Skip to main content
AdviesElektronicaNieuws

Verlichting en reflectie bij het hardlopen: tips en mogelijkheden

door 19 October 2017May 25th, 2018No Comments

Verlichting en reflectie


De dagen worden korter, maar dat mag jou er niet van weerhouden om te gaan hardlopen. Daarom is het belangrijk om goed verlicht op pad te gaan als het buiten donker is. Zo ben jij goed zichtbaar voor andere weggebruikers en ga je veilig en goed voorbereid het donker tegemoet. Hardloopverlichting is er in allerlei soorten en maten. De stelregel hierbij geldt: beter teveel dan te weinig. Een lampje in het donker is namelijk van levensbelang. Wij schenen ons licht op de verschillende soorten hardloopverlichting en -reflectie.

Er zijn veel verschillende manieren om extra op te vallen in het donker. Verlichting en reflectie zijn mogelijk in alle soorten en maten. Zo zijn er reflectie-accessoires die reflecteren wanneer het licht van bijvoorbeeld een koplamp je verlicht. Er zijn lampjes die op verschillende manieren draagbaar zijn en je op laten vallen in het donker. En ook lampen die niet alleen jezelf maar ook je omgeving verlichten, zodat je goed ziet waar je in het donker heen gaat.

Reflectie

Val extra goed op in het donker door reflectie-accessoires te dragen. Het reflecterende materiaal zorgt ervoor dat je extra opvalt als een medeweggebruiker zich met zijn koplampen nadert. Veel hardloopkleding beschikt tegenwoordig over reflecterende details voor extra zichtbaarheid. Maar zeker als het buiten donker is, is het aan te raden ook een reflectievest te dragen. Deze vesten zijn er in verschillende uitvoeringen met reflecterende strips en details. De vesten zijn lichtgewicht en kunnen gemakkelijk over de hardloopkleding gedragen worden. Tijdens het lopen voel je amper dat je het vest draagt en kan jij je focussen op het hardlopen zelf. Zo biedt het Nathan Streak Reflectievest veel draaggemak omdat het ultralicht is. En de All4running Reflectieset bestaat uit een lichtgewicht en ademend reflectievest in combinatie met een LED armband.

LED-verlichting

Een andere mogelijkheid om je zichtbaarheid tijdens hardlopen in het donker te vergroten is door gebruik te maken van verlichting. LED-verlichting is de meest populaire hardloopverlichting. LED (‘licht-emitterende diode’)-lampen verbruiken minder stroom dan andere lampen, gaan lang mee en worden niet warm. Hierdoor zijn ze ideaal om te dragen tijdens het hardlopen. Dat kan in verschillende vormen en maten: als losse lampjes, armbanden, LED vesten en hoofdlampen.

Losse LED lampjes

Het voordeel van losse LED lampjes is dat ze compact en lichtgewicht zijn. Je kan deze lampjes makkelijk meenemen en ze ook makkelijk bevestigen aan je hardloopkleding. Veel lampjes hebben een knipper- en constant-lichtmodus. De lampjes zorgen dat je beter zichtbaar bent in het donker. De Nathan StrobeLight zorgt zo bijvoorbeeld voor de juiste hoeveelheid licht, zodat je zichtbaar en veilig kan hardlopen. En de See Yu LED Magnetic Light is makkelijk te bevestigen met magneetjes en zorgt ook voor een betere zichtbaarheid.

Armbanden

Een veel gekozen manier van het dragen van LED-verlichting bij het hardlopen is in de vorm van een armband. Armbanden zijn makkelijk te dragen tijdens het hardlopen en comfortabel om te dragen. Bij het dragen van een armband aan één kant, raden wij aan deze te dragen aan de zijde van je lichaam waar het verkeer je passeert, zodat je extra goed zichtbaar bent. Een geavanceerde LED-armband is de Orbiloc Run Dual. Deze armband zorgt voor zichtbaarheid aan alle kanten. En de All4running Neon LED Armband is makkelijk te bevestigen en voelt prettig aan tijdens het hardlopen.

LED vesten

Een andere goede mogelijkheid om verlicht op pad te gaan is het dragen van een LED vest. Een LED vest is makkelijk verstelbaar en biedt vaak verlichting aan de voor en achterzijde. Zo is het Gato LED Sport Vest voorzien van vier witte lampjes aan de voorzijde en vier rode lampjes aan de achterzijde. Zo ben je van de voor- en achterkant goed zichtbaar in het donker en val je extra op in het verkeer.

Hoofdlampen

Het dragen van een LED hoofdlamp, tenslotte, is een comfortabele manier om extra op te vallen in het donker. LED hoofdlampen zijn verstelbaar, zodat je altijd een ideale pasvorm hebt. Hoofdlampen verlichten vaak niet hardloper zelf, maar zorgen ook dat de omgeving beter zichtbaar is. De Silva Active X hoofdlamp produceert een ver reikende lichtstraal, waardoor je goed kan zien in het donker. En de Led Lenser XEO 19R Headlamp tovert de nacht om in dag omdat deze high-end hoofdlamp de omgeving moeiteloos verlicht.

Het dragen van verlichting tijdens het hardlopen is dus zeer belangrijk als het buiten donker wordt. Draag liever teveel dan te weinig verlichting, want veiligheid gaat boven alles. Zorg dat je bij hardlopen het verkeer tegemoet loopt, zodat je extra opvalt. En draag de verlichting aan de kant van het verkeer. Zo kan je, zelfs als de dagen korter worden, veilig en comfortabel hard blijven lopen!