Skip to main content

Drie termen in de loopwereld

Er zijn drie termen in de loopwereld waar je vast eens van hebt gehoord: pronatie, overpronatie en onderpronatie. Deze drie begrippen zijn onvermijdelijk bij het aanschaffen van loopschoenen. In deze blog leggen wij uit wat de begrippen betekenen en waarom het handig is om te weten wat het betekent.

Wie op zoek is naar nieuwe loopschoenen ziet soms door de bomen het bos niet meer. Zeker beginnende lopers hebben vaak geen idee in welke hoek zij moeten zoeken. Het type schoen dat zij nodig hebben is afhankelijk van hun manier van lopen. Alleen wat is proneren en hoe weet jij in welke mate je proneert? Er zijn drie verschillende pronerende lopers.

Shop alle loopschoenen
Neutrale pronatie

Wat is neutrale pronatie?

De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens naar binnen. Dit om de schok te dempen en het lichaamsgewicht op te vangen. De enkel blijft recht boven de hiel. Dit zijn de kenmerken van een neutrale loper. Deze loper heeft geen extra ondersteuning nodig. De loopschoenen die goed bij een neutrale loper passen, zijn neutrale loopschoenen.

Shop neutrale hardloopschoenen
Overpronatie

Wat is overpronatie?

De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens te veel naar binnen. Er komt veel druk op de binnenkant van de voet te staan. De enkel zakt in naar binnen. Dit zijn de kenmerken van een overpronerende loper. Deze loper heeft extra ondersteuning nodig aan de binnenkant van de voeten. De mate van ondersteuning verschilt per schoenmodel. De loopschoenen die goed bij een overpronerende loper passen, zijn antipronatie loopschoenen.

Shop antipronatie hardloopschoenen
Onderpronatie

Wat is onderpronatie?

De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens niet of weinig naar binnen. Er komt veel druk op de buitenkant van de voet te staan. De enkel valt naar buiten. Dit zijn de kenmerken van een onderpronerende loper. Deze loper heeft geen extra ondersteuning nodig, maar wel schoenen met een hoge rotatie stijfheid. Dit zorgt ervoor dat de mogelijkheid om over de buitenkant van de voeten te lopen, minder wordt. De eerste keuze zijn altijd een paar neutrale loopschoenen.

Shop neutrale hardloopschoenen

En nu?

Uit de bovenstaande opdeling is te zien dat iedere loper proneert, maar de mate van pronatie verschilt. Dit kan te maken hebben met lichaamsbouw, maar ook met spieropbouw. De juiste loopschoenen zorgen ervoor dat er een bepaalde mate van ondersteuning wordt gegeven om overbelasting en blessures te voorkomen. Voordat je loopschoenen aanschaft is het dus van groot belang om te weten wat voor type loper je bent. Via een loopanalyse bij de All4running Shoe Advisor in één van onze winkels kom je erachter of je neutraal loopt, overproneert of onderproneert.

Antipronatie
Antipronatie

Neutraal vs. antipronatie

Als je weet wat voor type loper je bent, kun je gaan kijken welke schoenen voor jou geschikt kunnen zijn.

  • Als neutrale loper of onderpronerende loper kies je neutrale loopschoenen. Deze schoenen hebben geen extra ondersteuning aan de binnenkant van de schoenen.
  • Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze loopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.

Neutraal vs. antipronatie

Als je weet wat voor type loper je bent, kun je gaan kijken welke schoenen voor jou geschikt kunnen zijn.

  • Als neutrale loper of onderpronerende loper kies je neutrale loopschoenen. Deze schoenen hebben geen extra ondersteuning aan de binnenkant van de schoenen.
  • Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze loopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.
Antipronatie

Neutrale loopschoenen

Shop damesShop heren

Antipronatie loopschoenen

Shop damesShop heren

Loopschoenen die passen bij jouw loopstijl

Als je weet in welke mate je proneert, weet je al goed in welke richting je moet gaan zoeken. Naast pronatie is een tweede factor van belang voor goede loopschoenen. Namelijk de manier van afwikkelen van jouw voeten. Hierin onderscheiden wij drie soorten lopers: haklanders, middenvoetlopers en voorvoetlopers.

Wat is een haklanding?

De voet landt op de buitenkant van de hiel en wikkelt zich af via de middenvoet en voorvoet. Doordat de voet zich volledig afwikkelt, duurt de afwikkeling langer dan bij een middenvoets- of voorvoetlanding. De meeste schokbelasting komt via de hak. Hiervoor moeten de loopschoenen goede demping bieden en past het beste een schoen bij met een hoge offset van 10 of 12 mm. Offset betekend het verschil in hoogte tussen de hak en voorvoet.

Wat is een middenvoetslanding?

De voet landt op de buitenkant van de voet en wikkelt zich af via de voorvoet. Deze manier van landen oogt alsof je plat je voeten neerzet. De voet wikkelt dus niet volledig af van hak naar tenen, waardoor de afwikkeling korter duurt dan bij een haklanding. Als middenvoetslander past een gemiddelde offset van 8 a 10 mm het beste. Offset betekend het verschil in hoogte tussen de hak en voorvoet.

Wat is een voorvoetlanding?

De voet landt direct op de voorvoet. De voet wikkelt zich amper af, waardoor dit de meeste snelle manier van afwikkelen is. De meeste schokbelasting zit dan ook in de voorvoet. Hiervoor moeten de loopschoenen goede demping bieden aan de voorkant en past er het beste een schoen bij met een lage offset van 0 tot 8 mm. Offset betekent het verschil in hoogte tussen de hak en voorvoet.

De offset van verschillende merken

Voor de verschillende manieren van landen en afwikkelen passen dus ook verschillende soorten schoenen. De meeste merken werken met verschillende hoogtes in de offset. adidas werkt voornamelijk met een offset van 10 mm. ASICS heeft een offset van 10 of 12 mm. Brooks werkt met twee verschillende hoogtes, namelijk 8 en 12 mm. Nike heeft ook twee verschillende hoogtes: 9 en 10 mm. New Balance werkt met 8 en 10 mm offset. Saucony werkt met 8 mm en Hoka One One zit nog lager, die offset gaat tot maximaal 5 mm. Voor alle merken geld dat de trainingsschoenen en wedstrijdschoenen een lagere offset hebben.

Shop alle hardloopschoenen

De weg naar de juiste loopschoenen

Het aanschaffen van een paar loopschoenen begint met de keuze tussen neutrale schoenen en antipronatieschoenen. Dat is de eerste en belangrijkste stap die genomen moet worden om blessurevrij te hardlopen. Daarna is het belangrijk om te weten hoe jouw voeten afwikkelen. Aan de hand van deze twee factoren is het al goed te bepalen welke loopschoenen je nodig hebt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de pasvorm, de hoeveelheid demping en de reactiviteit van de loopschoenen. All4running helpt je graag om een goede keuze te maken via de hulp van onze klantenservice. Neem contact op met de klantenservice.