Skip to main content
LoopschoenenReview

Review: New Balance 860v8

door 10 November 2017May 25th, 2018No Comments

New Balance 860v8
All4running nodigde twee lopers uit om kilometers te maken op de New Balance 860v8, de achtste en tegelijk nieuwste uitvoering van de New Balance 860. Jan Smolders, één van de twee reviewers, heeft al jarenlang ervaring met de hardloopschoenen van New Balance. Wat vindt hij van de New Balance 860v8? Lees hier zijn oordeel.

De oude liefde blijft in stand

door: Jan Smolders

Toen ik een jaar of vier geleden na lange tijd herbegon met hardlopen, heb ik twee paar nieuwe sloffen aangeschaft, beiden van New Balance, mijn oude jeugdliefde. Te weten de New Balance 1080v3 en de New Balance 860v4. Waar de 1080 een neutrale schoen is, is de 860 ontworpen voor lopers met overpronatie. Beide schoenen liepen lekker en hebben meer dan 1000 km dienst gedaan. Op de 860 heb ik mijn eerste marathon uitgelopen in Guangzhou, China.

Omdat ik de 860 al ken vond ik het leuk om de nieuwste versie, de v8 uit te mogen testen. Wat mijn oude betreft, de v4, die zien er na bijna 1100 km nog steeds redelijk goed uit. Ook is de demping nog goed, al zijn ze al bijna 4 jaar oud. Ik gebruik ze nog steeds wel eens voor een kort stukje. Alleen de hak is lichtelijk afgesleten, omdat ik een matige haklander ben.

Toen ik de nieuwe versie binnen kreeg ben ik eerst eens v4 en v8 met elkaar gaan vergelijken. Wat me opvalt is dat ze best wel op elkaar lijken, al is er bij de nieuwste versie moderner materiaal gebruikt en heeft bijvoorbeeld de bovenkant geen op elkaar gestikte laagjes meer.

Het gewicht van de v8 is zelfs iets meer dan de oude v4 (325g ten opzichte van 306g) en ze zijn ook vergeleken met de andere schoenen van New Balance waar ik op loop (1500, 1080, Fresh Foam Boracay en Vazee Rush) aan de zware kant. De heel to toe drop is van 12 naar 10 mm gegaan. Ik heb met mijn testpaar een aantal trainingen afgewerkt, zowel korte snellere loopjes als duurlopen.

New Balance 860v8

Wat me direct opviel is dat ze qua gevoel veel lijken op mijn oude v4, wat positief is. De v8 heeft een goede demping, zowel in de hak als aan de voorzijde, maar dan niet alsof je in een ballenbak stapt, maar met een duidelijk voelbare terugvering. Hoewel de 860 is ontworpen voor overproneerders (aan de binnenkant wegzakkende voet) en ik dat niet ben, lopen ze toch heel lekker, omdat ze veel stabiliteit geven en ik er een heel goede voetafwikkeling mee heb. Dat geldt vooral voor links. Ik heb daar namelijk een soort van zwabbervoetje. Daar heb ik bij deze schoen geen last van.

Ik schreef hierboven dat de v8 wat aan de zware kant is, maar al lopende voel ik dat helemaal niet, waarschijnlijk vanwege de vering die in de schoen zit en de goede efficiënte voetafwikkeling. De 10 mm drop is iets hoger dan waar ik het liefste op loop (6-8 mm), maar ook hiervoor geldt, dat dit niet oncomfortabel aanvoelt, en mijn haklanding maar heel lichtjes is. De tenen zitten ook lekker, dankzij de ruime tenendoos.

Bij twee duurlopen (13,4 en 21,2 km) zaten de 860v8-schoenen comfortabel en mede door de stabiele afwikkeling kon ik deze in een redelijk tempo lopen, ondanks dat het extensieve trainingen waren.

New Balance 860v8

Bij de kortere loopjes bleek dat het, hoewel ze relatief zwaar zijn, gewoon ook lekkere snelle schoentjes zijn. Ik kon bij loopjes tot 6 km makkelijk een pace van onder de 5 min/km aanhouden, wat op dit moment voor mij gewoon goed is (ik ben aan het terugkomen van een langdurige achillespeesblessure). Bij een heel korte sprint van 500m haalde ik zelfs een pace van 3:35 min/km wat heel erg speedy is voor mij. Bij een rondje van een kilometer was ik met de nieuwe v8 bijna een halve minuut sneller dan met de oude v4.

Wat ook nog wel noemenswaardig is, is dat de 860v8 een prima profiel heeft. Ik loop mijn duurlopen deels door het bos, over soms modderige zandpaden en dat is geen probleem met deze sloffen.

Alles bij elkaar genomen, denk ik dat dankzij de stabiliteit en goede voetafwikkeling dit een prima schoen is voor met name de wat langere afstanden (> 10 km). Voor de kortere afstanden zou ik toch eerder voor een lichter schoentje met minder drop kiezen. Voor mensen die echt overproneren of veel demping en stabiliteit nodig hebben is de 860v8 zelfs een aanrader voor elke afstand.

Tot slot, het oog wil ook wat. Het is een mooie schoen om te zien en het blauw met een tintje fluogroen van de slijtzolen is een leuke kleurencombinatie.

.