Skip to main content
LoopschoenenReview

Review: Adidas Ultra Boost vs Adidas Ultra Boost ST

door 4 April 2017No Comments
Adidas Ultra Boost
Op het eerste gezicht twee dezelfde schoenen: de Adidas Ultra Boost en de Adidas Ultra Boost ST. Met één belangrijk verschil: het ene model is voor neutrale lopers en het andere voor overpronerende lopers. All4running-medewerkster Margon Groen testte beide modellen.

De Adidas Ultra Boost is het vlaggenschip van dit Duitse hardloopmerk. Een zeer comfortabele lichtgewicht hardloopschoen voor de neutrale loper. Maar nu is er ook de Ultra Boost ST. Een schoen met dezelfde naam, veel overeenkomende uiterlijke kenmerken, maar ook een groot verschil. De Adidas Ultra Boost ST is een schoen voor de pronerende loper.

Slijtzool

De slijtzolen van de Adidas Ultra Boost en de Ultra Boost ST tonen grotendeels hetzelfde. Onder beide schoenen is gebruik gemaakt van een Continental rubber, welke zorgt voor een grote duurzaamheid en voldoende grip op de ondergrond. In de hak zijn de daarop geplaatste pads wat groter en harder, in de voorvoet kleiner, lager en zachter. Zo heb je in iedere fase van de afwikkeling profijt van voldoende comfort en grip. Toch zijn er verschillen tussen de Ultra Boost en de Ultra Boost ST. Onder laatstgenoemde schoen is het rubberen ‘web’ onder de schoen grover, met voornamelijk aan de binnenzijde van de voet grotere pads.

Saucony Kinvara 7

Adidas Ultra Boost
Saucony Kinvara 8

Adidas Ultra Boost ST

 

Demping

De naam zegt het al, er wordt in deze schoenen gebruik gemaakt van de Boost demping. Deze luxe, comfortabele en vooral veerkrachtige middenzool zorgt voor een flexibele demping die energie teruggeeft bij iedere stap. Dit voelt wat springerig als je de schoen voor het eerst aan trekt, maar went vrij snel. Het Boost materiaal maakt dat de schoen een perfect trainingsmaatje is op de lange afstanden, terwijl je er ook prima een interval- of tempotraining op af kunt leggen. Adidas claimt dat de schoen na 500 km nog net zo comfortabel is als bij de eerste kilometers.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Adidas Ultra Boost en Ultra Boost ST ziet er haast uit alsof dat materiaal net zo goed in je trui verwerkt had kunnen zijn. Dit Primeknit materiaal omsluit de voet volkomen en voelt zeer comfortabel. Doordat het materiaal zo flexibel is, vormt het in elke fase van de afwikkeling met de voet mee. In beide modellen is gebruik gemaakt van het Torsion System, al ziet het er in beide gevallen anders uit. De Ultra Boost heeft grof, hard kunststof ‘harnas’ rond de midvoet om extra stabiliteit te geven. Door het comfortabele Primeknit eronder, voel je geen druk of andere irritatie. In het geval van de Ultra Boost ST zien we een smaller en zachter materiaal rond de midvoet, die hetzelfde doel na streeft. In de middenzool loopt dit door in het Energized Stability systeem, dat in combinatie met het Boost materiaal zorgt voor de lichte correctie die deze schoen geeft.

Uiterlijk

Het Primeknit bovenwerk zorgt dat de schoen opvalt qua materiaal. Het model dat haast lijkt op een surfschoentje maakt sowieso dat de Ultra Boost en Ultra Boost ST opvallen op de schoenenwand. Daarnaast maakt Adidas ook nog eens gebruik van hippe, opvallende kleuren om de schoen ook qua uiterlijk een Boost mee te geven. Hierdoor misstaan ze ook niet in de het dagelijks leven.

Technische specificaties

Adidas Ultra Boost Adidas Ultra Boost ST
10 mm heeldrop 10 mm heeldrop
Gewicht: 304 gram (heren US 9) Gewicht: 346 gram (heren US 9)
Neutrale loper Pronerende loper
Allround schoen Allround schoen

Conclusie

Twee schoenen met nagenoeg dezelfde naam, die toch behoorlijk verschillend zijn. De Adidas Ultra Boost ST is de eerste schoen voor de pronerende loper met een volledig Boost middenzool. Het is echter niet zo dat er een antipronatie blokje in de schoen is geplaatst. De gehele opbouw van de ST wijkt af van de Ultra Boost. Zo is bijvoorbeeld de middenzool hoger, met name aan de binnenzijde van de midvoet, maar is ook de dichtheid van het Boost materiaal groter. In de Ultra Boost worden zo’n 3000 Boost bolletjes gebruikt in de gehele schoen, in de ST zijn dit er zo’n 500 meer. Deze zijn verdeeld over de gehele schoen, maar duidelijk zichtbaar aan de binnenzijde van de voet.

Dit verschil maakt bijvoorbeeld dat de ST zo’n 14% zwaarder is dan de gewone Ultra Boost. Het loopcomfort van beide schoenen is gelijk, en ook de pasvorm komt aardig overeen. De flap op de hielkap waardoor je de schoen prettig aan kunt trekken is wellicht even wennen, maar zit niet in de weg. Houdt wel even rekening met de maat! Waar ik normaal een US 8 draag, is dit bij deze modellen echt te groot. Wanneer je dus niet bekend bent met de Ultra Boost is dit een aandachtspuntje.


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Adidas Ultra Boost ook in onze webshop.