Skip to main content
Review

Review: Brooks Launch 4 vs Brooks Launch 3

door 21 February 2017May 25th, 2018No Comments
Brooks Launch 4
De Brooks Launch is een wedstrijdschoen die vorig jaar plots aan populariteit won. Nu is daar de opvolger. All4running-medewerkster Margon Groen testte de Brooks Launch 4.

De Brooks Launch heeft vorig jaar een behoorlijk boost gekregen door het EK Atletiek in Amsterdam. De knaloranje schoen met daarop de blauwe grachtengordel staat veel mensen nog goed voor de geest. Nu is er alweer een nieuwe versie uitgebracht, met een aantal veranderingen.

Slijtzool

Dat slijtzolen echt niet meer pikzwart hoeven te zijn, bewees Brooks al met de Launch 3. Ook deze laatste versie heeft een opvallende zwart/oranje zool, lekker vrolijk dus! Ook valt meteen de doorlopende slijtzool op. Dit biedt de voet extra stabiliteit en zorgt voor een geleidelijke afwikkeling. Wanneer je landt zorgt de U-Groove hak voor een stabiele landing. De overgang naar de Blown Rubber voorvoet zorgt voor een gedempte en comfortabele afzet.

Brooks Launch 3

Brooks Launch 3
Brooks Launch 4

Brooks Launch 4

 

Demping

De Brooks Launch 4 is een wedstrijdschoen. De demping in deze schoen is dus anders dan bij allround hardloopschoenen. Het BioMoGa DNA zorgt desalniettemin voor een comfortabel loopgevoel. Dit materiaal past zich aan jouw persoonlijke stapgrootte en frequentie aan voor optimale demping tijdens elke stap. Deze manier van dempen geeft veel energie terug tijdens de landing en afzet, waardoor de schoen een direct loopgevoel heeft. De ingebouwde Ideal Pressure Zones zorgen ervoor dat de impact van de landing verdeeld wordt over de gehele voet.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Launch 4 is vernieuwd. Er wordt tegenwoordige gebruik gemaakt van een 3D stretch print, welke zorgt voor een perfecte pasvorm. De schoen beweegt hierdoor tijdens de afwikkeling mee met de voet. Dit vermindert wrijving en irritatie. Ook het lichtgewicht Air Mesh materiaal draagt hier een steentje aan bij.

Uiterlijk

Een wedstrijdschoen mag er best een beetje opvallend uitzien. Dat hebben ze zich bij Brooks dan ook geen twee keer laten zeggen! Zowel voor dames als heren is de schoen uitgebracht in flitsende kleurcombinaties.

Technische specificaties

Brooks Launch 3 Brooks Launch 4
10 mm heeldrop 10 mm heeldrop
Gewicht: 255 gram (heren US 9) Gewicht: 277 gram (heren US 9)
Neutrale loper Neutrale loper
Wedstrijdschoen Wedstrijdschoen

Conclusie

De Brooks Launch 4 is een wedstrijdschoen, dus heb ik deze in de review ook zo benaderd. Het geeft namelijk een groot verschil in oordeel of je deze schoen gebruikt op interval-/wedstrijdsnelheid of op duurlooptempo. Hoe hoger de snelheid, hoe vlakker je als loper over het algemeen landt. Juist dan komt deze schoen prima tot zijn recht. Het vernieuwde bovenwerk met stretch materiaal voelt prettig en beweegt inderdaad beter mee met de voet dan de Launch 3. Op verharde ondergrond kun je prima met deze schoen uit de voeten, op de atletiekbaan kan hij voor meer ervaren lopers wellicht iets te zacht zijn.


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Brooks Launch 4 ook in onze webshop.