Skip to main content
LoopschoenenReview

Review: Nike Air Zoom Vomero 12 vs Nike Air Zoom Vomero 11

door 6 March 2017May 25th, 2018No Comments
Nike Air Zoom Vomero 12
Eén van de bekendste modellen van Nike is in een nieuwe uitvoering uitgebracht: de Nike Air Zoom Vomero 12. All4running-medewerkster Margon Groen testte de hardloopschoenen.

Noem je de Air Zoom Vomero, dan heb je het meteen over hèt vlaggenschip van Nike. De twaalfde versie is pas gelanceerd. Een goede reden om deze schoen eens van dichtbij te bekijken!

Slijtzool

Slijtzolen en Nike zijn in het verleden niet altijd een goede combinatie geweest. In de Nike Air Zoom Vomero zagen we dan ook een vernieuwd rubber onder de hak, welke slijtvaster moest zijn. Dit materiaal maakte wel degelijk het verschil en zien we dus ook weer terug in de laatste versie van dit vlaggenschip. Onder de hak is gekozen voor carbolrubber om de klappen op te vangen, verder naar de voorvoet zien we geblazen rubber. Dit is zachter, zorgt voor een gedempte afwikkeling en geeft een felle afzet mee. Ook zijn de flexgroeven weer aanwezig, die moeten zorgen voor een soepele afwikkeling.

Nike Air Zoom Vomero 11

Nike Air Zoom Vomero 11
Nike Air Zoom Vomero 12

Nike Air Zoom Vomero 12

 

Demping

De Nike Air Zoom Vomero was lange tijd de enige schoen die gebruik maakte van twee Air units in de middenzool. Sinds kort is dit ook het geval bij de Pegasus, en dus werd het hoog tijd voor een nieuwe update. In deze laatste versie is Lunarlon toegevoegd om de schoen responsiever te maken. De twee Zoom Air units, een in de hak en in een de voorvoet, zorgen voor een comfortabele demping. De laag Lunarlon verbindt deze units met elkaar en zorgt voor een soepele overgang tijdens de verschillende fases van de afwikkeling.

Bovenwerk

In versie 11 zagen we een flinke verandering in de pasvorm van de Vomero. Deze update is positief geweest, want ook in de laatste versie zien we deze pasvorm terug. Dit houdt in dat de voorvoet nu omsloten wordt door het bovenwerk en dat deze, in combinatie met de Flywire kabels rond de midvoet, de voet wat stabiliteit mee kan geven. De tong van foam zorgt voor minder druk van de veters op de wreef, wat met name in de afzetfase vervelend voelbaar kon zijn.

Uiterlijk

Wanneer we het over de looks van een hardloopschoen hebben scoort Nike altijd goed. Waar de Vomero in het verleden wellicht wat log toonde, is dit met de huidige pasvorm al minder opvallend. Het blijft natuurlijk een hardloopschoen, maar ze zijn uitgebracht in zowel felle kleuren als zwart met wit. Voor ieder wat wils dus!

Technische specificaties

Nike Air Zoom Vomero 11 Nike Air Zoom Vomero 12
10 mm heeldrop 10 mm heeldrop
Gewicht: 326 gram (heren US 9) Gewicht: 341 gram (heren US 9)
Neutrale loper Neutrale loper
Trainingsschoen Trainingsschoen

Conclusie

Nike zet de Vomero al jaren in de markt als de meest comfortabele schoen die ze hebben. Ook de Air Zoom Vomero 12 komt deze belofte na. Wat de schoen in mijn ogen minder nakomt, is het responsieve verhaal. De Vomero is heerlijk comfortabel en heeft een zachte demping. Deze komt optimaal tot zijn recht wanneer je de schoen gebruikt tijdens langere trainingen. Wanneer je tempowerk op deze schoen wilt doen, kan dit comfort juist tegenwerken. De energieteruggave is flink minder dan bijvoorbeeld in de Pegasus, die zich meer voor het snelle werk leent. Al met al is de Vomero een heerlijke schoen voor de loper die op zoek is naar comfort in zowel demping als bovenwerk.


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Nike Air Zoom Vomero 12 ook in onze webshop.