Skip to main content
Sportvoeding tips
Sportvoeding All4running

Koopgids

Sportvoeding

Sportvoeding speelt een cruciale rol in het verbeteren van jouw loopprestaties. Of het nu gaat om intensieve trainingssessies, competitieve wedstrijden of het verbeteren van de algehele fitheid, de juiste sportvoeding kan het verschil maken tussen een gemiddelde en een uitstekende prestatie. Denk bij sportvoeding niet alleen aan koolhydraten, maar ook aan eiwitten, mineralen en zouten. Deze zijn allemaal essentieel voor een optimale gezondheid en prestaties. Wij helpen jou op weg met handige tips, een voedingsplan en onze ervaringen met sportvoeding.

Shop sportvoeding
Rugzakken voor rennen

3redenen waarom je sportvoeding zou moeten nemen

Opsomming 1

Beter presteren

Door de tijdige aanvulling van de koolhydraten kan je beter presteren op elke afstand. Koolhydraten worden in de spieren opgeslagen als glycogeen. Deze glycogeenvoorraad zal snel opraken als je op hoge intensiteit traint of als je een lange afstand aflegt. Er bestaan ook sportdranken met koolhydraten zodat je van tevoren koolhydraatvoorraden kan aanleggen zoals de Maurten Drinkmix 160 en 320.

Opsomming 2

Meer energie tijdens lange duurlopen

Wij adviseren sportvoeding vooral te gebruiken als je langer dan 75 minuten gaat lopen. Bij afstanden langer dan 75 minuten zal de energievoorraad in het lichaam opraken waardoor je lichaam moet overschakelen van koolhydraat naar de vetverbranding. Wat gebeurt er dan? Dan kom je dus de “man met de hamer” tegen, omdat je niet meer zo snel kan lopen. Bij het lopen van korte afstanden kan je het beste van tevoren koolhydraten aanvullen door het nemen van een sportreep of een sportdrank.

Opsomming 3

Sneller herstellen

Met de hulp van eiwitten kan het lichaam sneller herstellen. In eiwitten zitten namelijk aminozuren, en deze zijn nodig voor de opbouw van cellen en het herstel van de spieren. Eiwitten kan je aanvullen met sportvoeding zoals repen en hersteldranken. De Powerbar Protein soft layer bar heeft 10 gram proteïne, wat ideaal is om te nemen na een intensieve training of wedstrijd. Wil je meer eiwitten? Kies dan voor de Qwin Whey Protein met 20 gram eiwitten per schepje sportpoeder.

Maurten sportvoeding
Maurten sportvoeding
Maurten sportvoeding
"Sportvoeding is niet alleen essentieel voor de halve en hele marathon, maar ook voor de kortere afstanden zoals 5 en 10 km."

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat…

Bij sportvoeding denk je vast aan gels, maar er zijn inmiddels veel meer verschillende manieren om koolhydraten tot je te nemen tijdens het lopen. Zo zijn de Powerbar Powergel Shots een goed alternatief als je niet zo’n fan bent van sportgels. Dit zijn snoepjes gevuld met Powergel voor snelle energie. Een zakje bestaat uit 9 snoepjes en bevatten in totaal 49 gram koolhydraten. De Powergel Shots zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en ook eventueel met cafeïne. De Clif Bar Bloks zijn ook een goed alternatief op gels, want dit zijn kauwbare en zachte snoepjes die langzaam smelten in je mond.

3verschillende soorten sportvoeding

Opsomming 1

Sportdranken

Er bestaan twee verschillende type sportdranken, namelijk dorstlessers met elektrolyten en sportdrank met koolhydraten. Welke moet je dan kiezen? Dit is afhankelijk van de andere sportvoeding die je neemt tijdens wedstrijden en trainingen. Sportdranken met elektrolyten geven niet extra energie, maar zorgen er wel voor dat je de juiste mineralen zoals magnesium, calcium en fosfaat binnenkrijgt. Elektrolyten verplaatsen het vocht naar onder andere de spieren zodat deze goed kunnen functioneren. Sportdrank met koolhydraten geeft veel energie zodat de voorraden in de spieren kunnen worden aangevuld. Dat is handig als je lange afstanden gaat lopen of trainingen met een hoge intensiteit.

Opsomming 2

Sportgels

Sportgels zijn een efficiënte manier om voldoende koolhydraten binnen te krijgen tijdens het lopen. Je hoeft er niet op te kauwen en daardoor worden de koolhydraten snel opgenomen in jouw lichaam. Bovendien zijn sportgels makkelijk mee te nemen in een sportbroek of heupband. Welke sportgel je moet kiezen is afhankelijk van je smaakkeuze en hoe je reageert op sportvoeding. Test vooral tijdens jouw trainingen uit welk merk goed bevalt.

Opsomming 3

Sportrepen

Sportrepen bevatten over het algemeen meer calorieën en koolhydraten dan sportgels. Daarmee zijn ze geschikt om te eten voor en tijdens jouw training en wedstrijd. Een sportreep wordt wel wat minder snel opgenomen door het lichaam. Wij adviseren sportrepen vooral tijdens een marathon, trailrun of na afloop van een intensieve training. De Clif Bar repen zijn heel smakelijk, bevatten veel koolhydraten en zijn gemaakt met biologische havermout. Deze reep stilt echt jouw honger, omdat het bijna aanvoelt als volwaardige maaltijd. De Maurten Solid repen zijn ook ideaal tijdens een lange run, want deze bevatten 44 gram koolhydraten en zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten zoals haver en rijst. Om het herstel te bevorderen zou je kunnen kiezen voor een eiwitreep of herstelshake zoals de Powerbar Protein Plus.

Sportvoeding All4running
Maurten sportdrank

Voedingsstrategie voor iedere loper

Heb jij wel eens nagedacht over jouw voedingsstrategie? Weet jij wanneer jij bepaalde sportvoeding neemt? Wij hebben een handige tabel gemaakt met adviezen voor iedere afstand die je wil lopen.

Afstand
1 uur vooraf
Tijdens
Na afloop (binnen 30 min)
5 km
Sportreep en/of 250-500ml elektrolyten (optioneel: cafeïne gel, 5min voor de race)
-
Eiwitreep of eiwitshake 500 ml
10 km
Sportreep en/of 250 - 500 ml elektrolyten (optioneel: cafeïne gel, 5min voor de race)
Eitwitreep of eiwitshake 500 ml
16.1 km
Sportreep en/of 250-500ml elektrolyten (optioneel: cafeïne gel, 30min voor de race)
Gel bij 6 en 12 km*
Eiwitreep of eiwitshake 500 ml
21.1 km
Sportreep en/of 250 - 500 ml elektrolyten (optioneel: cafeïne gel, 30min voor de race)
Gel bij 6 en 12 km (optioneel: cafeïne gel bij 12km)*
Eiwitreep of eiwitshake 500 ml
42.2 km
Sportreep en/of 250 - 500 ml elektrolyten (optioneel: cafeïne gel, 30min voor de race)
Gel bij 6, 12, 18, 24, 30 en 36km (optioneel: cafeïne gel bij 12 en 24km)*
Eiwitreep of eiwitshake 500 ml

* Wij adviseren om tijdens jouw wedstrijd zo’n 250 – 500 ml water of elektrolyten te drinken. Dit om de vochtbalans in het lichaam op pijl te houden.

Vragen en antwoorden over sportvoeding

Krijg hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over  sportvoeding.

Opsomming 1

Hoeveel gram koolhydraten zit er in sportvoeding?

Wij hebben de verschillende soorten sportvoeding in een handige tabel gezet. Zo heb je een overzicht over de hoeveelheden koolhydraten per sportvoedingartikel. Gemiddeld kan je 60 – 90 gram koolhydraten per uur opnemen. Dit is ook afhankelijk van de intensiteit van jouw training of wedstrijd. Test de sportvoeding tijdens jouw trainingen zodat je weet hoe je lichaam reageert op bepaalde hoeveelheden koolhydraten.

Opsomming 2

Vanaf welke afstand heb je sportvoeding nodig?

Sportvoeding is niet alleen essentieel voor de halve en hele marathon, maar ook voor de kortere afstanden zoals 5 en 10 km. Als je die afstand op een hoge intensiteit loopt heb je veel koolhydraten nodig. Je zou dan 1,5 uur tot 2 uur van tevoren de Maurten Drink Mix 320 of 160 kunnen nemen zodat je vocht en koolhydraten binnenkrijgt. Tijdens een 5 of 10 km heeft je lichaam genoeg energie opgeslagen, dus sportgels heb je dan niet nodig.

Opsomming 3

Hoeveel gels moet je nemen tijdens de marathon?

In een sportgel zit gemiddeld zo’n 20 gram koolhydraten. Theoretisch zou je 3 gels per uur kunnen nemen, dus om de 20 minuten. Dit moet je echter wel trainen, want soms kan een lichaam maar 2 gels per uur aan. Het merk Maurten adviseert een sportgel elke 6 km, dus tijdens een marathon zou je dan ongeveer 6 gels nodig hebben.

Opsomming 4

Welke verschillende sportgels bestaan er?

Sportgels zijn leverbaar in verschillende smaken, koolhydraathoeveelheden en eventueel met cafeïne. Vroeger werd er gezegd: “Je bent wat je eet”, maar inmiddels is dit veranderd naar; “Je bent wat je eet, kan opnemen en kan verteren.” Dit heeft onder andere te maken met jouw smaakvoorkeur en hoe efficiënt je darmen werken. De merken SIS en Powerbar hebben veel verschillende smaken, zodat je altijd een geschikte gel kan vinden. Wil je liever een smaakneutrale gel, ga dan voor de Maurten sportgels. Sommige gels bevatten cafeïne, wat een energieboost geeft tijdens jouw run en vermoeidheid kan onderdrukken. Gebruik cafeïne vooral in het eerste deel van jouw wedstrijd, want het duurt 30 tot 45 minuten voordat cafeïne gaat werken in je lichaam. De SIS Beta Fuel bevat 40 gram koolhydraten (in plaats van de standaard 20 gram) zodat je minder gels hoeft mee te nemen tijdens jouw run.

Opsomming 5

Hoe neem je drinken en sportvoeding mee?

Er zijn 3 manieren om water en sportvoeding mee te nemen tijdens trainingen en wedstrijden. Je hebt softflasks, wat zachte drinkflesjes zijn die passen in een heupband of sportbroek. Of kies voor een handig drinkvest waar softflasks in passen en aanvullend sportgels of repen. Wil je 1,5 liter of meer meenemen? Overweeg dan een rugzak inclusief waterzak. Lees ook ons blog over drinksystemen om meer te weten over de verschillende opties.

Opsomming 6

Kan ik een cafeïnegel ook voor de wedstrijd nemen?

Ja, wij adviseren om een cafeïnegel te nemen voor de wedstrijd als extra energieboost. Cafeïne heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel waardoor je concentratie en alertheid verhoogd wordt. Bovendien werkt cafeïne als rem op vermoeidheid zodat je tijdens de race harder kan lopen. Bij voorkeur neem je een cafeïne gel zo’n 5 of 10 minuten voor de wedstrijd bij de korte afstanden. Loop je een langere afstand? Zorg er dan voor dat je 30 min van tevoren de cafeïnegel inneemt.

Opsomming 7

Moet je een sportgel innemen met water?

De meeste sportgels zijn al verdund waardoor je deze kan innemen zonder water te nemen. Wel is het belangrijk om bij lange afstanden tussen de 250 – 500 ml te drinken om de vochtbalans op pijl te houden. De Powergels van Powerbar zijn geconcentreerde sportgels waarbij je minimaal 150 ml water moet nemen.

De rol van voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn producten die bedoeld zijn om de reguliere dagelijkse voeding aan te vullen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals pillen, tabletten, poeders en vloeistoffen. Voedingssupplementen bevatten vaak geconcentreerde bronnen van vitaminen, mineralen, aminozuren en eiwitten. Het belangrijkste doel van voedingssupplementen is om te korten aan bepaalde voedingsstoffen te voorkomen of te corrigeren en om de algehele gezondheid te bevorderen.

Het merk Qwin heeft een groot scala aan verschillende voedingssupplementen voor lopers. Presteer beter tijdens de wedstrijd en herstel sneller en beter door de juiste voedingssupplementen. Ben je benieuwd welke Qwin heeft? Wij zetten deze op een rijtje.

  • Omega 3: heeft een positieve invloed op het hart, houd je weerstand op peil en bevat vitamine E.
  • Vitamine D3: speelt een belangrijke rol bij de werking van je spieren. Het verhoogt de opname van calcium in je botten en draagt bij aan het goed functioneren van het immuunsysteem.
  • Vitamine C: stimuleert het immuunsysteem tijdens en na het sporten en ondersteunt de vorming van nieuw weefsel.
  • Creatine: verhoogt de fysieke prestatie bij geregeld achter elkaar intensief trainen. Creatine moet je wel altijd innemen met water.

Elektrolyten – waarom en wanneer neem je het?

Elektrolyten zijn essentiële mineralen zoals natrium, kalium, calcium en magnesium. Deze stoffen spelen een belangrijke rol in de vochthuishouding van ons lichaam. Zo zorgen ze voor de overdracht van zenuwimpulsen naar onze spieren en hart. Tijdens het lopen verlies je veel vocht, maar ook elektrolyten. Dit kan zorgen voor uitdroging of verstoring in de vochtbalans. Door het tijdig aanvullen van elektrolyten kan je beter presteren tijdens trainingen en wedstrijden.

Het aanvullen van elektrolyten gaat heel gemakkelijk via poeders en tabletten. Zo kan je de SIS Hydro tabletten oplossen in een bidon met 500 ml water. Neem de bidon mee naar jouw training of vul je elektrolyten aan na afloop.

Wil je twee vliegen in één klap slaan? Dan kan je ook kiezen voor de Powerbar Isoactive. Dit is een sportdrank met koolhydraten en elektrolyten. Per bidon van 500 ml heb je dan 29 gram koolhydraten. Als je dit dan aanvult met een sportgel heb je een mooie hoeveelheid van 50 – 60 gram koolhydraten per uur.

Handige tips

Onze productexperts delen hun eigen ervaringen met sportvoeding en geven handige tips en tricks die jij meteen kunt toepassen bij jouw volgende wedstrijd.

  • Test jouw voeding tijdens de lange duurloop zodat je weet hoe je reageert op bepaalde sportvoeding
  • Koop een looprugzak zodat je altijd water, sportgels of andere sportvoeding kan meenemen
  • Reken voor jezelf uit hoeveel koolhydraten per uur jij inneemt tijdens de wedstrijd. Zit je tussen de 60 en 90 gram per uur? Dan ben je goed op weg!
  • Zet een bidon met sportvoeding in je voortuin of ergens in de bosjes en kies voor een kort parcours van ongeveer 5 km. Dan hoef je niks te dragen tijdens het lopen, maar kan je wel sportvoeding testen.
  • Ga voor en na de training op de weegschaal staan. Dan weet je namelijk hoeveel vocht je verliest.
  • Maak vanaf het begin van de wedstrijd gebruik van drankposten. Probeer te drinken voordat je dorst krijgt. Meestal zit er maar 100 – 150 ml water in een bekertje dus pak bij elke drankpost minimaal 2 bekertjes om voldoende vocht binnen te krijgen.
  • Bestudeer het parcours en schat in hoe lang je onderweg bent. Ga je een vlakke of heuvelachtige marathon lopen? Bekijk vooraf hoeveel hoogtemeters in het parcours zit en bereken dan hoe lang je onderweg bent. Hoe langer je onderweg bent, hoe meer koolhydraten je moet meenemen. Dan kom je namelijk niet voor verrassingen te staan
Maurten Zijbalk

Eindsprint

Sportvoeding is zeer belangrijk om optimale prestaties te leveren. Probeer zoveel mogelijk verschillende merken zodat je weet welke sportvoeding bij jou past. Denk aan je koolhydraten per uur en jouw sportvoedingsplan. Zo versla jij “de man met de hamer” en voorkom je hongerklop of een grote teleurstelling op de wedstrijddag. Finish met een grote glimlach en een gevulde maag!

Wil je meer weten over sportvoeding? Of heb je nog andere vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Shop sportvoeding