Skip to main content

Voor veel lopers een aantrekkelijk horloge: de Polar M200. Dit vanwege de eigenschappen én verkoopprijs. Maar hoe bevalt de M200 in de praktijk? All4running-medewerkster Margon Groen zocht het uit.

Wachten duurt soms lang, zeker wanneer we het hebben over de nieuwste sporthorloges van Polar! De M200 is een behoorlijk compleet model, voorzien van GPS en optische hartslagmeter, en met een verkoopprijs van € 149,95 ook nog eens zeer toegankelijk.

Algemeen

Een GPS sporthorloge, voorzien van meer dan 100 verschillende sportprofielen, een optische hartslagmeter, activity tracker en zelfs de mogelijkheid om smart notificaties te ontvangen. Dat klinkt als een zeer compleet horloge, waarbij je waarschijnlijk schrikt van het prijskaartje. De Polar M200 is met een verkoopprijs van € 150,- echter behoorlijk toegankelijk geprijsd. Het horloge heeft een rond design, waarbij het scherm een diameter heeft van 26 millimeter. Met een gewicht van 40 gram doet het niet onder bij de activity trackers en is wat lichter dan de meeste sporthorloges.

De M200 is verkrijgbaar in zwart en knalrood, maar voor de liefhebbers zijn er nog losse bandjes te krijgen in diverse kleuren. Groot verschil met de overige sporthorloges van Polar, is de wijze van bedienen. In plaats van de bekende 5 knopjes, is de M200 voorzien van 2 knopjes waarmee je door het menu scrolt. Een activiteit of optie selecteren doe je door het rechterknopje langer ingedrukt te houden.

Polar M200

Optische hartslagmeting

Polar staat al jaren bekend op zijn nauwkeurige hartslagmeting door middel van de borstband. Toch gaan ook zij mee met de huidige trend op de markt. De M200 en M600 zijn de eerste complete horloges binnen hun brede aanbod, voorzien van optische hartslagmeting. We zagen dit al eerder in de A360 terugkomen, maar deze fungeert meer als fitnesstracker dan als sporthorloge. Het is dan ook een logisch vervolg op de M400 en A360, simpel gezegd lijkt het er zelfs op dat deze twee horloges zijn gecombineerd. Voor de optische hartslagmeting maakt Polar gebruik van zijn eigen technologie, die met name qua design en functionaliteit afwijkt van de overige technieken op de markt.

Polar gaat, mede door de goede naam op het gebied van hartslagmetingen, niet akkoord met flink afwijkende waardes en kiest dan ook voor meerdere LED lichtjes onder de polsunit. Deze vallen er niet in weg, maar lijken extern zodat, bij het aan laten sluiten van het horloge, deze in die huid gedrukt worden en beter zullen meten. Door mijn zwakke polsslag hebben optische sensoren vaak moeite mijn hartslag goed te registreren, maar net als bij de Garmin modellen die ik heb mogen testen is de M200 behoorlijk nauwkeurig. Vergeleken met mijn M400 met H7 borstband, heb ik een afwijking van hooguit twee hartslagen kunnen registreren. Wat mij betreft is dat acceptabel. Groot verschil met andere horloges met optische hartslagmeter, is dat de hartslag niet 24/7 wordt gemeten. Uiteraard is er wel de mogelijkheid deze op te roepen via het menu.

Voordelen

– Geen borstband, dus geen irritatie rond de borst
– Alle benodigdheden in een apparaat

Nadelen

– Wellicht niet altijd even nauwkeurig, bijvoorbeeld bij fietsen
– Horloge moet strakker gedragen worden dan ‘normaal’
– Geen 24/7 metingen
– Geen metingen tijdens bijvoorbeeld zwemmen
– Horloge moet altijd direct op de pols gedragen worden, dus onder je warme winterkleding

GPS

Het grote verschil met de Polar A360 is de toevoeging van GPS. In een fitnesstracker wellicht niet altijd even belangrijk, maar in een hardloophorloge tegenwoordig onmisbaar. Net als bij de andere modellen, maakt de M200 gebruik van een nauwkeurige GPS. Zo worden de gegevens van de GPS satelliet snel opgepikt door het horloge. Wanneer je het horloge met je smartphone hebt gekoppeld en ook regelmatig synchroniseert met de Polar Flow App of FlowSync, wordt de GPS zelfs nog sneller gevonden. De gegevens van de stand van de satelliet etc worden maximaal 14 dagen op het horloge bewaard.

Wanneer je in deze periode geen contact maakt met de Flow App of FlowSync om te synchroniseren, valt deze snelle verbinding weg. Het is dus belangrijk dit te doen, om optimaal profijt te hebben van deze mogelijkheid. De nauwkeurigheid van de GPS heeft te maken met de frequentie waarop het horloge contact maakt met de satelliet. Tijdens het testen ben ik op pad gegaan met de M200 en mijn M400 tegelijk, om goed te kunnen vergelijken. Hieruit blijkt dat de GPS net zo snel en nauwkeurig is. Het is mogelijk zelf samengestelde trainingen in het horloge te laden, met behulp van Polar Flow op de computer. Het is niet mogelijk eigen routes in te laden.

Polar M200

Voordelen

– Snelle GPS
– Betrouwbaar met betrekking tot afstanden en snelheid
– Mogelijkheid eigen trainingen in te laden

Nadelen

– Geen mogelijkheid eigen routes in te laden
– Niet regelmatig synchroniseren kan zorgen voor trage GPS verbinding
– GPS-signaal valt soms weg in tunneltjes

Dagelijks gebruik

Net als veel sporthorloges van tegenwoordig, dient de M200 ook als gadget voor het dagelijks leven. Door de slaapregistratie, activity tracker en smart notifications geeft het je behoorlijk wat nieuwe inzichten en mogelijkheden door de dag heen. Wanneer je het horloge dan ook 24/7 draagt, worden alle bewegingen en activiteiten geregistreerd. Maar ook wanneer je langer dan een uur niet voldoende beweegt, zal het horloge je helpen herinneren dat dat niet zo goed voor je is. De M200 doet dat niet heel subtiel, er verschijnt namelijk ‘Beweeg!’ in beeld. Kort maar krachtig zullen we maar zeggen!

Je kunt zelf het intensiviteitsniveau instellen dat bij jou en je dagelijkse bezigheden past. Wanneer je een smartphone hebt die voorzien is van Bluetooth Smart, kun je deze koppelen aan de M200. Zo kun je smart notifications ontvangen en op de hoogte blijven van alle berichtjes die binnen komen. Hier is echter ook meteen een puntje van kritiek; in tegenstelling tot het grootste deel van de horloges met deze mogelijkheid, wordt dit heel summier doorgegeven. Dit heeft te maken met de afmetingen van het scherm, maar is wel prettig om vooraf te weten. Uiteindelijk blijft het een sporthorloge, en geen officiële smartwatch.

Polar Flow is de app voor op je smartphone of tablet die een overzicht geeft van je dagelijkse beweging en activiteiten. De M200 maakt na elke activiteit zelf contact met deze app wanneer er wifi beschikbaar is.

Batterijduur

De M200 krijgt vanuit Polar een batterijduur mee van maximaal 6 dagen, wanneer het horloge 24/7 gedragen wordt met 1 uur per dag trainen met GPS en optische hartslagmeter. Let wel op, daarbij wordt geen gebruik gemaakt van smart notifications. Uiteraard is dit een maximum, ervaring wijst uit dat dit niet altijd gehaald wordt. Het opladen gaat vrij snel, dus je hoeft het horloge niet heel lang te missen. Opvallend is de vernieuwde aansluiting bij de M200; in plaats van de gewraakte micro USB, wordt er gebruik gemaakt van een gewone USB aansluiting. In de verpakking wordt een speciaal kabeltje meegeleverd, maar het is ook mogelijk het de polsunit meteen in de computer op te laden.

Overzicht

Je hebt hierboven de belangrijkste mogelijkheden van de Polar M200 kunnen lezen. Natuurlijk is dat nog niet alles! Hieronder een overzicht met alle belangrijke en/of handige functies van dit sporthorloge:

– GPS
– Optische hartslagmeting
– Multisport, meer dan 100 sportprofielen beschikbaar
– Mogelijkheid eigen trainingen te uploaden, zeer uitgebreid samen te stellen
– Training Benefit en hersteladvies na training
– Slaapduur en -kwaliteit
– Inactiviteitswaarschuwingen
– Activity Tracking
– Indicatie pasfrequentie, wordt weergegeven in de Polar Flow App
– Relice, beleef je race of training nog een keer
– Smart Notifications
– Waarschuwingen door trilling

Conclusie

De Polar M200 is, zoals je inmiddels wellicht hebt begrepen, een behoorlijk uitgebreid horloge. Functioneel in te zetten door de vele sportprofielen, zodat er altijd een bij zit die bij jouw training past. De gegevens die de M200 registreert zijn in de Polar Flow App en Flow online goed uit te lezen, het horloge zelf geeft een minimale samenvatting. De vernieuwde bediening door middel van twee knopjes is behoorlijk wennen, omdat je nu minder gemakkelijk door het menu kunt scrollen. Ook bij het starten van een activiteit moet je het knopje langer ingedrukt houden, iets wat ik in het begin nog al eens vergat. Miste ik per ongeluk een gedeelte van mijn training. Voor iemand die voor het eerst met Polar werkt zal het denk ik geen verschil maken, de ervaren gebruiken zullen even moeten wennen.

Als je kijkt naar de horloges waarmee de M200 ‘moet’ concurreren, kom je uit op de Garmin Forerunner 35 en de TomTom Runner 3 Cardio. De Polar M200 komt er dan niet alleen prijstechnisch beter uit, ook qua sportmogelijkheden (vs Garmin) en nauwkeurigheid (vs TomTom) zijn er grote verschillen aanwezig. Wat mij betreft is de Polar M200 een prima sporthorloge voor de recreatieve sporter, overzichtelijk en met veel verschillende functies.

Shop Polar M200