Skip to main content
LoopschoenenReview

Review: Under Armour Speedform Europa

door 1 March 2017May 25th, 2018No Comments
Under Armour Speedform Europa

De kleding van Under Armour is inmiddels bekend in de hardloopwereld. Voor de schoenen geldt dat nog minder. Gaat dat veranderen met de introductie van de Under Armour Speedform Europa? All4running-medewerkster Margon Groen testte dit nieuwe model hardloopschoenen.

Vorig jaar heb ik voor het eerst een Under Armour hardloopschoen aan mijn voeten gehad. Tussen de grote spelers als Asics, Saucony en Nike is het op schoenengebied nog geen grote naam, maar ze zijn zeker aan een opmars bezig. De Speedform Europa is een antipronatie schoen, met een verrassend prettig loopgevoel.

Slijtzool

Under Armour maakt gebruik van een High Abrasion Rubber onder de hak, welke zorgt voor een stevige en slijtvaste landing. In de voorvoet wordt juist gebruik gemaakt van Blown Rubber, om de voet een gedempte en felle afzet mee te geven. Net als bij veel andere hardloopschoenen zien we een Guide Line onder de gehele lengte van de voet. Opvallend bij de Speedform Europa is dat deze volledig verticaal loopt, zonder afbuiging in de voorvoet. De voet wordt op deze manier dus volledig gestimuleerd recht af te wikkelen.

Under Armour Speedform Europa
Slijtzool van de Under Armour Speedform Europa

Demping

De demping van de Speedform Europa bestaat uit Charged Cushioning, een tussenzool van samengeperst schuim. Dit lichtgewicht materiaal is naast comfortabel ook behoorlijk responsief, wat een direct loopgevoel geeft. De Coreshort vlakken onder de hak en midvoet zorgen voor ondersteuning van de voetboog en houden de middenvoet op zijn plaats.

Bovenwerk

De Speedform technologie in het bovenwerk zorgt voor een comfortabele pasvorm voor optimale prestaties. Het mesh rond de voorvoet en de tong is soepel, zacht en goed ademend. Je trekt de schoen haast aan als een surfschoentje, de veters zijn nog net niet overbodig. Het bovenwerk sluit netjes om de voet. Om de hielkap extra stevigheid te geven, is er een extern hielstuk aangebracht. Dit kunststof kuipje houdt de hiel op zijn plek en geeft extra stabiliteit mee aan de schoen. Ook voor de tenen is zo’n verstevigd gedeelte geplaatst, als zijnde stootrand. Houd hier even rekening mee met de maat, want het kan zijn dat je hierdoor wat meer ruimte aan de voorkant nodig hebt.

Uiterlijk

Dat Under Armour zich behoorlijk onderscheidt van de rest van de hardloopmerken is naast voelbaar ook behoorlijk zichtbaar. De Speedform Europa heeft een haast futuristisch uiterlijk in deze combinatie van strakke lijnen en zachte materialen. De dames gaan op pad met een lichtgrijs upper op een zalmroze zool. Voor de heren is deze schoen zwart met een witte zool en knaloranje details.

Technische specificaties

Under Armour Speedform Europa
8 mm heeldrop
Gewicht: 285 gram (heren US 9)
Pronerende loper
Allroundschoen

Conclusie

Het leuke aan het testen van compleet nieuwe schoenen, is het feit dat je geen vergelijkingsmateriaal hebt. Deze Under Armour Speedform Europa is dan ook een schoen die mij positief heeft verrast. Naar mijn mening is dit absoluut een hardloopschoen, geschikt voor een breed publiek lopers. De correctie is subtiel maar effectief. Bij het aantrekken van de schoen voelde het letterlijk alsof ik een pantoffeltje aantrok. Rond de voorvoet is de schoen nauwelijks voelbaar, terwijl deze de midvoet juist stevig omsluit.

De responsieve tussenzool zorgt voor een direct loopgevoel met prettige, felle afzet. Toch heb ik ook een minpuntje kunnen vinden aan deze fijne schoen; het minimalistische bovenwerk heeft helaas een behoorlijk stevige ‘kraag’. Ik ben niet blaargevoelig en draag (half-)hoge hardloopsokken, maar zit deze kraag bij mij zo strak dat ik vrij snel een blaar opliep. Dit in tegenstelling tot het bovenste gedeelte van de tong, deze sluit juist niet aan op de voet. Voor mij is het dus helaas niet de juiste schoen, hoewel ik enorm blij werd van de rest van de pasvorm en het loopgevoel.

Shop Under Armour Speedform Europa »

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Under Armour Speedform Europa ook in onze webshop.