Skip to main content

Vind jouw perfecte match

Met de koopgids over loopschoenen

Loopschoenen kopen

Ben je op zoek naar een paar loopschoenen? Dan ben je bij All4running aan het juiste adres! Wij helpen je graag bij je zoektocht, want het vinden van het juiste paar loopschoenen is heel belangrijk. Het zoeken naar het juiste paar kan lastig zijn, want waar moet je op letten bij de aanschaf van een paar schoenen? In deze koopgids behandelen wij enkele factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuw paar loopschoenen. In de koopgids over loopschoenen lichten we de belangrijkste kenmerken toe, waar je als recreatieve loper op moet letten.

All4running biedt loopschoenen aan voor ieder type loper. Of je nu net begint met lopen of al een gevorderde loper bent, er is altijd een paar schoenen dat aan jouw wensen voldoet. Bij All4running vind je de nieuwste, populairste en snelste loopschoenen voor allrounders, trailers of wedstrijdlopers. Naast loopschoenen bieden we een breed assortiment van kleding, accessoires en elektronica aan om jouw run tot een succes te maken. We guide, support and motivate you!

Alle loopschoenen

Type pronatie

Je hebt de termen vast weleens voorbij zien of horen komen: pronatie en antipronatie. Het complete assortiment loopschoenen is op te delen in deze twee groepen: neutrale loopschoenen en antipronatieschoenen. Als je gaat lopen, dan is het belangrijk dat je dit doet op schoenen uit de juiste categorie. Wat de juiste categorie is, verschilt per persoon. Dit is allemaal afhankelijk van de manier waarop jij loopt.

Er zijn drie typen pronatie, namelijk:

    • Neutrale pronatie  De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens naar binnen om de schok te dempen en het lichaamsgewicht op te vangen.
    • Overpronatie  De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens teveel naar binnen, waardoor er veel druk op de binnenkant van de voet komt te staan.
    • Onderpronatie – De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens niet of amper naar binnen, waardoor er relatief veel druk op de buitenkant van de voet komt te staan.

Als je de drie typen pronatie nabootst met je handen begrijp je de verschillen in pronatie en waarom dit belangrijk is. Let op! Pronatie is een persoonlijke eigenschap en er bestaat dan ook geen goed of fout. In dit blog lees je alles over pronatie en antipronatie.

Pasvorm en leest – De juiste lengte en breedte

Bij loopschoenen is het zeer belangrijk de juiste maat te kiezen. Loopschoenen vallen vaak kleiner en ook zetten je voeten wat uit tijdens het lopen. Over het algemeen raden we aan loopschoenen één maat groter te kopen dan je normale schoenen. Maar hier zitten per merk vaak nog verschillen in. Zo vallen loopschoen van ASICS iets kleiner, terwijl Brooks schoenen juist ruimer vallen. Als stelregel geldt dat een voet ongeveer 1 centimeter ruimte nodig heeft vóór de tenen om comfortabel te zitten.

Naast de lengte is ook de breedte, de leest, van de schoen zeer belangrijk. Loopschoenen bestaan namelijk in verschillende breedtematen. De reguliere maten zijn bij dames 1B en bij heren 1D. Wanneer je erg smalle voeten hebt, kan je ook extra smalle schoenen bestellen. Extra smalle schoenen hebben ‘narrow’ als toevoeging of bij dames de aanvulling 2A en bij heren 1B. En als je voeten extra breed zijn, kan je extra brede schoenen bestellen. Extra brede schoenen hebben ‘wide’ als toevoeging of bij dames de aanvulling 1D en bij heren 2E of 4E.

All4running – Expertise

Onze winnaarsmentaliteit gecombineerd met onze vakkennis maakt dat wij als specialisten altijd streven naar het beste: we willen de beste producten aanbieden. Maar met dat alleen nemen we geen genoegen. Die specialistische producten van hoge kwaliteit bieden we aan met de beste service. Die service naar de loper, onze vakkennis en liefde voor de loopsport voeren bij ons daarom altijd de boventoon. Zowel in onze winkels, in onze webshop als binnen ons team.

Klantenservice

Demping – De impact opvangen

De demping in loopschoenen zorgt dat de impact van elke stap wordt opgevangen. De hoeveelheid demping in een schoen is afhankelijk van de hardheid van de tussenzool. Hoeveel demping voor jou prettig aanvoelt is heel persoonlijk. Waar de ene persoon prettig loopt met weinig demping is voor de andere persoon een schoen met veel demping beter geschikt. De hoeveelheid demping is afhankelijk van je  loopstijl en gewicht. Een beginnende loper start vaak met een schoen die wat meer demping geeft omdat het lichaam zo minder zelf op hoeft te vangen.

Een schoen met weinig demping zal over het algemeen responsiever zijn, terwijl een schoen met veel demping luxer en comfortabeler aanvoelt. Na een tijd verminderd de demping van de schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal. Zelfs wanneer je je loopschoenen niet gebruikt, zullen deze na zo’n twee jaar slijten. Het geblazen rubber in de zool hard na verloop van tijd uit en de demping verdwijnt uit de hardloopschoenen. Veel startende lopers kiezen hardloopschoenen van HOKA ONE ONE, vanwege het comfort en demping in de schoenen.

Shop HOKA ONE ONE schoenen

Gewicht van schoenen

Loopschoenen zijn er in allerlei soorten en maten en ook het gewicht van loopschoenen kan zeer verschillend zijn. Over het algemeen zijn snellere, responsieve schoenen lichter van gewicht. Luxere schoenen die veel comfort bieden zijn over het algemeen iets zwaarder.

Het gewicht van jouw schoenen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is je loopstijl en manier van landen van belang, evenals je ervaring en trainingsdoel. Ook het gewicht van de loper is van invloed op het gewicht van de loopschoen dat voor de loper geschikt is. Een zwaardere loper heeft over het algemeen een stuggere, stabielere schoen nodig die vaak ook iets zwaarder is.

Duurzaamheid
Hoe duurzaam een schoen is, hangt vaak af van de slijtzool van de schoen. Het is aan te raden af en toe de slijtzool van je hardloopschoenen te bekijken om te zien of er slijtage onder de schoen zichtbaar is. De slijtage zegt alles over jouw loopstijl. Voor hardloopspecialisten is dit een belangrijke indicatie om goed advies te geven. Hardloopschoenen van ASICS staan bekend om haar duurzaamheid. Gemiddeld loop je op allround hardloopschoenen ongeveer 600 – 1.000 kilometer.

ASICS schoenen

Loopschoenen

Allround loopschoenen

Wedstrijdschoenen

Wedstrijdschoenen

Trailschoenen

Trailschoenen