruik van A-GPS. Dit zorgt ervoor dat de gegevens van de GPS satelliet snel worden opgepikt door het horloge. Door het horloge te koppelen met je smartphone en regelmatig te synchroniseren met de Polar Flow app of FlowSync (computer) zorg je ervoor dat de GPS ook snel wordt ontvangen. De gegevens van de A-GPS worden maximaal 14 dagen opgeslagen op je horloge, daarna valt de snelle verbinding weg. Leer jezelf dus aan je horloge in ieder geval elke twee weken te synchroniseren om optimaal profijt te hebben van deze koppeling. De nauwkeurigheid van de GPS is afhankelijk van de interval waarin het horloge contact maakt met de GPS satelliet. Zo leg je op de atletiekbaan bijvoorbeeld 400 meter af op een ovale baan, en is het wel zo prettig wanneer je GPS horloge ook daadwerkelijk 400 meter registreert en niet plotseling de bochten afsnijdt of extra hoeken aangeeft.

Runner’s World Magazine heeft een tijd geleden onderzoek gedaan naar deze intervallen. De Polar M400 kwam hierbij, samen met de Polar V800, het beste uit de test. De GPS is niet alleen snel, maar ook een van de nauwkeurigste uit de test. Na afloop kun je in de Flow app en Flow online niet alleen alle gegevens terugzien, maar ook je route. En hier wordt zelfs een kort filmpje van gemaakt met behulp van satellietbeelden van Google Maps. Erg leuk wanneer je bijvoorbeeld een evenement hebt gedaan en nog eens wilt genieten van de route. Extra fijne bijkomstigheid; door de Back-to-Start mogelijkheid kom je altijd terug bij je startpunt wanneer je even de weg niet weet. Je wordt dan door een kompas begeleid naar het beginpunt van je training. Ook is het mogelijk je eigen training samen te stellen en in het horloge te laden, of afgelegde routes te markeren als favoriet. Nadeel van de M400 is dat er geen mogelijkheid is eigen routes in het horloge te uploaden.

Polar M400

Voordelen

– Snelle GPS
– Betrouwbaar met betrekking tot afstanden en snelheid
– Back-to-Start mogelijkheid

Nadelen

– Geen mogelijkheid eigen routes in te laden
– Niet regelmatig synchroniseren zorgt voor trage GPS verbinding
– GPS-signaal valt soms weg in tunnels

Dagelijks gebruik

De Polar M400 dient niet alleen als sporthorloge, maar geeft je ook behoorlijk veel inzicht in je dagelijks leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de slaapregistratie, fitness tracker en smart notifications. Door het horloge 24/7 te dragen worden al je bewegingen en activiteiten geregistreerd. Er zijn diverse intensiviteitsniveaus, zodat je afhankelijk van je werkzaamheden en trainingsintensiteit het niveau kunt kiezen die bij jou past. Ook geeft het horloge je een bewegingsmelding, wanneer je langer dan een uur niet voldoende actief bent geweest.

Wanneer je een telefoon hebt die beschikt over Bluetooth Smart, is het mogelijk de M400 en smartphone te koppelen. Zo kun je dus ook smart notifications ontvangen op je horloge. Dit zijn je binnenkomende mail, berichten en agendameldingen, maar je kunt ook je telefoon opnemen met een druk op de knop. Anders dan bij een echte smartwatch moet je telefoon hiervoor wel binnen een bepaald bereik zijn en is het niet mogelijk ook daadwerkelijk te openen. Het blijft ten slotte in de basis een sporthorloge! De slaapregistratie wordt door Polar gedaan op basis van bewegingen. Zowel de slaapduur als -kwaliteit wordt bijgehouden, door middel van een weergave in rustige en onrustige slaap.

Batterijduur

Polar geeft de M400 een batterijduur van 24 dagen mee in horloge modus, en maximaal 9 uur in GPS modus. Houdt er rekening mee dat dit niet altijd gehaald wordt, maar afhankelijk is van bijvoorbeeld koppelingen met de telefoon, gebruik van hartslagmeter, etc. Opladen gaat vrij snel, in ongeveer anderhalf uur is het horloge weer vol.

Overzicht

Je hebt nu in een notendop over de belangrijkste mogelijkheden van de Polar M400 kunnen lezen, maar dat is natuurlijk nog niet alles. Hieronder een overzicht met alle belangrijke en/of handige functies van dit sporthorloge:

– GPS
– Cadans, wordt weergegeven in de Polar Flow App
– Mogelijkheid eigen trainingen te uploaden, zeer uitgebreid samen te stellen
– Mogelijkheid tot navigeren terug naar start
– Trainings Benefit en hersteladvies na training
– Running Index
– Fitnesstest en Trainingseffect, geven inschatting van de VO2 max
– Multisport, meer dan 100 sportprofielen beschikbaar
– Slaapduur en -kwaliteit
– Inactiviteitswaarschuwingen
– Activity Tracking
– Trainingslogboek, maximaal 30 uur op horloge, rest in Polar Flow
– Relive, beleef je race of training nogmaals
– Smart Notifications
– Polar H7 borstband

Conclusie

De Polar M400 is zoals je hebt kunnen lezen een behoorlijk uitgebreid horloge, waar je alle kanten mee uit kunt. Ingewikkeld is deze echter absoluut niet, wat een groot pluspunt is. Met meer dan 100 beschikbare sportprofielen zit er altijd eentje bij die jouw training het beste omschrijft. Van ballroom dancing tot natuurlijk hardlopen, je kunt het zo gek niet bedenken. De gegevens die de M400 tijdens en na een training geeft zijn behoorlijk, maar zeer overzichtelijk af te lezen in de Polar Flow App. Wil je ze graag uitgebreid analyseren, dan is dat mogelijk in de online community. Samengevat is dit een prima horloge voor zowel de recreatieve als fanatieke sporter die een goede aankoop wil doen, zijn horloge mogelijk voor meer dan alleen hardlopen wil gebruiken, zelf trainingen wil kunnen uploaden maar niet te ingewikkeld wil doen met instellen en dergelijke.

Shop Polar M400